"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Mersin’i kültür-sanat kenti yapacağız”

  • 27 Haziran 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
VAHAP SEÇER
: Belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bulunuyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, kültür-sanat hizmetlerini Kültür Hizmetleri ve Sanat Toplulukları, Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler, Şehir Tiyatroları, Turizm ve Tanıtım Şube Müdürlükleri’yle birlikte yürütüyor.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, 2020 yılında Şehir Tiyatrosu’na alım yapmak üzere bir sınav açtı. Bu sınava 701 başvuru yapıldı, kriterlere uyan 341 kişi sınava kabul edildi. Cihan Ünal, Tomris Çetinel, Özlem Ersönmez, Semih Çelenk, Prof. Dr. Sema Göktaş, Mehmet Yılmaz ve Murat Atak gibi her biri alanında uzman, kıymetli jüri üyeleri tarafından sonuçları değerlendirilen sınav neticesinde yetenekli ve liyakate uygun 15 tiyatro oyuncusu, bir dramaturg, bir realizatör, iki ışıkçı, dört sahne makinisti ve bir suflöz belediyemizde çalışmaya başladı. Bu sınavda Türkiye’de ilk defa kadın sahne makinisti alındı.

2021 yılında Kent Orkestrası için Prof. Dr. Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Türk Müziği Orkestrası için Hüseyin Turan, Ahmet Baran, halk oyunları için Zinnur Gerek gibi kendi alanında uzman kişilerden oluşan jürilerle sınavlar yaptık, sanat birimlerimizi güçlendirdik.

Edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, sahne sanatları (tiyatro, opera, bale, dans), plastik sanatlar, spor, gastronomi, arkeoloji, turizm, kent mimarisi ve estetiği, kent belleği, kent gelişimine katkı, kent tarihi araştırmaları ve ihtiyaç hâlinde benzeri alanlarda çalışmalar yapmak, kent kimliğini ve kültürünü geliştirmek, kent belleği oluşturmak, kent genelinde yapılan etkinliklerde eşgüdümü sağlamak, kente değer katan veya katacak kişileri, kurumları ve üretimleri desteklemek, onurlandırmak, teşvik etmek amacıyla gönüllü katılımcılığı esas alarak “Tarsus’a Değer Katanlar” ve “Mersin’e Değer Katanlar” kurullarını oluşturduk. Bu kurullarla birlikte önemli çalışmalara imza atıyoruz. Mersin’i kültür-sanat ve festivaller kenti yapmak için hızla yol alıyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
VAHAP SEÇER:
Az önce söylediğim gibi, belediyemiz bünyesindeki kurullar ve daire başkanlığı, kentimizin dinamiklerini göz önünde bulundurarak kültür-sanat etkinlikleri planlıyor. Kültür-sanat etkinliklerinin bütçesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı üzerinden yapılıyor.
    
Kentinizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, kentinizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
VAHAP SEÇER
: Ayrım gözetmeksizin sunduğumuz kültür-sanat hizmetleriyle Mersin’deki farklı kesimleri bir araya getiriyoruz. Bu sayede bir arada yaşama kültürünü güçlendiriyor, toplumsal barışa katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda dijital kütüphane, okuma salonları kuruyoruz. Yeniden yapılandırdığımız Kent Orkestrası, halka açık ücretsiz konserler veriyor, Şehir Tiyatrosu faaliyetlerine devam ediyor. Geleneksel/modern sanata ilişkin kurslar ve sergiler açıyoruz. Uluslararası Müzik Festivali, Narenciye Festivali düzenliyoruz, ulusal/uluslararası kültür festivallerine destek oluyoruz. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızda MEDEKA ve TADEKA aracılığıyla ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sendikalarla, sanatçılarla işbirliği yapılıyor.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
VAHAP SEÇER:
Kültür-sanat etkinlikleri planlamak, bu etkinliklerin sürdürülebilirliğini sağlamak önemli. Kültür-sanat, bizi bir arada tutan en önemli unsurlardan biri. Sansür ve susturma gibi engelleri hiçbir şekilde kabul etmez. Sanatın özünde ve sanatçının ruhunda özgürlük vardır. Sanat, iyileştirir, güzelleştirir ve özgürleştirir. Belediyemizin kültür-sanat politikalarının ve çalışmalarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’yla Belediyeler Kanunu’nda kültür-sanat alanındaki çalışmalar için bütçenin ve mevzuatın geliştirilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması uygun olacaktır.


Önerilen Haberler