"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tarhan: “Kültürel planlama kurumsallaştırılmalı”

  • 27 Haziran 2022
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
NEŞET TARHAN:
Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’yle birlikte kültür-sanat alanındaki projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün bünyesinde 50 farklı tesis ve merkez (kültür merkezi, amfi tiyatro, Tirat Mutfak Atölyesi, gençlik merkezleri, kütüphaneler, bale okulu, sosyal tesisler, spor sahaları, yüzme ve eğitim havuzları, gönüllü evleri vb.)  bulunuyor. Tesislerde kültür-sanat etkinlikleri düzenleniyor, kurslar (sanat, spor) veriliyor. Mezitli’yi kültür-sanat ilçesi yapmak istiyoruz. Bu nedenle ilçemize değer katan, toplumsal ve kişisel gelişimi ön planda tutan etkinlikler düzenliyoruz. Yerel, ulusal ve uluslararası alanda sanatın toplumla buluşmasını, projelerin ve etkinliklerin toplumun bütün kesimleriyle paylaşılmasını amaçlıyoruz. Her ay düzenli olarak farklı etkinlikler (tiyatro, konser, söyleşi, panel, dans gösterileri, sempozyum, konferans, atölye çalışmaları) düzenliyoruz. Ulusal/uluslararası düzeyde kültür-sanat alanındaki çalışmalarımız arasında “Uluslararası Soli Güneş Festivali”, “Liselerarası Müzik Yarışması”, “Tiyatro Festivali”, Taş Mektep’te Mersin Üniversitesi Konservatuvarı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz “Gün Batımı Konserleri” ve “Çocuk Klasik Müzik Korosu”, ücretsiz yazlık sinema, kır kütüphaneleri, “Sanat Çarşısı” yer alıyor.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
NEŞET TARHAN:
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken öncelikle çevreye, insan haklarına ve kent yaşamına duyarlı projeler üretmeye özen gösteriyoruz. Örneğin, Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nden yola çıkarak alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediğimiz Uluslararası Soli Güneş Festivali, büyük bir kültür-sanat buluşmasına dönüştü. Festival boyunca güneş enerjisinin önemine vurgu yapan etkinliklerin yanı sıra halk konserleri, dans, tiyatro, defile, sergi, yarışma gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızı vatandaşların talepleri doğrultusunda planlıyoruz. Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün ayrı bir bütçesi var.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
NEŞET TARHAN
: Etkinlikleri planlarken ilçemizin paydaşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Özellikle Uluslararası Soli Güneş Festivali’ni düzenlerken paydaşlarımızla (yazar, sanatçı, aydın, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü temsilcisi, Mersin ve Toros Üniversiteleri’nin, reel sektörün, TMMOB’nin, bazı kamu ve özel kurum temsilcileri) toplantılar yapaıyoruz, bu doğrultuda festival programını hazırlıyoruz. Mezitli Kent Konseyi’yle, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla ve yazarlarla farklı alanlarda işbirliği yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle işbirliği yaparak kız çocukları, sokak hayvanları, doğal çevre yararına şenlikler, ilçemizdeki özel okullarla, devlet okullarıyla birlikte gençlere ve çocuklara yönelik yarışmalar düzenliyoruz.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
NEŞET TARHAN:
İmar planları hazırlanırken kültürel planlama içselleştirilmeli, kurumsallaştırılmalı. Katılımcı bütçe uygulaması etkinleştirildikçe kültür-sanat politikalarına ve çalışmalarına ayrılan bütçe daha rasyonel olacaktır. Mezitli için belediye meclisinin de onayını alarak ilçemize değer katacak kararlara öncelik veriyoruz. Kültür-sanat çalışmaları vatandaşların ihtiyaçları dikkate alınarak planlanmalı. Bu konuda hassas davranıyoruz. Sadece festivallerde değil, diğer etkinliklerde de vatandaşların talep ve önerileri, sanatçıların toplumsal alandaki duruşunu gözeterek ilçemize getireceğimiz sanatçıları belirliyoruz.


Önerilen Haberler