YÜKLENİYOR
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?
ÖMER GÜNEL: Kuşadası’nı gerek iç gerek dış turizm pazarında modern ve estetik bir turizm destinasyonu yapmak, ulusal/uluslararası alanda Kuşadası’nın tanınırlığını artırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pandeminin en fazla etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Pandemi nedeniyle Kuşadası da 2020 ve 2021 turizm sezonunu önceki yıllara kıyasla durgun geçirdi. Pandeminin başladığı günden bu yana uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarını fırsata çevirerek, merkezî ve turistik noktalardan başlayarak ilçemizin altyapı ve üstyapı sorunlarını çözmek, ilçemize modern ve özgün bir kimlik kazandırmak, ilçemizin turizmden hak ettiği payı alabilmesini sağlamak için 7/24 mesai harcadık. Deyim yerindeyse, pandemi her an bitecekmiş gibi çalışmalarımızı sürdürdük.
Geçtiğimiz yıl Barlar Sokağı’nı ve Balıkçılar Meydanı’nı yenilemiştik. 2022 turizm sezonu öncesinde kruvaziyer yolcularının ilk ayak bastığı yerlerden olan Grand ve Orient Bazaar’ı bütünüyle yeniledik, sağlıklı bir altyapıya ve estetik görünüme kavuşturduk. Böylece ilçemiz limandan başlayarak sahil şeridi boyunca sağlıklı bir yapıya kavuştu. Aydın Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kilometrelerce uzunluktaki mavi bayraklı plajlarda gerekli tüm düzenlemeleri yaptık, plajları misafirlerimiz için hazırladık. Plajların temizliği ve hijyeni için gerekli tüm önlemleri aldık, duşların, soyunma kabinlerinin, engelli rampalarının, şemsiyelerin ve şezlongların bakım/yenileme işlemlerini tamamladık. İlçemizin esnafıyla, turizmcilerle, turizmle ilgili tüm kurumlarla görüşmeler yaptık, turistik noktalar başta olmak üzere ilçemizde düzenin ve huzurun sağlanması için gerekli konumlandırmaları yaptık. Öte yandan, turizm kentlerinin kültürle, sanatla değer kazanacağına duyduğumuz inançla “Kuşadası sanatla güzelleşiyor,” dedik, iki yıllık pandemi döneminin ardından zengin bir kültür-sanat takvimi hazırladık. 10-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin il tematik sokak festivali Kuşadası Sokak Festivali’yle hem ilçemizin tanıtımına katkıda bulunduk hem de ilçemizde yaz boyunca yaşanacak coşkunun sinyallerini verdik. 2022 sezonuna fazlasıyla hazırız.
Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?
ÖMER GÜNEL: Yeni sezonda ilçemizde turizm hareketliliği bekliyoruz. Hâlihazırda ilçemiz için büyük önem taşıyan, son iki yıldır neredeyse durma noktasına gelen kruvaziyer turizmiyle ilgili olumlu gelişmeler de bu beklentimizi karşılar nitelikte. Son bir aydır yaşanan kruvaziyer hareketliliğine, otellerin doluluk oranına ve rezervasyon rakamlarına baktığımızda 2022 sezonunun ilçemiz için çok verimli geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kuşadası, uzun yıllar boyunca deniz-güneş-kum üçgeninde seyreden kitle turizmine ev sahipliği yaptı; ancak ilçemizin doğal, kültürel ve tarihî zenginlikleri alternatif turizm potansiyeli de taşıyor, özellikle pandeminin ardından ortaya çıkan “yeni turizm” anlayışına uygun önemli fırsatlar sunuyor. İlçemizi yeni turizmin merkezî hâline getirmek ve alternatif rotalar oluşturmak için iki yıldır çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında hayata geçirdiğimiz en önemli projelerimizden biri, Davutlar Sevgi Plajı’nda Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte geçtiğimiz yıl açtığımız “Ada Camping” oldu. Kamp, karavan ve glamping alanı olarak doğanın içinde huzurlu bir tatil anlayışıyla hayata geçirdiğimiz “Ada Camping” yoğun ilgi görüyor. Pandemiyle birlikte sayıları artan, zamana ve mekâna bağlı kalmaksızın çalışan dijital göçebelere yönelik Kampinova Projesi’ni de en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçireceğimiz bu projenin ilçemizin turizmine yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Sağlık turizminde kullanmak üzere termal kaynaklarda kuyu açma ve isale hattı döşeme çalışmalarına devam ediyoruz.
Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?
ÖMER GÜNEL: Önem verdiğimiz konuların başında sürdürülebilir turizm geliyor. İlçemizin eşsiz doğasını, endemik bitki türlerini ve ev sahipliği yaptığımız canlı türlerini korumak için Kuşadası Kent Konseyi’yle, doğayla ilgili çalışan derneklerle, vakıflarla işbirliği yapıyoruz. Bu kapsamda Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı’yla ilgili olarak Kuşadası Kent Konseyi’yle birlikte “Dilek Yarımadası Millî Parkı’nın Bugünü ve Sürdürülebilirliği” başlıklı bir çalıştay düzenledik. Ülkemizin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin, çevre ve doğa alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen çalıştayda millî parkları tehdit eden unsurları ele aldık, bu eşsiz mekânları korumak amacıyla yapılması gerekenleri içeren stratejik eylem planımızı oluşturduk.
Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?
ÖMER GÜNEL: Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek için mevzuatta yapılması gereken öncelikli değişiklik, merkezî yönetim tarafından turizm bölgelerine aktarılan bütçeye ilişkin olmalı. Turizm bölgeleri bütçeden kışlık yerleşik nüfusa göre pay alıyor, ancak yaz döneminde söz konusu nüfusun neredeyse on katına hizmet verilmeye çalışılıyor. Bu durumun bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca yerel yönetimlere tanıtım konusunda daha fazla destek verilmeli, tanıtım giderleri de bütçe kalemi olmalı.