"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Oktay: “Alternatif turizm türlerini ön plana çıkaracağız”

  • 18 Temmuz 2022
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?

MEHMET OKTAY
: Marmaris, turizm ilçesi. Pandemi ve geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınları nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Bu yıl atağa geçmek için sektör temsilcileriyle plan yaptık, kış boyunca hazırlıklara devam ettik. Çalışmalarımızı hızlandırdık, ilçemizi sezona hazırladık, yurtiçindeki ve yurtdışındaki fuarlara katıldık, Marmaris’in tanıtımına ağırlık verdik. Fuarlar için hazırladığımız tanıtım materyallerinde Marmaris’in doğal, tarihî ve kültürel değerlerine yer verdik. İlçemizdeki işletmelerden yeni sezon hazırlığını erken yapmalarını rica ettik. Hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlayan işletmeler nisan ayı itibarıyla turist ağırlamaya başladı.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

MEHMET OKTAY:
Pandemi, ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle beklentimizin altında bir sezon yaşadığımız doğru. Üstüne bir de 21-24 Haziran tarihleri arasında yaşadığımız orman yangını eklendi. Süreci olumlu hâle getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Finlandiya ve İran’da görüşmeler yaptık, bu iki ülkeden turist ağırlamaya başladık. Özbekistan ve Kırgızistan’la yaptığımız görüşmelerin de meyvesini aldık. Bu yıl ilk kez Kırgızistan’dan Dalaman Havalimanı’na uçuş yapıldı. Ayrıca Almanya’da katıldığımız turizm organizasyonunda Alman Seyahat Acenteleri Birliği (RTK) Başkanı Thomas Bösl ile eylül ayında ilçemizde Almanya Çalıştayı yapmaya karar verdik. Dubai ziyaretimizde de görüşmeler yaptık.

İlçemizde deniz ve güneş turizminin yanı sıra doğa sporları, toplantı ve kültür turizmi gibi alternatif turizm türlerini ön plana çıkarmayı ve turizm faaliyetlerini on iki aya yaymayı hedefliyoruz. Yıl boyunca birçok turnuvaya ev sahipliği yaparak spor turizmini geliştirmeyi düşünüyoruz. Poligon Projesi’yle atıcılık sporuna ev sahipliği yapmayı planlıyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

MEHMET OKTAY:
Göreve geldiğimiz günden bu yana turizmle ilgili çalışmalarımızı paydaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Ticaret Odası, Güney Ege Turizm Otelciler Birliği (GETOB), TÜRSAB, Deniz Ticaret Odası başta olmak üzere ilçemizdeki otellerin ve işletmelerin temsilcileriyle karar alıyoruz ve uyguluyoruz, fuarlara birlikte katılıyoruz. Belediye meclisinde siyasi partilerin temsilcilerinin, meslek odalarının ve belediye yetkililerinin oluşturduğu “Turizm Komisyonu” aracılığıyla sorunları değerlendiriyoruz, ortak akılla karar alıyoruz. Özellikle farklı pazarlara açılmak ve turizmde çeşitliliği sağlamak için eylem planımızı birlikte hayata geçirmek için gayret gösteriyoruz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

MEHMET OKTAY:
Marmaris ve çevresinde turizm hareketliliğini ağırlıklı olarak özel sektörün yatırımları ve girişimleri yönlendiriyor. Bakanlıktan beklentimiz, turizm belgeli tesislerin sık sık denetlenmesi. Çünkü bakanlık belgeli tesislerin çoğu 4-5 yılda bir veya daha seyrek yapılan denetimler nedeniyle beklenen kaliteden uzaklaşabiliyor. Biz de belediye belgeli tesislerde denetimleri mümkün olduğunca sık yapmaya çalışıyoruz. Mevsimsel nüfus artışı nedeniyle sorun yaşıyoruz. Normalde 98.000 civarında olan nüfusumuz yaz sezonunda 500.000’i buluyor. Bu durum, belediyecilik hizmetlerinde beş kat fazla efor sarf etmemize ve masrafa neden oluyor. İller Bankası’ndan kış nüfusuna göre aldığımız pay elbette yeterli değil. Bizim gibi mevsimsel nüfus artışı yaşayan ilçelere özel bir uygulama yapılması gerekiyor.


Önerilen Haberler