"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Uysal: “Demokrasi kültürünü güçlendirmeyi hedefliyoruz”

  • 25 Temmuz 2022
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

ÜMİT UYSAL:
2014 yılında bambaşka bir yönetim anlayışıyla göreve geldik. Aralık ayında sekizinci yılını kutlayacağımız, bugün birçok belediyede örneği bulunan Turunç Masa’yı kurduk. Yönetişimi verimlilik, etkinlik, sorumluluk ve hesap verebilirlik kriterlerini içeren bir etkileşim olarak değerlendiriyoruz. Turunç Masa da 46 çalışanı ve her müdürlükteki ikişer görevlisiyle bu anlayışın sistemidir. Turunç Masa’yla halkın iradesine göre belediyeyi şekillendiriyoruz. Herkese kıymet veriyoruz. Komşularımız, Turunç Masa aracılığıyla istek, öneri ve şikâyetlerini belediyemize doğrudan iletebiliyor. Turunç Masa, “Başvuru Masası”, 7/24 çalışan 444 80 07 numaralı çağrı merkezi, gezici ekipler, sosyal medya, web gibi birçok birimden oluşuyor. Turunç Masa sisteminde talep alındığı anda komşumuzun telefonuna kısa mesajla bilgilendirme yapılıyor. Başvuru numarası sayesine yurttaşların süreci takip etmesi sağlanıyor. Talep, Turunç Masa Koordinasyon Merkezi’ne iletiliyor, Koordinasyon Merkezi tarafından takip ediliyor, en geç iki gün içinde müdürlüklerle koordineli şekilde yurttaşlara geri dönüş yapılıyor. Turunç Masa bu açıdan açık, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem, herkesin ulaşması açısından da son derece demokratik bir yapıda olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

ÜMİT UYSAL
: Dünyada merkeziyetçi, otoriter sistemlerin güç kazandığı bir dönemde Şubat 2020’de demokrasinin ve demokratik bir yaşam kültürünün gelişmesi için önemli bir adım attık. Türkiye’nin ilk dijital demokrasi uygulaması Komşu Meclisi’yle Muratpaşa’da yaşayan komşularımızın ve ilçemizin geleceğine yön verebileceğimiz bir dönemi başlattık.  İnternetle başlayan, yeni medyanın farklı şekilleriyle devam eden dijitalleşme eğilimi, kamu yönetimini, siyaseti, gündelik yaşamı ve diğer geleneksel yapıları değiştirip dönüştürüyor. Son derece hızlı yaşanan bu süreç, oy vermeyle sınırlı yurttaşlık pratiğini de etkiliyor. Karar alma süreçlerine katılmak isteyen, tartışan, yaşadığı sokağa, mahalleye ve kente dair söz söyleyen, müşterekleri arayan ve kamusal iyiye ulaşmaya çalışan aktif yurttaşlık döneminin başladığını düşünüyoruz. Sadece insana değil, yaşama dair her şeye sorumlu olan bir belediyecilik anlayışı bu dönüşümü görmezden gelmez. www.komsumeclisi.com  internet sitesi üzerinden çalışan uygulamada “Mahalle Meclisleri”, “Komşu Formu”, “Bir Fikrim Var” bölümleri yer alıyor. Muratpaşa’da ikamet eden herkes Komşu Meclisi’nin doğal üyesi, 13 yaş ve üzeri herkes eşit oy hakkına sahip. Komşu Meclisi’yle Muratpaşa’da iletişimi ve etkileşimi öngören katılımcı yönetim anlayışını geliştirmek, bu anlayışı bir demokrasi kültürü hâline getirmeyi hedefliyoruz. Öte yandan, gelişen iletişim teknolojilerini belediye hizmetlerinin birçoğuna entegre etmeyi başardık. Bu uygulamalardan biri, meteorolojik verilerle eşzamanlı çalışan akıllı sulama sistemi. İlk etapta 70 parkta montajını yaptığımız sistemle elektrik, akaryakıt, su, emek ve zaman tasarrufu sağlıyoruz. Uzaktan kontrol sistemiyle açma-kapama, program değiştirme, mevsimlik dikimlerde can suyu verme gibi işlemleri cep telefonundan, tabletten veya bilgisayardan rahatlıkla yapabiliyoruz. Sistem, yağışlı havalarda otomatik kapanıyor, buharlaşmanın az olduğu bulutlu günlerde belirlenen yüzde üzerinden sulama sistemleri otomatik duruyor.

