"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Deveci: “Hizmet çeşitliliğine önem veriyoruz”

  • 25 Temmuz 2022
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

CEMİL DEVECİ:
Kamu hizmeti süreçlerinde verimliliği ve etkinliği sağlamak, yurttaşlara daha yakın olmak, şeffaf ve kolay ulaşılabilir yönetim anlayışıyla, günümüz teknolojisiyle yurttaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarla birlikte hizmetlerimizi daha geniş alana yayıyoruz, etkileşim sayesinde çalışmalarımıza yön veriyoruz. Altyapısını güçlendirdiğimiz, erişimi ve kullanıcı deneyimini verimli hâle getirdiğimiz web sitesiyle çalışmalarımıza başladık. “Atakum Online İşlemler” sayfasıyla birçok belediye hizmetini bir başlık altında topladık. Belediye hizmetlerine sosyal medya kullanımını da entegre ederek yurttaşlarla hızlı etkileşim sağladık. Bu sayede belediye hizmetlerimizi duyurduk ve Online Çözüm Merkezi’yle belediyemizi ulaşılabilir kıldık. Yoğun çalışan birimler için “e-randevu” sistemi oluşturduk. “E-imar” aracılığıyla imar durumunun sorgulanmasını sağladık. Vergi ödemelerini hızlı ve kolay hâle getirdiğimiz sistemle yurttaşlar belediyeye gelmeden vergilerini ödedi. Dijital arşiv çalışmasıyla bina planlarını bilgisayar ortamına taşımaya başladık. İlçemizin haritasını oluşturduk. Yurttaşların kolay ulaşabilmesi için geri dönüşüm alanlarını ve sokak hayvanları besleme noktalarını da haritalandırarak kullanıma sunduk. İlçemize kazandırdığımız Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde gençler için yüksek hızda, sınırsız ve ücretsiz internet hizmeti sağladık. Belediye meclis toplantılarımızı canlı yayınlayarak, ilçemizde alınan kararlar konusunda yurttaşları da bilgilendirdik. Yeni nesil belediyecilik alanında daha fazla hizmet üretebilmek için projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda elektronik yönetim sistemiyle belediyemizin birimlerinin aktif ve verimli çalışmasını sağlıyoruz.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

CEMİL DEVECİ:
Yönetişim kültürünün ilçemizde gelişmesi ve yayılması amacıyla faaliyetlerini sürdüren Atakum Kent Konseyi aracılığıyla ilçe yönetimine yurttaşları da dahil ediyoruz. Konsey bünyesinde kurulan Kadın, Gençlik, Engelli ve Çocuk Meclisleri’yle meclislerin alt komisyonları sayesinde her yaş grubundan yurttaşa ulaşıyor, ilçemizin ihtiyaçlarını gözlemliyor, bu sayede yönetim anlayışımızı geliştiriyoruz. 2020-2024 stratejik plan toplantısını sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaşların katılımıyla gerçekleştirdik. Katılımcıların fikirleri doğrultusunda hazırlanan planı yürürlüğe koyduk. Göreve gelir gelmez kurduğumuz Muhtarlar Meclisi’yle mahallelerin taleplerini hemen değerlendirdik. Meclis toplantılarımızda muhtarlarla birlikte mahalleler için ortak kararlar aldık.
 
İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

CEMİL DEVECİ:
E-belediye gibi yurttaşların hayatını kolaylaştıran sistemlerden yararlanıyoruz. Online Çözüm Merkezi’yle yurttaşların istek ve taleplerini hızlıca karşılayabiliyoruz. Projelerimizi web sitemizde yayınlıyoruz. Bu sayede projelerimizle ilgili eleştirileri görüyoruz, bu eleştiriler doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendirebiliyoruz. Sosyal medya sayesinde yurttaş ve belediye arasındaki iletişim engelleri ortadan kalktığı için şeffaf, verimli ve 7/24 esasıyla hizmet üretiyoruz. Yeni nesil belediyeciliğin hizmetleri yönlendirmesini, daha fazla sayıda yurttaşa anında ulaşabilmeyi değerli buluyoruz. Hizmetlerimiz de yurttaşların ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Böylece kısa süre içinde talep edilen hizmetleri sunuyoruz.    

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

CEMİL DEVECİ:
Çok farklı görev alanları olmasına karşın kamu bütçesinde bu görev alanları için yeterince ödenek oluşturulmuyor. Belediye mevzuatında kentte yönetişimi sağlayan önemli unsurlardan biri olan kent konseyleri için bütçe ayrılması zorunluluğu düzenlenmeli. Öte yandan, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamına giren bazı konularda belediyelere alan açılması tartışılmalı ve mevzuatta gerekli değişiklikler yapılmalı.


Önerilen Haberler