"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sodemsen Mesleki Yeterlilik Merkezi-2

  • 27 Haziran 2022
SODEMSEN İdari ve Mali İşler Müdürü Ata Alkan “Sodemsen Mesleki Yeterlilik Merkezi” üzerine yazdı.

5544 sayılı kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamamaktadır. Belgesi olmadan çalışanların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekmektedir. Örneğin, 31 Aralık 2021 tarihli tebliğde belirtilen mesleklerde çalışanlar, 31 Aralık 2022 tarihine kadar MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışanların tespit edilmesi hâlinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1.038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.  Söz konusu mesleklerin isimlerine ve yayımlanmış tebliğlere https://www.myk.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Hayat boyu öğrenmenin ve sürekli eğitimin desteklendiği ülkeler arasında hareketliliğin amaçlandığı Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi’nde kişilerin birden fazla alanda yeterlilik belgesine sahip olması mümkündür. Kişi, mevcut belgesiyle çalıştığı işinden memnun olmadığında yeni yeterliliklere göre eğitim alarak, kendisini geliştirerek yatay/dikey geçişlerle farklı yeterliliklerde ve seviyelerde belge alma imkânına sahiptir.

Sınav ve belgelendirme işlemleri, süreci belirlenen, ulusal yeterliliklerde akredite olan ve MYK tarafından yetkilendirilen kurum/kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetimi ve denetimi altında ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayıyla MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilebilmektedir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar her meslek için geliştirilen ulusal yeterlilikler kapsamında belirlenmektedir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvurur. Bu konuda yürütülen işlemlerin detayları MYK tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’yle belirlenmiştir.

SODEMSEN olarak meslek gruplarını (başta üyelerimizin çalışanlarına yönelik)  belirledik ve bu meslek grupları için belgelendirme yapılması için hazırlık aşamalarını tamamladık. Belgelendirme yapabilmek için TÜRKAK denetlemesi aşamasındayız. “SODEMSENMYM-Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası Mesleki Yeterlilik Merkezi” ilk etapta aşağıdaki meslek grupları için belgelendirme yapabilecek.

1.    Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Minibüs Şoförü
2.    Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Servis Aracı Şoförü
3.     Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Şehiriçi Toplu Taşıma Otobüs Şoförü
4.     Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/ Şehiriçi Raylı Sistemler Tren Sürücüsü
5.    Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Raylı Sistem Araçları Mekanik Bakım ve Onarımcısı
6. Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Taksi Şoförü
7. Personel Belgelendirme/Ulaştırma, Lojistik/Raylı Sistem Araçları Elektrik Bakım ve Onarımcısı
8. Personel Belgelendirme/Ağaç İşleri/Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi
9.  Personel Belgelendirme/Toplumsal ve Kişisel Hizmetler/Otopark Görevlisi
10.Personel Belgelendirme/İnşaat/İnşaat İşçisi


Önerilen Haberler