YÜKLENİYOR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
OSMAN GÜRÜN: Muğla, Karia ve Likya medeniyetlerinin izlerini taşıyan, 110 antik kente, 22 ören yerine, 24 arkeolojik kazıya, 16 kentsel siteye, 5.805 tescilli yapıya ev sahipliği yapan bir kent, kültürün, tarihin ve sanatın başkenti. Aynı zamanda tarihçi Herodot’un, tıbbın babası Hipokrat’ın, bağımsız gazeteciliğin temellerini atan Yunus Nadi’nin, çayı ülkemize getiren Zihni Derin’in, bu coğrafyaya âşık olup gidemeyen Halikarnas Balıkçısı’nın, Can Yücel’in ve Oktay Akbal’ın memleketi. Bu nedenle kültüre ve sanata önem veriyoruz, Muğla’nın kültür kenti olmasını hedefliyoruz. 2014 yılında Muğla’da yaşayan vatandaşlar, Muğla’yı ziyaret eden yerli/yabancı misafirler için projeler üretmeye başladık.
2015 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nı kurduk. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nin temelini attık. Kültür, sanat, spor, sosyal yaşam gibi birçok farklı alanı bünyesinde barındıran Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Muğla’ya çok yakıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Bandosu ve Orkestrası, Muğla’nın 13 ilçesinde konserler vermeye, farklı sanatçılarla birlikte sahne almaya başladı. Ayrıca mobil kültür hizmet tırıyla etkinlikleri vatandaşlara ulaştırdık. Uluslararası ZurnaZen Festivali düzenliyoruz. Dünyanın farklı coğrafyalarında bu enstrümana gönül veren sanatçılar Muğla’da bir araya geliyor. Festivalin farklı kentlerde de düzenlenmesi için teklifler alıyoruz. Tarihe tanıklık eden yapıları restore ediyoruz. Restorasyon çalışmalarıyla kentimizin özünü koruduk. Belediyemizin binası 155 yıllık. 2006 yılında restore ettiğimiz ve vatandaşların hizmetine sunduğumuz bina, kentimizin kültürünü en iyi yansıtan yapıların başında geliyor. Bir kentin yapıları, sokakları, evleri ve insanı o kentin kültürünü yansıtır. Muğla’nın değerlerini koruyoruz, yenilikçi fikirlerle harmanlayarak geleceğe taşıyoruz, bu değerlerin kalıcı olmasını sağlıyoruz. Belediyemizin yayınlarını vatandaşlara ulaştırıyoruz. Muğla, kültürüyle, sanatıyla, eşsiz güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir cevher gibidir, geleceğe bırakacağımız en değerli mirastır.
Belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Konservatuvar Şube Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü, Turizm Şube Müdürlüğü, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi Şube Müdürlüğü, Tesisler Şube Müdürlüğü bulunuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde, ilçe belediyelerine bağlı kültür merkezlerinde ve birçok alanda etkinliklerimiz devam ediyor.
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
OSMAN GÜRÜN: Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken toplumun her kesimini göz önünde bulunduruyoruz. 7’den 70’e tüm vatandaşların yararlanacağı, keyif alacağı, Muğla’nın kültürel dokusuna renk katacak etkinliklere, uluslararası karikatür ve fotoğraf yarışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Kültür-sanat alanında Muğla’nın adının anılması için çalışıyoruz. Etkinlikleri kendi öz kaynaklarımızla, bütçemizle, paydaşlarımızla düzenliyoruz.
Kentinizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, kentinizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN: Kültür-sanat alanındaki çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, ortak etkinlikler ve ulusal/uluslararası festivaller düzenliyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında cezaevi ve huzurevindeki vatandaşları ziyaret ediyor, onlar için etkinlikler düzenliyor. Kırsal mahallelerdeki okullarda eğitim gören çocukların kültür-sanat alanında eğitim alması, etkinliklere katılması için çalışmalar yapıyoruz, çocuklara sanat sevgisi aşılıyoruz. Köy okullarına giderek çocuklara enstrümanları tanıtıyoruz. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızı toplum her kesimini kapsayacak şekilde planlıyoruz. İdil Biret Müzik Festivali, Uluslararası Halikarnassos Müzik Festivali düzenledik, Atatürk’ün sevdiği şarkılardan albüm hazırladık, “Muğla Türküleri” adlı albüm çalışması yaptık. Uluslararası ZurnaZen Festivali’yle müziğin birleştirici gücünü gösterdik. Farklı coğrafyalardan gelen sanatçıların Muğla’da buluşmasını, Muğla’dan dünyaya sevgi ve hoşgörü yayılmasını amaçlıyoruz.
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
OSMAN GÜRÜN: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Sanat, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.” Kültür-sanat alanında merkezî yönetime, yerel yönetimlere, herkese büyük sorumluluk düşüyor. Kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak, değerlerimizi yaşatmak için yapılacak çok iş var. Müzik, tiyatro, resim, spor, karikatür, sinema, dil, yeme-içme kültürü ve daha pek çok alanda sağlam bir altyapı oluşturulmalı, yeni nesiller kültür-sanat faaliyetleriyle iç içe büyümeli. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Muğla’yı geleceğe taşımak, yeni nesillere doğru aktarmak istiyoruz. Sadece kültür merkezlerine, binalara değil, insana yatırım yapıyoruz. Vatandaşlara ulaşmayı, onları Muğla’nın büyülü atmosferiyle buluşturmayı amaçlıyoruz.