Belediye başkanlarımız sarayın memuru değil

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidar, demokratik kamu kurumları olan belediyeler üzerindeki baskıcı politikalarına maalesef bir yenisini daha ekledi. Yerel seçimlerden bu yana belediyelerin alanını daraltmak için her türlü hukuksuz girişime başvurmaktan çekinmeyen iktidar, belediye başkanlarımızın yabancı temsilcilik mensuplarıyla yapacağı görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı’nın iznine bağlıyor.

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen resmî yazının birkaç gün içinde ülke genelindeki tüm belediyelerimize gönderildiğini öğrendik. Resmî yazıyla belediyelerin büyükelçi, maslahatgüzar, başkonsolos ve uluslararası kuruluş temsilcileri başta olmak üzere yabancı temsilcilik mensuplarıyla telefon görüşmesi de dahil olmak üzere tüm görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı’nın iznine bağlanmak isteniyor.

Siyasi iktidarın ve herkesin şunu bilmesi gerekir: Belediye başkanlarımız, sarayın memuru, iktidarın emir eri değildir, kendi bölgelerinin seçilmiş temsilcileridir. Dolayısıyla belediye başkanları, halkın menfaatleri doğrultusunda tüm kesimlerle görüşme yapmakta özgürdür. Bu özgürlüğü belediye başkanlarının elinden almaya çalışmak, baskıcı bir zihniyetin yansımasıdır. Belediye başkanlarımızın dış temsilcilik mensuplarıyla görüşmesini iktidarın iznine bağlamaya çalışmak ancak yasakçı rejimlerde görülebilecek bir durumdur. Belediye başkanlarımızın dünyayla iletişimini kesmeye uğraşmak, gitmekte olan bir baskıcı yönetimin korkusunun göstergesidir.
Anlaşılıyor ki, ülkemizin uluslararası itibarını her geçen gün zedeleyen iktidar, belediyelerimizin dünyayla kurduğu iyi ilişkilerden dahi rahatsız olmaktadır. İktidara sormak istiyoruz: Özellikle 2019 yerel seçimlerinden bu yana belediyelerin her alandaki yetkilerini ve gelirlerini tırpanlamak size yetmedi mi? Şimdi belediyelerin ikili görüşmelerine bile müdahale etmeye çalışmak neyin korkusudur? Belediye başkanlarının önüne bu engeli çıkaranlar şunu unutmasın: Bizim belediyelerimiz, vatandaşların çıkarı için tüm kesimlerle görüşmeye ve halkın çıkarı için çalışmaya devam edecek. Bizim belediyelerimiz, bu yasakçı, bu baskıcı zihniyetin son çırpınışlarına asla boyun eğmeyecek.
Görüldüğü gibi iktidar, belediyelerimiz üzerinde baskı kurmak için akla hayale gelmeyecek yollara başvurmaktan geri durmuyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, belediyelerimizin vatandaşa yönelik hizmetlerine engel olamadılar, bundan sonra da olamayacaklar.

Belediye Gazetesi’nin değerli okurları,

Partimizin resmî yayını olan gazetemiz, Kurban Bayramı tatili nedeniyle verdiği bir haftalık aranın ardından turizm dosyasının ikinci sayısıyla devam ediyor.

Herkese keyifli okumalar diler, saygı ve sevgilerimi sunarım.