"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan başarılı turizm kentlerine ilişkin örnekler -2

  • 18 Temmuz 2022
Dünyadan turizm politikalarında başarılı olan yerel yönetimlerin çalışmalarını derledik.

Dublin, İrlanda

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/dublin-shortlisted-2022-competition_en

İrlanda’nın başkenti Dublin’in nüfusu, 1.7 milyon. İrlanda’nın doğu kıyısındaki Liffey Nehri üzerinde yer alan kent, Gal yerleşiminden ikinci bir Viking yerleşimine ve 12. yüzyılda Norman istilasının ardından Ada’daki ana yerleşime dönüştü. Dublin, 1922’de İrlanda’nın bölünmesine kadar ülkenin idari ve siyasi kalbiydi. Dublin, İrlanda’nın en popüler turizm destinasyonlarından biri, aynı zamanda Avrupa’nın UNESCO Körfez Biyosferi ve Edebiyat Şehri atamasını aldı, 2019 yılında dünyanın altıncı en dost canlısı kenti seçildi.

Dublin Kent Konseyi, Fáilte Ireland ve Smart Dublin’le yeni bir stratejik ortaklık başlatmak amacıyla 2020’de bir araya geldi. “Akıllı Turizm Programı” başlatıldı. Programın amacı, Dublin’i akıllı bir turizm destinasyonuna dönüştürmek, kentin teknoloji, turizm ve akıllı kent işbirliğindeki uzmanlığını harmanlama fırsatından yararlanmak. Dublin, akıllı turizm çabalarını merkezileştirerek hem iç hem de dış ortaklarla ilerici işbirliği yoluyla ziyaretçi deneyimini geliştirmek için tasarlanmış temel fikirlere ve altyapılara yönelik bir dizi proje ve yatırıma başladı. Dijitalleşme, kentin hikâyeleri ve toplulukları için birinci sınıf, sürükleyici, kent çapında bir dijital parkur platformu geliştirmek ve kent turizmi açısından önemli. Dublin, açık veri kullanarak kültür haritası oluşturuyor. Bu harita, ziyaretçilere ve kent sakinlerine etkinlikler, gidilecek yerler hakkında güncel bilgileri görüntüleme fırsatı veren etkileşimli kullanıcı deneyimi. Haritaya web üzerinden ulaşılabiliyor. Dublin, tarihî ve kültürel zenginliğiyle EPIC gibi müzeleri oluşturuyor. EPIC, sürdürülebilir sergi modeli aracılığıyla yirmi galeride düzenleniyor.

Bratislava, Slovakya

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/shortlisted-bratislava-slovakia_en

Bratislava, tarihle dolu bir kent. Kentin konumu, sürdürülebilir seyahat için uygun. Avrupa’da trenle bu kadar kolay ulaşılabilen çok az kent var. Bratislava, RAIL4SEE gibi bir dizi sınır ötesi girişimi uygulayarak bu bağlantıdan en iyi şekilde yararlanmaya çalıştı. RAIL4SEE, Güneydoğu Avrupa’daki kentler arasındaki demiryolu bağlantılarını iyileştiren bir proje. Diğer bir proje, sınır ötesi seyahat bilgilerinin gelişimini destekleyen mobilite girişimi EDITS. VIBRAT ise, Viyana ve Bratislava arasında e-mobiliteyi teşvik eden bir proje.

Ziyaretçiler kente ulaştıktan sonra erişilebilirliğe odaklanmaya devam ediyor. Turistler, şehir ve bölge kartını almaya teşvik ediliyor. Bu resmî turistik destinasyon kartı Bratislava’nın entegre ulaşım sisteminin tüm bölgelerinde sınırsız seyahate izin veriyor. Ayrıca on dört müzeye ve galeriye erişim sağlıyor, kullanıcılara 100’den fazla indirim hakkı veriyor. Tarihî merkezde ücretsiz WiFi mevcut. Kent, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış. Çoğu toplu taşıma rotası ve turistik site, engelsiz erişim imkânı sunuyor. Antik Roma bölgesi Gerulata’da görme engelli ziyaretçilerin dokunarak yönlendirilebileceği “dokunsal” bir sergi var.

