"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tugay: “Yerel yönetimler kültür-sanat alanında aktif olmalı”

  • 27 Haziran 2022
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
CEMİL TUGAY:
Belediyemiz bünyesinde Kültür Müdürlüğü, Orkestralar Müdürlüğü ve Sosyal İşler Müdürlüğü var. Sanatın her dalında yer alacağımız, ilçemizin kültür-sanat hayatına katkıda bulunacağımız bir anlayışı benimsiyoruz. Bu kapsamda kültür-sanat yaşamına katılan üretken vatandaşlara alan açtığımız gibi, Karşıyaka’da kültür-sanat okuryazarlığının düzeyini yükseltmeyi hedefliyoruz. Farklı alanlarda (resim, müzik, heykel, tiyatro, edebiyat, dans, sokak sanatları) faaliyetlerimiz devam ediyor. Türkiye’de ilçe belediyesi bünyesinde tek örnek olan Karşıyaka Oda Orkestrası, yıl boyunca etkinliklerine devam ediyor. Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, her hafta iki oyun sahneledi. Resim Çalıştayı, Mural Festivali ve Taş Heykel Sempozyumu düzenledik. Korolarımız (Türk halk ve sanat müziği), gönüllü katılımcılarla çalışmalarını yürüttü. Karşıyaka temalı öykü ve tiyatro oyunu yarışmaları, güzel sanatlar fakültelerine hazırlık kursları, yazarlık eğitimleri, ritim ve enstrüman kursları düzenledik. Üç yıl içinde dört yeni kütüphane açtık ve iki kitaplık oluşturduk.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
CEMİL TUGAY:
Yerel sanatçıları gözeterek, kültür-sanat okuryazarlığının düzeyini yükseltmeyi hedefleyerek kültür-sanat yaşamını destekliyoruz. Kültür-sanat faaliyetlerine eşit ve adil erişimi, belediyemizin kültür merkezlerinin aktif kullanımını önemsiyoruz. Kültür-sanat faaliyetlerinin ihtiyaç duyduğu altyapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızın bütçesi belediyemizin ilgili müdürlüklerinin bütçesinden karşılanıyor.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
CEMİL TUGAY:
Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızda derneklerle, vakıflarla, sanatçılarla işbirliği yapıyoruz. İşbirliği yaptığımız paydaşların bazıları kültür-sanat etkinliklerinin düzenleme heyetinde yer alıyor, bazıları da dış paydaş olarak etkinliklere katılıyor. İlçemizde bağımsız çalışan birçok sivil toplum kuruluşunun sanatsal faaliyetlerine destek oluyoruz.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
CEMİL TUGAY:
Belediyeler, güçleri ve olanakları ölçüsünde kültür-sanat faaliyetlerini desteklemeli ve düzenlemeli. Kültür-sanat okuryazarlığının düzeyinin yükseltilmesi, vatandaşların yaşam kalitesini de yükseltecektir. Kültür-sanat etkinliklerine eşit ve adil erişim ön planda tutulmalı. Belediyeler arasındaki dayanışma ve ortak çalışmalar, imkânları nispeten yetersiz belediyeler için önemli olabilir. Belediyelerin kültür-sanat alanında daha aktif olması ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması için mevzuattan önce bütçenin yeterli olması gerekiyor. Sanatçı ve sanat kurumlarıyla yapılacak işbirliklerinin gelişmesi için mevzuat değişikliği yapılabilir. Mevcut mevzuat, sanatçılarla, özellikle eğitici olarak, işbirliği yapılmasını zorlaştırıyor.


Önerilen Haberler