"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Vatandaş odaklı hizmetler üretiyoruz”

  • 4 Temmuz 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

KADİR ALBAYRAK: Vaatlerimizin büyük bölümünü tamamladık. Görevdeki sekiz yılımızı hizmetlerle, yatırımlarla, projelerle dolu dolu geçirdik. Tekirdağ’da değişime ve dönüşüme imza attık.

Araç filomuza dahil ettiğimiz çok sayıda iş makinesiyle üstyapı hizmetlerini etkin ve verimli yürütüyoruz. Süleymanpaşa ilçesine bağlı Hacıköy Mahallesi’nde tam otomasyonlu asfalt üretim tesisini faaliyete geçirdik. 11 ilçede ve 366 mahallede yol ağını genişlettik. Büyük ve modern parklarla, kentsel donatı alanlarıyla kentimizin çehresini değiştiriyoruz. Vatandaşlara doğayla iç içe, ferah ve güvenli alanlarda vakit geçirme imkânı sunuyoruz. Muratlı İnanlı Çeşmesi Mesire Alanı’nı ve Ergene Marmaracık Göleti Sosyal Tesisleri’ni hizmete sunduk.

Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanı Düzenleme Projesi kapsamında sosyal yaşam alanları, festival ve etkinlik alanı, yürüyüş-koşu-bisiklet parkuru, spor alanları, kaykay-paten pisti, kafeterya ve çay bahçesi yaptık. Süleymanpaşa’nın çehresini değiştiren bu projeyle sahil dolgu alanını kent mobilyalarıyla, sanat eserleriyle donattık. Meydan düzenleme çalışmaları ve katlı yeraltı otoparkları yaptık.

Toplu ulaşım ağını genişlettik, hizmet kalitemizi artırdık. Süleymanpaşa ve Çorlu’da şehiriçi toplu ulaşımı belediyemizin şirketlerinden TEKUL A.Ş. bünyesinde yeni ve konforlu araçlarla sağlıyoruz, yeni açtığımız hatlarla toplu ulaşım ağını daha da genişletiyoruz. Kentsel büyümeyi ve nüfus artışını göz önünde bulundurarak büyük ve modern şehirlerarası otobüs terminallerini hizmete açıyoruz. Bu kapsamda Malkara Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni hizmete sunduk.

İlçe merkezlerinde araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bulvarlarda, caddelerde yaya üst geçitleri inşa ediyoruz, mevcut yaya üstgeçitlerinde bakım-onarım çalışmaları yapıyoruz. Kent genelinde vahşi çöp depolama faaliyetlerine son verdik, vahşi çöp depolama alanlarını kapattık. 2015 yılında başlattığımız çalışmalar sonucunda, Demirli Düzenli Depolama Tesisi bünyesinde 1. ve 2. lot alanlarında evsel katı atıkları düzenli depolama yöntemiyle bertaraf ediyoruz. Çöpten elektrik enerjisi üretiyoruz. Evsel katı atıklardan elektrik enerjisi üreterek ekonomiye kazandırıyoruz. Süleymanpaşa Demirli Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde günde ortalama 20.000 hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiyoruz.

TEMEK kurslarıyla vatandaşlara yeni meslekler kazandırıyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (TEMEK) bünyesinde düzenlenen kurslarda geleneksel sanatlarımızı yaşatıyor, yerel değerlerimizi tanıtıyoruz.

Eğitime en büyük yatırımı yapan büyükşehir belediyesi olduk. Çerkezköy, Çorlu, Ergene, Hayrabolu, Kapaklı, Malkara, Marmaraereğlisi, Muratlı, Saray, Süleymanpaşa ve Şarköy ilçelerine 11 okul inşa ettik. Geleceğin bilinçli yayalarını ve sürücülerini yetiştirmek amacıyla Çorlu Trafik Eğitim Parkı’nı hizmete sunduk. Geleceğin yüzücüleri kentimizdeki yarı olimpik yüzme havuzlarında yetişiyor. Çocukların yüzmeyi öğrenmesi, keyifli vakit geçirmesi ve başarılı yüzme sporcularının yetişmesi için Muratlı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nu açtık.

