"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu: “Turizmde kolektif çalışmalara öncülük ediyoruz”

  • 18 Temmuz 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kentiniz yeni sezona hazır mı?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Kırklareli, yılın on iki ayı misafir ağırlıyor. Kentimizin tarihî, kültürel, sosyal ve turistik zenginliği kentimize gelen misafirlere çok yönlü ziyaret olanağı sunuyor. Her mevsimde yerli/yabancı turistler için lokasyon bazlı planlama yapıyoruz. Sınır kenti olduğumuz için hafta sonları Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen misafirlerimize Zabıta Turizm İnformasyon Noktası hizmet veriyor. Misafirlerimizin ihtiyaçları (yeme-içme, konaklama, alışveriş, gezi ve sosyal aktivite) için kentimizin esnafıyla koordineli çalışıyoruz, misafirlerimizin kentimizden memnun ayrılmasını sağlıyoruz. Pandemi sonrasında ilk kitlesel ziyareti haziran ayının başında düzenlediğimiz 29. Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nde yaşadık. Türkiye’nin farklı kentlerinden, Balkan ülkelerinden gelen yerli/yabancı misafirler üç gün süren festivale konuk oldu. Festival, uluslararası nitelikte olduğu için kültür köprüsü özelliğine sahip. Merkeze bağlı Demirköy ve Karadeniz’e kıyısı olan tatil kasabaları Kıyıköy ve İğneada, deniz turizmi açısından Kırklareli’ye katkıda bulunuyor. Longoz ormanlarının eşsiz güzelliğiyle doğa ve deniz turizminde önemli olan bu bölgelere misafir yönlendirme konusunda üzerimize düşen her görevi titizlikle yapıyoruz.

Kent merkezinde Yayla Kültür ve Sanat Alanı, tarihin âdeta yeniden canlandığı konseptiyle gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Bu bölgedeki Atatürk Evi ve Ali Rıza Efendi Kültür Evi, yıl boyunca on binlerce kişiyi ağırlıyor. Kentimize gelen misafirlerimize sosyal aktiviteler için farklı seçenekler sunuyoruz. Çam ve ıhlamur ağaçlarının eşsiz kokusu eşliğinde Yayla Meydanı’nda ve İstasyon Caddesi’nde çay bahçesi kültürünü yıllardır yaşatmaya devam ediyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yetkisindeki Aşağıpınar Höyüğü, başka bir zenginliğimiz, Aşağıpınar, Göbeklitepe seviyesinde tarihî bir öneme sahip.

Kırklareli Kent Konseyi’yle birlikte 9-10-11 Eylül tarihlerinde 14.’sünü düzenleyeceğimiz “Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağbozumu Şenliği”, gastronomi turizminde kentimizde ve ülkemizde kilometre taşı oldu.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Pandemi sürecinden sonra insanlar imkânları doğrultusunda farklı aktivite arayışına girdi. Tercihe göre deniz turizmine yönelen de var, doğa turizmine vakit ayıran da. Kırklareli’nde bu tercihlere cevap verebilecek avantajlarımız var. Ancak ekonomik kriz Kırklareli’de de turizmi etkiledi, misafir sayısını azalttı. İklim krizi, doğal güzelliklerin geleceğini tehlikeye atıyor. Doğal zenginlikler, iklim krizinin yanı sıra yapılaşma, taş/maden ocağı gibi girişimler yüzünden var olma savaşı veriyor. Aynı sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Alternatif turizm türlerini artırmak için farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliğimiz devam ediyor. Kırklareli, ekoturizm, agro turizm ve doğa turizmi açısından avantajlı durumda. Bu avantajı gelecek nesillere aktarabilmeliyiz. Bu nedenle merkezî yönetimin de konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Çalışmalarımıza ve projelerimize sivil toplum kuruluşlarını da dahil ediyoruz, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte özel projeler de tasarlıyoruz. Kolektif çalışmalara öncülük ettiğimiz için ortaya çok kaliteli işler çıkıyor. Turizm stratejileri ve politikalarımız için eylem planlarımız her zaman hazır, bu planları güncelliyoruz. Ancak bu planlara merkezî yönetimin de destek vermesi, duyarlı olması gerekiyor. Destek görmeden yapılan çalışmalar imkânlarımızla sınırlı kalır.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Her kentin ve bölgenin kendine has özellikleri, tanıtımda ön plana çıkarılacak nitelikleri var. Merkezî yönetim, ülkemizin güzelliklerini korumak ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak için düzenleme yapmalı. Kaynaklar ve bütçe doğru şekilde kullanılmalı. Mevzuat, öncelikle mevcut durumu korumalı, daha sonra geleceğe odaklanmalı.


Önerilen Haberler