"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: “Yerel yönetimler kültür-sanat politikaları üretmeli”

  • 27 Haziran 2022
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü var. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’yle kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu müdürlüğe bağlı olarak hizmetlerine devam eden Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’nde çocuklara ve yetişkinlere enstrüman dersleri (keman, piyano, ritim, gitar, çello, klarnet) veriyoruz. Selçuk Efes Kent Belleği’nde Efes Selçuk tarihiyle ilgili söyleşiler, seminerler düzenliyoruz. Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadınlara ahşap, cam, seramik ve taş boyama kursları veriyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmalar yürüten Tiyatro Birimi’nde çocuklar için drama, tiyatro ve yetişkinler için drama, tiyatro, diksiyon, etkili iletişim eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca Masal Evi ve gündüz bakımevinde ritim çalışmaları yapıyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Göreve geldiğimizde ilçemiz için kültür-sanat politikası oluşturmaya karar verdik. Çünkü Efes Selçuk’a geldiğinizde tarihe şahit oluyorsunuz. Sizi su kemerleri karşılıyor. Biraz daha ilerlediğinizde İzmir’in ikinci tarihi oteliyle, bugün Carpouza Cafe dediğimiz alanla karşılaşıyorsunuz. Biraz daha ilerlediğinizde Selçuk Efes Kent Belleği’ni, Saint Jean Kilisesi’ni, Ayasuluk Kalesi’ni, İsabey Camisi’ni, Artemis Tapınağı’nı ve Efes Antik Kenti’ni görüyorsunuz. Efes Selçuk, filozof Herakleitos’un, şair Kallinos’un yaşadığı bir ilçe. Antik Çağ’da 24.000 kişilik tiyatronun yer aldığı bir ilçeden bahsediyoruz. Böyle bir ilçenin kemikleşmiş bir kültür-sanat politikası olmalı. Kültür-sanat politikamızı belirlerken, etkinlik düzenlerken bu değerleri göz önünde bulunduruyoruz.

2019 yılında EFEST’i düzenledik. İlçemizin her noktasını festivalin içine dahil etmeye çalıştık. Antik tiyatro o dönemde tadilattaydı. Biz de Liman Caddesi’nde Hayko Cepkin’i ve Mercan Dede’yi ağırladık. İki farklı ucu buluşturduk. EFEST’ten önce, 3 Haziran 2019’da Nâzım Hikmet’i anmak için Saint Jean Bazilikası’nı seçtik. Saint Jean’ın, yani Hz. İsa’nın havarilerinden birinin, bir İncil yazarının mezarının bulunduğu alanı herkese tanıtmak istiyorduk. Kültürü ve sanatı bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Bu yıl Pamucak sahilinde ilk kez bir tiyatro oyunu (Bir Baba Hamlet) sahnelendi. Pamucak sahilinde konserler, festivaller düzenliyoruz.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL
: Kültür-sanat politikalarımıza katkıda bulunacak herkese, her sivil toplum kuruluşuna kapımız açık. Bu kapsamda Hayko Cepkin’i fahri hemşeri ilan ettik. Kendisinden her zaman destek gördük. Piyanist Dengin Ceyhan’ı Efes Selçuk’ta ağırladık. Uluslararası Opera ve Bale Festivalleri’ne ev sahipliği yapıyoruz. Carmen’i hep birlikte alkışladık. Geçtiğimiz yaz 14. Türkiye Tiyatro Buluşması’na ev sahipliği yaptık. Bu çalışmaları birçok kişi ve kurumla yaptığımız işbirlikleriyle gerçekleştirdik.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Belediyecilik anlayışımızda kültür-sanat faaliyetleri imar planıyla, yol yapımıyla eşdeğer. Çünkü kültür-sanat politikası, bir hayat tarzı ve dünya görüşü oluşturmaktır. Kültürün ve sanatın hayatımızdaki önemi üzerine ne kadar konuşsak az. Bu faaliyetlerin özü, geleceğe köprü olmaktır. Kültür-sanat faaliyetlerine herkesi, her yaş grubunu dahil etmeyi amaçlıyoruz. Köy Akademileri’ni açtık. Projeyi köylerde yaşayan çocuklar için hayata geçirdik. Projeyle çocukları kültür-sanat etkinlikleriyle buluşturuyoruz.

Köy Akademileri’ne katılan bir çocuk kitap okurken klasik müzik dinliyor. Böylece o çocuğa hem kitap okuma alışkanlığı kazandırıyoruz hem de müzik zevkini geliştiriyoruz. Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’ndeki enstrüman kurslarını ücretsiz yaptık. Aldığımız önemli inisiyatiflerden biri de bu. Çünkü kültür-sanat alanındaki kursların herkese hitap etmesi, herkesin bu kurslardan yararlanması gerekiyor. Belki bu kararımızın da etkisiyle ama daha çok merkezdeki müzik eğitmenlerinin özverisiyle kurslara katılım oranı en yüksek seviyeye ulaştı. Müzik kurslarına katılan çocuklar muhteşem bir konsere imza attı, hatta kurslara katılan Ada Gökmenoğlu, Efes Selçuk için bir beste yaptı.

Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadınlardan oluşan Artemis Ritim Grubu’nu kurduk. Kadınlar etkinliklerimize renk katıyor. “Gençlik Bandosu” kurduk. Bayramları bu bandoyla renklendiriyoruz. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde de ritim dersleri veriyoruz.

Efes Selçuk Belediye Tiyatrosu’yla her yaştan vatandaşı tiyatro sahnesine davet ediyoruz. Katılımcılara diksiyon, ses kullanımı ve yaratıcı drama eğitimiyle tiyatro dersleri veriyoruz. Yerel yönetimlerin asli görevlerinden biri, kültür-sanat politikaları üretmek. Yasal düzenlemelerin yanı sıra bu sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz.


Önerilen Haberler