"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Kent yaşamını kolaylaştıran projeler üretiyoruz”

  • 25 Temmuz 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

KADİR ALBAYRAK: Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve daha iyi hizmet üretmek amacıyla ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz, yeni nesil belediyecilik uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Altyapı, üstyapı, ulaşım, park alanları ve temizlik gibi hizmetlerin ötesinde çağımız teknolojisinin sunduğu imkânları değerlendiriyor, vatandaşların hayatına dokunan ve kent yaşamını kolaylaştıran projeleri hayata geçiriyoruz. Göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana yeni nesil belediyecilik uygulamalarına yenilerini ekliyoruz. Yeni nesil belediyecilik uygulamalarımız arasında teknoloji yatırımlarımız özel bir yer tutuyor. E-devlet uygulaması üzerinden sunduğumuz 17 hizmet sayesinde vatandaşlar belediye hizmetlerini, askıda imar planlarını, hal ürün bilgilerini, ihale bilgilerini, meclis gündemlerini ve kararlarını, mezar yerlerini, nöbetçi eczaneleri, vefat bilgilerini, e-bordroları, beyan, sicil, tahakkuk, tahsilat ve talep/öneri başvuru bilgilerini sorgulayabiliyor, barkodlu belge doğrulaması yapabiliyor.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

KADİR ALBAYRAK: Belediyemizin kurumsal web sitesi, TEKİM çağrı merkezi, e-belediye uygulamaları, WhatsApp hattı ve sosyal medya hesapları aracılığıyla istek, şikâyet ve önerilerini ileten vatandaşların başvurularını değerlendirmeye alıyor, en kısa süre içinde vatandaşları bilgilendiriyoruz. Bu sayede vatandaşlar karar alma ve hizmet süreçlerimize katkıda bulunuyor. Personelimiz, belediyemizin kurumsal web sitesinin portal platformundaki öneri uygulaması aracılığıyla hizmet modellerinin geliştirilmesine yönelik önerilerini iletebiliyor, önerileri uygulanan personelimizi ödüllendiriyoruz.

Kentinizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

KADİR ALBAYRAK: Yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin temel ilkesi, vatandaş odaklılıktır. Bu kapsamda hem kamu yararını hem de vatandaşların menfaatini gözetiyoruz. Kentimizin değerlerini korumak, modern şehircilik anlayışıyla kentsel büyümeye yön vermek, tarihî, kültürel varlıkları ve çevreyi korumak hedeflerimiz arasında yer alıyor. “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır,” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ve çağdaş fikirleri yeni nesil belediyecilik uygulamalarında en önemli rehberimizdir. Ülkemizi geliştirmek amacıyla yeni nesil belediyecilik anlayışını benimseyen sosyal demokrat belediyeler önemli bir görev üstlenmiştir. Bu tarihsel sorumluluğun bilinciyle var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

KADİR ALBAYRAK: Belediyeler, vatandaşların hayatına dokunan, isteklerinin karşılanması ve sorunlarının çözülmesi için müracaat ettikleri ilk kurumlardır. Yerel sorunların çözümü için yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmeli, kaynak sağlanmalı ve yerel yönetimlerin bütçeleri artırılmalı. Hükümetin, bakanlıkların ve devlet kurumlarının hizmet, yatırım ve proje sürecinde belediyelerle eşgüdümlü hareket etmesi gerekiyor. Bu, vatandaşların daha iyi hizmet almasına imkân sağlayacaktır.


Önerilen Haberler