Torino, İtalya

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/shortlisted-torino-italy_en

Torino, Alpler’le çevrili. Knet, Po Nehri’yle bölünüyor. Kent yetkilileri hem yerel çevreyi korumak hem de ziyaretçilerin en iyi şekilde konaklamasını sağlamak için geniş kapsamlı önlemler aldı. Torino, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki alanlarıyla güzel bir barok kenti. Dağ bisikletçileri, yürüyüşçüler ve patika koşucuları için kent âdeta bir oyun alanı. Turistlere seyahatlerine yardımcı olmak için yerel teknoloji şirketleriyle işbirliği yapıldı, dijital araçlar geliştirildi. TORINO+PIEMONTE uygulaması, kullanıcıların tüm ana sitelere erişmesini sağlıyor, hatta kuyrukları atlamalarına izin veriyor. Bu elbette ziyaretçilere dağların tadını çıkarmak için daha fazla zaman veriyor. Adrenalinden hoşlananlar için Trail Rings uygulaması var. Uygulama, dağ bisikleti, patika koşusu ve yürüyüş için rota haritalıyor. Junker uygulaması, vejetaryen yemeklerin tadını çıkarmayı tercih edenler için kentteki en iyi restoranları bulma imkânı sunuyor.

Torino’da Leonardo da Vinci’nin dünyaca ünlü otoportrelerini ve çağdaş sokak sanatını görebilirsiniz. Torino son yıllarda kent genelinde yerel, ulusal ve uluslararası genç sanatçıların projelerine yatırım yaptı. Bu sayede kent UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katıldı.

Bremerhaven, Almanya

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/shortlisted-bremerhaven-germany_en

Bremerhaven, deniz ürünlerinin kalitesiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katıldı. Kent yetkilileri, balıkçılığın sağlığa ve çevreye faydasını vurgulamaya hevesli. Bu nedenle “Yılın Aşçısı” ve “Balık Partisi” gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorlar. GERA Trol Gemi Müzesi’nde sanal bir gezintiye çıkabiliyorsunuz, akıllı telefonunuz aracılığıyla size Kuzey Denizi yolculuğu deneyimi yaşatacak kaptanla tanışabiliyorsunuz. Bremerhaven’ın katma değeri artırılmış, karma ve sanal gerçeklik uygulamaları, kent genelinde herkes için erişilebilir olma yaklaşımını geliştiriyor. Bu sayede kent, “AB COSME” programı tarafından desteklenen on dört dijital kentten biri olarak tanındı.

Ljubljana, Slovenya


https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/ljubljana-shortlisted-2022-competition_en

Ljubljana, 279.000’den fazla nüfusuyla Slovenya’nın en büyük kenti ve akıllı turizm alanında önde gelen kentsel destinasyonlardan biri. Kent, Akdeniz atmosferinin büyüleyici bir karışımını, baştan çıkarıcı gastronomisini ve çeşitli deneyimleri sunuyor. Kişi başına 542 metrekare yeşil alan düşüyor. Yaya dostu kent turizm sektörünün 2014-2019 döneminde önemli ölçüde büyüdü. Tek gecelik kalış sayısında yıllık ortalama büyüme %14, kente gelişlerde %13 oldu. 2019 yılında bu oran 1.12 milyon varışa ve 2.27 milyon bir gecelik kalışa yükseldi. Bu, sadece altı yılda bir gecelik kalışlarda %90’a varan artış anlamına gelir.

URBANA akıllı kartı veya URBANA App, halk otobüslerinde (1.30 euro karşılığında kullanıcılar 90 dakika içinde sınırsız yolculuk yapabilir), bisiklet paylaşım sisteminde, park ücretlerinde, teleferik gezisinde kullanılabiliyor. Ljubljana, 300 kilometreden uzun bisiklet yoluna sahip. Kentte yaşlılar ve engelliler için altı tane elektrikli araç var. Bu araçlarla kent merkezinde ücretsiz ulaşım imkânı sunuluyor. Emisyonsuz elektrikli tren, engelli kişilerin sesli rehberleri dinlemesini ve turistik yerlere gitmesini sağlıyor. Görme engelliler için kabartma yazıyla donatılan bankamatikler var. Engelli çocuklar için oyun alanları inşa edilmiş. Bu alanların birçoğunda yaşlılar için eğitim istasyonları da yer alıyor. Ljubljana Turizm tarafından 19 dilde rehberli turlar düzenleniyor, resmî web sitesi ve tanıtım broşürleri de çok dilli. Mobil uygulama Tap Water Ljubljana aracılığıyla su çeşmeleri bulunabiliyor. Mart 2019’da Ljubljana Teknoloji Parkı’nda VR/AR Laboratuvarı açıldı. Laboratuvar, mevcut dijital platformların rollerini dönüştürecek araçlar geliştirmek için işletmeler ve farklı kurumlar arasında işbirliğine olanak sağlıyor. WiFree Ljubljana ağı, kent çevresindeki 400’den fazla erişim noktasıyla herkesin dijital bilgilere erişmesini sağlıyor. Kullanıcılar, WiFi’yi günde 60 dakika ücretsiz kullanabiliyor. Ljubljana, UNESCO tarafından “Edebiyat Şehri” unvanına layık görüldü.


Önerilen Haberler