Antalya’nın doğa harikası falezlerinin denizle buluştuğu noktada yer alan mavi bayraklı falez plajlarının doluluk oranını da anlık olarak internet sitesi üzerinden takip etmek mümkün. Komşularımız, tatil için ilçemizi tercih eden yerli/yabancı konuklarımız evlerinden veya otellerinden çıkmadan hangi plajda boş şezlong olduğunu görebiliyor.
 
İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

ÜMİT UYSAL:
Komşu Meclisi üzerinden katılımcı bütçe süreci başlattık, yurttaşların ödediği vergilerle oluşan belediye bütçesinin değerlendirilmesini ve ortak aklı ilçe yönetimine yansıtmayı hedefledik. Bu anlayışın kamu kaynaklarının etkin, etkili, verimli kullanılması ve hesap verme sorumluluğunun yerine getirilmesi gibi doğal sonuçları da oldu. Katılımcı bütçe çalışmasında bütçemizi yedi başlıkta sınıflandırdık. 2021 bütçemizi yurttaşlarla birlikte yaptık. Hazırladığımız taslak bütçe önce forumlarda tartışıldı, ardından oylama süreci başladı, %82.7 oranında yurttaşlardan destek alan bütçemiz ortaya çıktı. Bu bütçeyi belediye meclisimize sunduk. 2022 bütçemizi de yine aynı şekilde hazırladık.  Komşu Meclisi, pandemi sürecinde ihtiyaç sahipleriyle yardımseverleri buluşturdu, yardımların doğru yere ulaşmasını sağlayan Komşu Dayanışma Sistemi’nin yürütücüsü oldu. “Komşuluk” kavramı bizim kültürümüzde çok değerli. Zor günlerde yardım etmek isteyen insanlar da çok, yardım almaya ihtiyacı olan insanlar da. Biz, bu iki grup insanı internette bir araya getirdik. İhtiyaç sahibi komşularımız www.komsumeclisi.com adresindeki formu doldurarak başvuruda bulundu. Yardımsever komşularımız da desteklerini komsumeclisi.com üzerinden gerçekleştirdi. Biz, yardım edeni ve yardım alanı buluşturduk. Komşu Dayanışma Sistemi, kültürümüzün, geleneklerimizin, yardımseverliğimizin dijital ortama aktarılmış hâli olarak pandemi sürecinde önemli bir görev üstlendi. Muratpaşa’da bu hizmetleri hayata geçirirken, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri aracılığıyla teknoloji üreten bir kurum olmak için adımlar atıyoruz.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

ÜMİT UYSAL:
Basit bir örnek vermek gerekirse, ana başlıklarıyla anlattığım Komşu Meclisi üzerinden sürdürdüğümüz katılımcı bütçe uygulamasının mevzuatta bir karşılığı yok. Bunu, mevzuatın dünyada yaşanan değişimin uzağında kalması şeklinde okuyabileceğimiz gibi, merkeziyetçi yönetim anlayışının sonucu olarak okuyabiliriz. Sahip olduğu erki paylaşmak, gücü dağıtmak istemeyen siyaset aklı nedeniyle ülkemizde yerel demokrasiyi güçlendirmeyi hedefleyen, ortak aklı arayan girişimler yasal çerçeveden mahrum kalıyor.


Önerilen Haberler