"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Kültür-sanat hizmetleri kapsayıcı olmalı”

  • 27 Haziran 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
ZEYDAN KARALAR
: Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde Adana’yı ulusal/uluslararası platformda tanıtacak festivaller, kültür-sanat sempozyumları ve şenlikleri, çalıştaylar, konserler, paneller, sergiler düzenliyoruz. “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali”, “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” ve “Uluslararası Adana Lezzet Festivali”, Adana’nın kültürünü ve sanatını geniş kitlelerle paylaştığımız, Adana’yı tanıttığımız en büyük organizasyonlar.

1969 yılından günümüze kadar belediyemizin öncülüğünde gerçekleştirilen “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali”, Türk sinemasını ulusal/uluslararası alanda tanıtıyor, sinema sektörüne ekonomik açıdan katkıda bulunuyor. Ayrıca sinemaya gönül veren amatör ve profesyonel sinemacıları bir araya getirerek kentimizin sanatsal  duyarlılığını artırıyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olma özelliği taşıyan “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”, eğlenceli etkinlikler, kültür-sanat faaliyetleri ve gezilerle Adana’nın tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Bu organizasyona destek veriyoruz. “Uluslararası Adana Lezzet Festivali”, Adana ve Çukurova’nın yeme-içme kültürünü tanıtmayı, gelecek nesillere aktarmayı ve yeme-içme kültürünü geliştirmeyi hedefliyor, lezzet tutkunlarını ekim ayında Adana’da buluşturuyor.

2021 yılında 11 ülkeden 13 sanatçının katılımıyla, “Geçmişten Geleceğe Adana” temasıyla ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Mozaik Sempozyumu’nu geleneksel hâle getirmeyi, Adana’yı ulusal/uluslararası alanda tanıtmayı hedefliyoruz. Özellikle dezavantajlı mahallelerde düzenlediğimiz etkinliklerle (gezici sinema, tiyatro ve konser) sanatsal duyarlılığı artırıyoruz. Yayladan Denize Yaz Şenliği’yle tatilcileri kültür-sanat etkinlikleriyle buluşturuyoruz. Farklı etkinliklerle (bando gösterisi, çocuk tiyatrosu gösterimi, konser ve halk oyunları) tatilcilere unutulmaz anlar yaşatıyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Tiyatro ve Konservatuvar Şube Müdürlükleri tarafından her yıl açılan yaz kurslarında çeşitli branşlarda ücretsiz eğitimler (enstrüman, tiyatro, Türk halk ve sanat müziği, halk oyunları) veriyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
ZEYDAN KARALAR:
Her yaşa, kimliğe ve kültüre hitap edecek etkinliklerle Adana ve Çukurova coğrafyasını tarih, doğa, yeme-içme kültürüyle ulusal/uluslararası platformlarda tanıtmayı, turizme katkıda bulunmayı hedefliyoruz.  Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın ayrı bir bütçesi var.

Kentinizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, kentinizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
ZEYDAN KARALAR:
Adana Tabip Odası’yla işbirliği yaparak, “Sağlık Çalışanlarımıza Sonsuz Minnetle” temasıyla konser düzenledik, pandemi döneminde canı pahasına görev yapan hekimlere ve sağlık emekçilerine duyduğumuz minneti gösterdik. 12 Eylül darbesinin 41. yılı nedeniyle Adana Barosu’yla birlikte düzenlediğimiz “Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” konserleriyle darbeleri lanetledik, demokrasiye sahip çıkacağımızın altını çizdik. Altmış derneğin birleşmesiyle oluşan Anadolu Türkmen Yörük Şöleni Platformu’yla ortaklaşa düzenlediğimiz Anadolu Türkmen Kardeşlik Şöleni’yle Türk kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunduk.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
ZEYDAN KARALAR
: Kültür-sanat alanındaki çalışmaların gelişmesi için ulusal/uluslararası organizasyonların sayısının artırılması, kültür-sanat hizmetlerinin toplumun bütün kesimlerine ulaştırılması, kültür fonları sağlanması, ekonomik destek verilmesi gerekiyor. Kültür-sanat faaliyetlerine yeteri kadar bütçe ayrılmıyor, etkinlikler kısıtlı imkânlarla düzenleniyor.


Önerilen Haberler