Çerkezköy, Ergene, Kapaklı ve Saray’a kültür merkezleri kazandırdık. Daha güzel bir kent yaşamı için sosyal ve sportif odaklı projeler yapıyoruz. Bölgedeki sosyal ve kültürel etkinliklerin, nişan-düğün organizasyonlarının, kurs faaliyetlerinin daha güvenli ve nezih bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla Malkara Şehit Turgut Arslan Aile Yaşam Merkezi’ni hizmete sunduk. Süleymanpaşa sahilinde, Hasan Ali Yücel Meydanı’nda, Çorlu Cumhuriyet ve Gölbaşı Gençlik Parkları’nda ücretsiz WiFi hizmeti veriyoruz. Yedi ilçede 14 halı saha yaptık.

Alevi ve Bektaşi vatandaşlar için Muratlı’ya ve Şarköy’e cemevi kazandırdık. Şarköy, Malkara ve Saray ilçelerine bağlı kırsal mahalleleri turizme açtık. Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi, doğal, yöresel ve organik ürünlerin satışıyla kırsal mahallelerin sakinlerinin emeğini kazanca dönüştürüyor, doğa gezilerine ve gastronomi turlarına çıkan vatandaşlara yeni ziyaret rotaları kazandırıyor.

Tekirdağ’ın kültürel mirasını koruyor ve yaşatıyoruz. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Tekirdağ’da günümüze ulaşabilen kültür varlıklarını Miras Atölyesi I-II Projesi kapsamında aslına uygun bir şekilde restore ediyor, Tekirdağ turizmine kazandırıyoruz.

Depreme ve afetlere hazırlıklıyız. Afet ve acil durum planları hazırladık. Afet iskân sahası ve geçici barınma alanları belirledik. Deprem izleme istasyonları kurduk. Afet toplanma alanları belirledik. Afet ve acil durum konteynerlerini ilçelerde belirlenen noktalara yerleştirdik. Deprem simülasyon tırıyla kentgenelinde vatandaşlara ve öğrencilere eğitim veriyoruz.

Halk sağlığı önceliğimiz. Eğitimli şoförlerin, acil tıp teknisyenlerinin görev yaptığı mavi şerit ambulansla tıbbi müdahale gerektirmeyen ancak sedyeyle nakledilmesi gereken vatandaşları evden hastaneye, hastaneden eve ücretsiz taşıyoruz. Çölyak hastalarına glütensiz gıda paketi desteğinde bulunuyoruz. Çocuklara sütü sevdirmek için “Süt Şenliği” düzenliyoruz.

Kırsal kalkınmaya ivme kazandırıyoruz. Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında kent genelinde 982 bal üreticisine 22.293 adet kovan dağıttık. Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’yle 126 mahallede 113.105 dekar mera alanını ıslah ettik. Hayvancılık faaliyetlerini destekliyoruz. Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtımı Projesi kapsamında 419 yetiştiriciye 600 baş koç hibe ettik. Mandacılığı Geliştirme Projesi’yle proje başlangıcında 411 baş olan manda sayısını 2020 yılı itibarıyla 1.353’e çıkardık. Çiftçilerin ve kırsal kalkınma kooperatiflerinin yanındayız. Çiftçi örgütlenmesini destekliyor, çiftçiler için “Yerel Tohum Takas Şenliği”, “Hasat Bayramı”, “Ihlamur Şenliği”, “Kiraz Festivali” gibi etkinliklerle tarım, süt ve kırsal kalkınma konulu paneller, çalıştaylar düzenliyoruz.

Tarımsal hizmetlerde altyapıyı güçlendiriyoruz. Hayvanlar için 65 tane içme suyu göledi oluşturduk. 8.140 dekar alanı sulamaya açtık. Yaklaşık 20.000 kilometrelik tarla yoluna greyderli bakım yaptık. Tarımsal sulamada ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin üretimi için güneş enerjisi üretim tesisi kurduk. Süleymanpaşa Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ni hizmete sunduk. Trakya genelinde 1.7 milyon kişiye hizmet veren toptancı hali, üreticiler, esnaf ve tüketiciler arasında köprü vazifesi görüyor. Büyüklük ve üretim kapasitesi bakımından Trakya’nın en büyük, Türkiye’nin ikinci büyük tesisi olan Malkara Çavuşköy Et Kombinası’nı açtık. Tesis, 12.500 metrekarelik kapalı alana inşa edildi, günlük 200 büyükbaş, 400 küçükbaş kesim kapasiteli. Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali’nde sağlıklı ve güvenli koşullarda hizmet veriyoruz.

