"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Oran: “Turizm bölgelerindeki ilçelere ek bütçe verilmeli”

  • 18 Temmuz 2022
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?

EKREM ORAN
: Pandemi sonrasında insanların yaz tatilini Çeşme’de geçirmesi için çalışmalar yaptık. Cumhuriyet Meydanı’nı temizledik ve düzenledik. Marinayı, sahili ve çarşıyı birleştirdik, kentsel tasarım açısından bütünlük sağladık. Yerli/yabancı turistlerin ilgisini çeken Pargalı Hamamı’nı restore ettik, kısa sürede hizmete açtık. Romantik filmlere konu olan Nezir’in Kulesi’ni aslına uygun olarak yeniden inşa ettik, ziyarete açtık. Çeşme’nin marka değerini artırmak için doğaya ve çevreye duyarlı yatırımlara öncelik verdik. Şifne Termal Otel’i yeniledik, otelin hizmet kalitesini Avrupa standartlarına yükselttik. Çeşme’yi dünyaya tanıtmak ve turizme katkıda bulunmak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdik. Sahil ve çevre düzenlemesi yaptık. Ilıca’da, Yıldız Burnu’nda ve Reisdere’de yeni rekreasyon alanları oluşturduk. Ilıca Plajı başta olmak üzere tüm plajları temizledik, yaz döneminde istihdam edilmek üzere personel sayısını artırdık. Plajlara cankurtaran ekipleri ekledik. Kavşaklarda, parklarda ve bahçelerde peyzaj düzenlemesi yaptık. Bitkisel atık sorununu çözmek için önemli adımlar attık. Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekip, bahçe atıklarını tek bir alanda topluyor ve imha ediyor. Böylelikle atıkların yarattığı çevre kirliliğinin ve haşere probleminin önüne geçtik. Yaz döneminde çöplerin toplanması için önlemler aldık, personel sayısını artırdık, araç filomuza dahil ettiğimiz çöp taksileriyle çevre temizliğine başladık. Kültür-sanat etkinliklerine ve spor faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyoruz, festivaller (Alaçatı Ot Festivali, Ata’nın Ilıca’ya Gelişi, Ovacık Sakız Koyunu ve Kavunu Festivali, Germiyan Festivali, Kıyıdan Kıyıya Film Festivali), ücretsiz konserler ve tiyatro gösterimleri düzenliyoruz.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

EKREM ORAN:
Denizi, doğası, tarihi ve kültürüyle her mevsim tercih edilen Çeşme’de son dönemlerde kruvaziyer turizminin etkileri hissediliyor. Bölge esnafına can suyu olan kruvaziyer gemileri turizmi canlandırıyor. Gelen misafirlerin Çeşme’de vakit geçirmesi için gerekli çalışmalar devam ediyor. Butik ve sürdürülebilir turizmin Türkiye’deki yıldızı Çeşme’de ses getiren festivallere, çalışmalara imza attık, dünyanın dikkatini ilçemize çektik. Her mahallenin, bölgenin kendine özgü yönlerini ortaya çıkacak festivaller düzenliyoruz.

Pandemiden ve ekonomik krizden etkilenen dar/orta gelirli ailelerin yararlanması için belediyemiz bünyesinde altı tane kafeterya ve üç tane restoran açtık, bu tesislerde yüzlerce gence iş imkânı sağladık.

Önemli turizm destinasyonlarının başında gelen Çeşme, son yıllarda doğa, tarih ve gastronomi turizmiyle agro turizmle de öne çıkıyor. Özellikle kış aylarında yapılan doğa yürüyüşleriyle on iki İyon kentinden biri olan Ildırı, tarih turizmiyle yüzlerce vatandaşı ağırlıyor. Bölgeye özgü niş ürünleri destekleyerek, bu ürünlerin üretilmesi, yetiştirilmesi ve toplanması için eğitimler verdik. Verimli tarlaların yer aldığı Ovacık’ta, Tarla’dan Sofra’ya Projesi’yle agro turizm rotası oluşturduk. Üreticiler, kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri evlerinin, tarlalarının önünde açtıkları tezgâhlarda satışa sunabiliyor. Alaçatı’da gastronomi turizmine yönelik önemli adımlar atıyoruz. Milyonları ağırladığımız Ot Festivali’yle, devamında yaptığımız etkinliklerle dünyaca ünlü şefleri ilçemizde misafir ediyoruz, Alaçatı’nın ve Çeşme’nin güzelliklerini tanıtıyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

EKREM ORAN:
Paydaşlarımızla periyodik aralıklarla bir araya geliyoruz, Çeşme’nin sorunlarını ve turizmi konuşuyoruz. Çeşme Turistik Otelciler Birliği’yle, Alaçatı Turizm Derneği’yle, esnaf odalarıyla, kaymakamlıkla, Çeşme’deki işletmecilerle ilçemizin turizmdeki sorunları ve sezonu on iki aya uzatmanın yolları hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz. Butik otellerde dönemsel olarak yoğunlaşan turizm sezonunu yılın tamamına yaymak için girişimlerde bulunuyoruz. Gastronomik ürünlere yatırım yapıyoruz. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’yla (WWF) yaptığımız “Sürdürülebilir Plastik Atıksız Şehirler Ağı” protokolü kapsamında ilçemizdeki otellerle, restoranlarla istişarede bulunarak, çöplerin toplanması ve ayrıştırılmasıyla ilgili paydaşlarımızla birlikte adım atıyoruz. 100’den fazla kuş türünün sığınağı olan Alaçatı Azmağı’nda hayata geçirdiğimiz “Kuş Gözlem Parkuru”, bölgenin turizmine katkıda bulunuyor. Önemli sivil toplum kuruluşlarıyla protokoller hazırlıyoruz, vatandaşla birlikte projeler üretiyoruz. Ilıca’da hayata geçirmeyi planladığımız ve temelini attığımız “Ilıca Günübirlik Termal Tesisi”, bölgenin çehresini değiştirecek. Tesis hem işletmelere hem de turizme can suyu olacak. Yakında hizmete açacağımız “Alaçatı Modern ve Maki Park”, kültür-sanat turizminin hareketlenmesini sağlayacak. Paydaşlarımızı da projelerimizle ilgili bilgilendiriyoruz, çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

EKREM ORAN:
Çeşme’nin resmî nüfusu 48.167, kış nüfusu 300-400.000, yaz nüfusuysa bir milyonu aşıyor. Özellikle pandemiyle birlikte artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için bir kampanya başlatıldı. Nüfusa dayalı bütçelendirme çalışmalarında turizm bölgelerindeki ilçelerin yaz aylarında ek bütçe alması sağlanmalı. Temizlik İşleri, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün geçici personel kullanımına imkân verecek yönde adımlar atılmalı. Tüm kamu kurumlarının bütçesi ve kadroları artırılarak, Çeşme’nin turizm destinasyon merkezlerinin başında yer alması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi sağlanabilir. Büyükşehir Yasası’nda düzenleme yapılmalı, il merkezine uzak ilçelerin gelirlerini artıracak önlemler alınmalı.


Önerilen Haberler