YÜKLENİYOR
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?
AHMET ARAS: Bodrum, önemli bir turizm destinasyonu. Pandemi döneminde Bodrum için sezon kavramının ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak önümüzdeki süreci planladık. Önceliğimiz, ilçemizde yaşayan vatandaşların ve ilçemize tatil için gelen misafirlerin hizmetlerimizden eşit şekilde yararlanması. İlçemize gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak amacıyla tüm hizmetlerimiz için hazırlıkları tamamladık. Bodrum’a yakışan hizmetleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Çünkü 5.000 yıllık tarihe ve kültürel mirasa saygı duyuyoruz, sorumluluk bilinci taşıyoruz. Hizmetlerimizin artı değeri, temiz çevre, sürdürülebilir turizm ve iyi bir gelecek. En önemli hedefimiz, kültüre, sanata ve doğaya yüzümüzü dönmek, Bodrum’un kimliğini öne çıkarmak ve Bodrum’da huzurlu bir yaşam tesis etmek.
Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?
AHMET ARAS: Pandemi nedeniyle Bodrum’a gelen turist sayısında 2020-2021 arasında düşüş yaşandı. Bu yıl toparlanmaya başladık. Cruise gemileri ilçemizi sıklıkla tercih ediyor. Yunan adalarından feribot seferlerimiz başladı. Direkt uçuşlar artıyor. Deniz ve hava yoluyla gelen turist sayısı 2019 yılındaki sayıyı geçecek gibi görünüyor. Turizmi on iki aya yaymak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Bodrum Kaymakamlığı’yla işbirliği yapıyoruz, gastronomi, doğa ve kış sporları turizmi gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bodrum’un sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden oluştuğu algısını kırdığımızı söyleyebiliriz. Bodrum, tarihi, doğası ve kültürel yapısıyla hazine niteliğinde. Bodrum denizcilik tarihine ışık tutan Deniz Müzesi geçtiğimiz fazla sayıda ziyaretçi ağırladı. Amacımız, Bodrum’un ruhunu yaşatmak. Halikarnassos surlarının kurtarma kazısı ve çevre düzenleme çalışmalarını Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin denetiminde sürdürüyoruz. Hedefimiz, alternatif turizmi canlandıracak çalışmalara katkıda bulunmak.
Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?
AHMET ARAS: Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Nurol Kültür Merkezi’nde oyunlarını sergilemeye devam ediyor. 2.400 yıl önce Karya Satrabı Mausolos tarafından inşa edilen Halikarnassos surlarının kurtarma kazısı, temizlik ve çevre düzenlemesi, Bodrum Belediyesi ve Akademia Vakfı işbirliğiyle, Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi denetiminde yürütülüyor. Sürdürülebilir turizmin kavram ve ilkelerinin eyleme dönüştürülmesi için turizmin başlıca paydaşlarının da, derneklerinin de sorumluluk alması gerekiyor. Bu nedenle işbirliğini ve fikir alışverişini önemsiyoruz, ortak akılla hareket ediyoruz.
Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?
AHMET ARAS: Bölgemizdeki nüfus değişimi, bununla birlikte ticari işletmelerin vergi kayıtlarının il dışında olması ilçemizi oldukça zorlayan bir etken. Bodrum’un nüfusu, 187.400, ancak belli dönemlerde ilçemizin nüfusu 1.400.000’e kadar yükseliyor. Pandemiyle birlikte Bodrum’un kış nüfusu da 400-450.000’e ulaştı. Biz aslında her ay 187.400 lira kazanıp 400-450.000 lira harcıyoruz, bu durumun sürdürülebilir olması pek mümkün değil. Avrupa ülkelerinde kent vergisi uygulaması var. O kentte yaşamayanların kente gittiklerinde ödeyecekleri bir vergi. Bu örnek gibi birçok kaynak sağlanmalı, sürdürülebilir projeler yapılmalı.