"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Dijital güvenliği ön planda tutuyoruz”

  • 6 Haziran 2022
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
KAZIM KURT:
Dijitalleşme çalışmalarına web sitesiyle başladık. Belediyemizin resmî web sitesini yeniledik. Bu sayede vatandaşlar hizmetlerimize daha kolay ve hızlı ulaşıyor. Mobil uygulama aracılığıyla belediye hizmetlerini vatandaşların cep telefonlarına ulaştırdık. “Odunpazarı Belediyesi Mobil” adlı uygulamayı ücretsiz olarak indiren vatandaşlar, belediyemizin web sitesindeki haberleri ve duyuruları görebildiği gibi, borç sorgulama ve ödeme işlemleri de yapabiliyor. Uygulama içeriğiyle talep, öneri ve isteklerin belediyeye iletilmesine imkân sağlanıyor. E-belediye uygulamasıyla vatandaşlar belediyeye gelmeden vergi ve ödemeyle ilgili işlemler yapabiliyor. Odunpazarı ilçe sınırlarında bina-arsa-arazi sahibi olan ya da işyeri bulunan vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin belediye otomasyon yazılımında sicil kaydı bulunuyor. Bu durumdaki vatandaşlar e-belediye uygulaması üzerinden birçok işlemi belediyeye gelmeden yapabiliyor. Web sitemize eklediğimiz “Kent Rehber Haritası” sayesinde vatandaşlar harita üzerine işlenmiş mahalle sınırları, parklar, parseller, eczaneler, kamu kurumları, camiler, afet toplanma alanları gibi bilgilere farklı bölümler aracılığıyla ulaşabiliyor. Parsel üzerinden imar durumu sorgusuna ve plan notuna erişim sağlayan sistemde kategorik arama yapma, harita üzerindeki iki nokta arasında kısa yol bulma fonksiyonları da mevcut. Ayrıca afet durumunda vatandaşların toplanabileceği ve belli hizmetlere ulaşabileceği alanları Kent Rehber Haritası’na işledik. Odunpazarı Tapu Müdürlüğü’yle protokol yaptık, vatandaşların işlemleri için kolaylık sağladık. Belediyede kurulu otomasyon yazılımı üzerinden sorgulama imkânı veren bu hizmet sayesinde Tapu Müdürlüğü personeli, vatandaşların işlemlerini daha hızlı tamamlıyor. Vatandaşlar da kamu hizmetine ulaşırken zaman kaybı yaşamıyor.

E-imar uygulamasını hayata geçirdik. Bu uygulamayla artık inşaat ruhsat başvuru işlemlerini de elektronik ortamda yürütüyoruz. Türkiye’de ilk olma özelliği de taşıyan uygulama sayesinde Odunpazarı Belediyesi’ne inşaat ruhsat başvurusu yapan proje müellifleri, müteahhit firmalar ve yapı denetim şirketleri işlemlerini elektronik ortamda yürütüyor. İnşaat ruhsat başvuru evrakları ve projeler bize dijital ortamda gönderiliyor, kontroller dijital ortamda yapılıyor, eksiklik veya düzeltmeler ilgililere anlık SMS ve e-posta aracılığıyla bildiriliyor. Yapılan düzeltmeler veya giderilen eksiklikler yine dijital ortamdaki program aracılığıyla bize gönderiliyor. İnşaat ruhsatı düzenlenene kadar bütün süreçler dijital program üzerinden devam ediyor. Böylece işlemler oldukça hızlı yürütülüyor. Dahası, vatandaşlar inşaat ruhsat başvurusunu belediyeye gelmeden, günün her saatinde elektronik ortamda yapabiliyor.

Dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında birçok hizmeti online mecraya taşıdık. Bu hizmetlerden biri, sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan işlemleri ve süreçleri takip etmek için kullandığımız Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS). HAYBİS’le 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince hayvanların konumundan alınması ve aynı yere bırakılması harita üzerinden izlenebiliyor. Diğer hizmetimiz, Sanat Eseri Bilgi Sistemi. Her yıl üçü uluslararası, biri ulusal olmak üzere dört festival düzenliyoruz. Bu festivallerde sanatçıların eserlerinin bulunduğu yer, üretim malzemesi, eser sahibi, üretim tarihi vb. bilgilerin kayıt altında tutulması için belediyemizin Bilgi İşlem Müdürlüğü veri tabanına bağlı bir uygulama hazırladı. Odunpazarı’ndaki 26 kütüphanede abonelik kaydı yöntemiyle ödünç verilen kitapların, abone bilgilerinin ve kütüphanelerdeki kitapların kaydı kütüphane otomasyon yazılımıyla tutuluyor. Sit alanlarıyla ilgili çalışmaların kaydını Kültür Varlığı Envanter Bilgi Sistemi’yle yapıyoruz.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
KAZIM KURT:
Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik, önem verdiğimiz kriterler. Bu nedenle her yıl mart ayında basın toplantısı yaparak bir yıl içindeki hizmetlerimizi anlatıyoruz. Bütçemizi ve borcumuzu vatandaşlarla, basınla paylaşıyoruz. Hayata geçirmek istediğimiz projelerimizi ve planlarımızı anlatıyoruz.

Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
KAZIM KURT:
Evet, tabii ki alıyoruz. Vatandaşların ve personelimizin sanal ortamda güvenliği bizim için çok önemli. Örneğin, vatandaşlar e-belediye uygulamasına hem şifreyle hem de kısa mesajla girebiliyor, çift doğrulamalı giriş sağlıyoruz.  Vatandaşlar bu iki yöntemi de kullanmak istemiyorsa, e-devlet üzerinden giriş yapabiliyor. Belediye içinde kullandığımız uygulamalarda erişime müdürlükler karar veriyor. Onların onayıyla erişim veriyoruz. Dolayısıyla hiç kimse yetkisi haricinde bilgiye ulaşamıyor.  

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?   
KAZIM KURT:
İşitme engelli vatandaşların belediyemizin web sitesinden faydalanabilmesi için siteye işaret dili web eklentisi ilave ettik. Türkiye’de ilk kez belediyemizin web sitesinde kullanılan işaret dili web eklentisi, işitme engelli vatandaşların kendi anadilini kullanarak bilgiye erişmesine olanak sağlıyor. İşaret dili web eklentisi tıklandığında web sayfasının sol alt tarafında çevirmen penceresi açılıyor. Eklenti, web sayfası içeriğindeki cümleleri tıklanabilir hâle getiriyor. Eklenti sayesinde okuduğunu anlamakta zorluk çeken, okur-yazar olmayan veya işaret diliyle içeriğe ulaşmak isteyen işitme engelli vatandaşlar, üzerine tıkladıkları cümlelerin işaret dili çevirisine “gerçek insan çevirmeni” ile ulaşabiliyor. Ayrıca görme engelli vatandaşların da sitemizden faydalanabilmesi için özel bir site tasarladık. Görme engelli vatandaşlar için ekranın sağ üst köşesindeki tekerlekli sandalye şeklindeki mavi butona tıklanması yeterli. Bu buton, kullanıcıları görme engellilere özel web sitesine yönlendiriyor. Özel site,  görme engeli az olan vatandaşların metinleri daha kolay okuması için tasarlandı.


Önerilen Haberler