YÜKLENİYOR
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
ŞÜKRÜ GENÇ: Göreve geldiğimizde hedeflerimiz arasında Sarıyer’i kültürün ve sanatın başkenti yapmak vardı. Bu nedenle Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nü faaliyete geçirdik. Sarıyer, düzenlediğimiz etkinliklerle kültür-sanat buluşmalarının, tiyatrocuların, ses sanatçılarının, edebiyatçıların, yazarların, gazetecilerin, sinemacıların, aktör ve aktrislerin, sanatseverlerin evi oldu.
Kültür-sanat sevgisini aşılamaya temelden başlıyoruz. Her yıl yaz aylarında açtığımız sanat kurslarında binlerce Sarıyerli çocuğa yeteneği doğrultusunda 48 branşta eğitim veriyoruz. Yıl boyunca devam eden meslek edindirme kurslarında el sanatları, enstrüman, gösteri sanatları, müzik ve dans branşlarında eğitimler düzenleniyor.
Geçtiğimiz günlerde dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz, 45 yayınevini ve 400 yazarı konuk ettiğimiz Sarıyer Edebiyat Günleri’nde her yıl binlerce edebiyatçıyı ve yayınevini okurlarla buluşturuyoruz. Yaklaşık bir hafta süren etkinlikler kapsamında imza günleri, söyleşiler, sergi ve konserler düzenliyoruz, kitap stantları açıyoruz, “Şiir Hatları” ve “Şiir Teknesi” gibi vatandaşların yakından takip ettiği kültür-sanat etkinliği gerçekleştiriyoruz. Sarıyer Edebiyat Günleri’nde “Fakir Baykurt Öykü Yarışması” düzenliyoruz. Dereceye giren öyküleri bir kitapta topluyoruz. Çevre ve Sanat Günleri kapsamında ülkemizden ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Emin Turan Kumda Sanat Şenliği ve Heykel Sempozyumu düzenliyoruz. Yine her yıl düzenlediğimiz Sarıyer Tiyatroda Festivali’yle birbirinden kaliteli tiyatro oyunlarını vatandaşlarla ücretsiz buluşturuyoruz. Bir ay süren festivalde birçok çocuk ve yetişkin oyunu Sarıyer’deki kültür merkezlerinde sahneleniyor. Fotoğraf meraklıları için Ulusal Sarıyer Fotoğraf Yarışması düzenliyoruz. Sarıyer’in eşsiz manzaralarını fotoğraflayan katılımcılar jüri tarafından ödüllendiriliyor.
2015 yılında Sarıyer Belediyesi Gösteri Sanatları Topluluğu’nu kurduk. Topluluk, yurtiçinde ve yurtdışında birçok festivale katıldı, Polonya’da düzenlenen Geleneğin Yüzleri Uluslararası Folklor Festivali Dans Yarışması’nda birincilik ödülü aldı. Folkloru ve kültürel birikimi farklı sanat dallarıyla sentezleyerek gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurduğumuz topluluk, her yıl ücretsiz halk oyunları kursu da veriyor.
Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki Sarıyer Belediye Tiyatrosu, her yıl birçok öğrenciye eğitim veriyor, yurtiçindeki ve yurtdışındaki turnelerde ilçemizi temsil ediyor, Ramazan ayında mahallelerde “Tiyatro Şenliği”, yarıyıl tatilinde “Karne Şenliği” düzenliyor, oyunları ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor. Yıl boyunca çeşitli oyunları sahnelemeye de devam ediyor. Bütün bunların yanı sıra konser, sergi, anma etkinlikleri, gösteriler ve kültür gezileri düzenliyoruz.
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
ŞÜKRÜ GENÇ: Her vatandaşın nitelikli kültür-sanat etkinliklerine ulaşabilmesini önemsiyoruz. Bu nedenle en önemli kriterimiz, vatandaşları kaliteli etkinliklerle ücretsiz buluşturmak. Vatandaşların talep ve istekleri doğrultusunda etkinliklerimize yön veriyoruz. Sanatı ve sanatçıyı destekliyoruz. Etkinliklerimizi planlarken bu kriteri de göz önünde bulunduruyoruz. Pandemi, özellikle sanatçılar için yıkıcı ve zor bir dönemdi. Bu dönemde onlara bir nebze de olsa destek olmak istedik. Sokak sanatçılarının katılımıyla “Boğaz’a Kadar Müzik” gibi etkinlikler düzenledik, bazı tiyatroları online olarak izleyiciyle buluşturduk. Kültür-sanat etkinliklerini ve kursları online platforma taşıdık, vatandaşları sanatsız bırakmadık.
Sarıyer’de her yıl adından söz ettiren etkinliklerle marka değeri oluşturduk. Bu etkinlikleri doğru planlamayla, belediyemizin müdürlüklerinin bütçesinden yaptığımız tasarrufla gerçekleştirdik. Kültür-sanat etkinlikleri için ayrı bir bütçemiz olmasa da, Sarıyer Edebiyat Günleri, tiyatro festivalleri gibi büyük etkinliklere ayırdığımız bütçe doğrultusunda planlama yapıyoruz, sanatın her alanına dokunmaya gayret ediyoruz.
İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
ŞÜKRÜ GENÇ: Kültür-sanat etkinliklerini planlarken tüm paydaşlarımızı sürece dahil ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Yaşamın merkezinde yer almayı tercih ediyoruz. Örneğin, her yıl Ramazan ayında yerel sanatçıların katılımıyla, derneklerle işbirliği içinde konserler düzenliyoruz. Sarıyer Edebiyat Günleri’nde Sarıyerli yazarları okurlarla buluşturuyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde ve yurtdışında kardeş belediyelerimiz var. Mesela Almanya Aachen’le dostluk köprüsü kurduk. İki kent arasında eğitim ve kültür başta olmak üzere bağları güçlendiriyoruz, çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
ŞÜKRÜ GENÇ: Her zaman söylediğim gibi, belediyelerin işi sadece yol yapmak, asfalt dökmek değildir. Kültür-sanat, sosyal belediyeciliğin olmazsa olmazıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü hatırlatmak isterim, “Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.” Atamızın da dediği gibi, toplumun kültürden ve sanattan kopmaması için bizler nitelikli kültür-sanat aktivitelerini artırmak, bu aktiviteleri her vatandaş için ulaşılabilir kılmak zorundayız. Yeni olanaklar yaratarak sanat dallarını desteklemek, sanatçıların özgürce üretebileceği ortamlar yaratmak için yerel yönetimlerin daha fazla inisiyatif alması gerektiğini düşünüyorum.