YÜKLENİYOR
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Belediyemizin 11 tane kültür merkezi (Caddebostan Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi, Sinematek/Sinema Evi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Karikatür Evi, Süreyya Operası, Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi, Yeldeğirmeni Sanat, Alan Kadıköy ve Gençlik Sanat Merkezi) var. 7’den 70’e tüm vatandaşların yararlanabileceği kültür-sanat merkezlerinde operadan sinemaya, çocuk tiyatrolarından yetişkin tiyatrolarına kadar birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. Çocuklara yönelik hizmetin en değerli yatırım olduğu inancıyla Çocuk Sanat Merkezi’nde 2008 yılından bu yana müzik, bale, drama, dans ve resim eğitimleri veriyoruz.
Çağdaş tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek tasarlanan, 8.200 metrekare kapalı alanı olan Alan Kadıköy, bilindik sahne tasarımlarının ötesinde seyir imkânı sunuyor. Türkiye’de yerel yönetimlerin sanata yaklaşımını kökünden değiştirmeye aday bir mekân. Kadıköy, aydınlık, şeffaf, katılımcı, kamusal kaygıları olan ve kalitesinden ödün vermeyen bir ilçe. Tiyatro gösterimlerine, sergilere, konserlere ve farklı sahne performanslarına ev sahipliği yapıyor.
Belediyemizin 27 müdürlüğünden biri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, dış hizmet birimlerinin lojistik, operasyon ve organizasyon ihtiyaçlarını takip edecek, bu ihtiyaçların giderilmesini ve dış hizmet birimleriyle koordinasyonu sağlayacak bir çalışma ekibi.
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Kültür-sanat etkinlikleri için ayrı bir bütçemiz var. Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınmaya en önemli katkıyı “Çocuk Sanat Merkezi”, “Gençlik Sanat Merkezi”, “Karikatür Evi” gibi merkezlerde çocuklara ve gençlere verdiğimiz sanat eğitimleri yapıyor. Vatandaşlara ücretsiz olarak sunduğumuz bu düzenli hizmetlerin yanı sıra etkinlik temelli kültürel hizmetlerimiz de oluyor. Bu hizmetleri planlarken iki temel kriterden hareket ediyoruz. Birincisi, ilçemizde yaşayan yaklaşık 500.000 vatandaşı dünyanın ve Türkiye’nin en nitelikli sanatsal yapıtlarıyla buluşturmak. İkincisi, tarih boyunca kültür-sanat üretiminde ülkemizin lokomotifi olan ilçe sakinlerinin üretkenliğini desteklemek.
İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: İlçemizin kültürel değerlerini korumak ve gelişimine katkıda bulunmak amacıyla farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Yabancı kültür ofisleriyle yaptığımız işbirlikleri de ilçemizin kültürel gelişimine katkıda bulunuyor. İspanyol Cervantes Enstitüsü’yle yaptığımız işbirliği kapsamında Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki İspanyolca dil kursunu, geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Sinematek/Sinema Evi’nde Almanya, Fransa, Meksika ve İtalya kültür ofisleriyle yaptığımız işbirliğini örnek verebilirim.
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Kültür-sanat çalışmalarına yönelik bütçenin ve yasal düzenlemelerin yeterli olmadığı bilinen bir gerçek. Türkiye’de üzerine düşünülmüş, tartışılmış ve tüm paydaşlar tarafından benimsenmiş bir kültür politikasının olmaması en temel sorun. Buna ülkenin ekonomik koşulları eklenince yerel yönetimlere kaldıramayacakları bir sorumluluk yükleniyor. Yerel yönetimler, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren paydaşlarla düzenli olarak bir araya gelmeli, alternatif kültür politikaları üretilmesine zemin hazırlamalı, yerelde üretilen politikaları kültür-sanat alanında faaliyet gösteren dünya çapındaki yapılarla buluşturmalı ve destek almalı. Kültür-sanat alanında dünyaya açılmak, ekonomik açıdan ve genç nüfus açısından oldukça önemli.