Kültürel faaliyetler kent yaşamına renk katıyor. Festivaller, şenlikler, tiyatro gösterileri, söyleşi-imza günü etkinlikleri ve kültür gezileri düzenliyoruz.

Sağlıklı altyapıyla sağlam geleceğin temelini attık. Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (TESKİ) bünyesinde 2014 yılından bu yana 1.480 kilometre içme suyu, 1.446 kilometre kanalizasyon, 198 kilometre yağmur suyu hattı olmak üzere toplam 3.124 kilometre altyapı çalışması yaptık. Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni Kasım 2017’de hizmete sunduk. Tesis, 243.000 kişilik nüfusa hizmet verebilecek, evsel atık sulardan kaynaklanan kirliliğin azaltılmasına katkıda bulunacak.

Marmara Denizi’ni özlenen temiz günlerine kavuşturmak için çalışıyoruz. Çorlu Yenice İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’yle Marmaraereğlisi Atık Su Arıtma Tesisi’ni modernize ettik, arıtma kapasitelerini artırdık. Süleymanpaşa Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni hizmete açtık. 15.400 metrekare alan üzerine inşa edilen tesisin yanı sıra 7.1 kilometre kanalizasyon hattıyla dokuz terfi merkezinin yapımını kapsayan, 36.000 kişilik nüfusa hizmet verebilecek kapasiteye sahip olan projeyi Ocak 2022 itibarıyla tamamladık. Tekirdağ’ı daha yaşanılabilir bir kent yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

KADİR ALBAYRAK:
Hedeflerimizde ve planlamalarımızda değişiklik yaptık. 11 ilçenin ve 366 mahallenin hem ortak hem de özel ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda hizmetlerimizi, yatırımlarımızı ve projelerimizi şekillendirdik. Ayrıca ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler de faaliyet programımızda değişiklikler yapmamıza neden oldu. Örneğin, ekonomik kriz nedeniyle Tasfiye Kararnamesi neticesinde yüklenici firmalar sözleşmelerini feshetti. Bu süreçte yarım kalan projelerin tamamlanması için yapılan yeni ihaleler, enflasyon kaynaklı maliyet artışlarını da beraberinde getirdi. Bu durum, hedeflerde ve planlarda değişikliğe gitme zorunluluğunu beraberinde getirdi.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

KADİR ALBAYRAK: 2014-2019 ve 2019-2024 hizmet dönemlerinde hatırlanmasını istediğimiz projeler arasında yeni hizmet binası, “Süleymanpaşa Batı ve Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi”, “Süleymanpaşa Sahil Düzenleme Projesi”, Çerkezköy-Ergene- Kapaklı-Saray Atatürk Kültür Merkezi”, “Malkara Çavuşköy Et Kombinası”, “Çerkezköy Kentpark”, “Çorlu Zübeyde Hanım Parkı”, “Süleymanpaşa Sebze-Meyve Toptancı Hali”, “Su Ürünleri Toptancı Hali”, “Süleymanpaşa-Hayrabolu Katlı Yeraltı Otoparkı ve Meydan Düzenleme Projesi”, “Muratlı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu”, “Malkara-Süleymanpaşa-Çorlu Şehirlerarası Otobüs Terminali”, “Miras Atölyesi I-II Projesi”, “Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi”, altyapı ve üstyapı yatırımları yer alıyor.

Öncelikli hedefimiz, devam eden projelerimizi tamamlamak ve hazırladığımız projeleri hayata geçirmek. Altyapıdan üstyapıya, yeşil alanlardan kentsel donatı alanlarına, ulaşımdan otopark yatırımlarına, kültürden eğitime, spordan sağlığa kadar birçok alanda projelerimiz var. Amacımız, Tekirdağ’ı yüksek yaşam standartlarına kavuşturmak, daha yaşanılabilir bir kent hâline getirmek.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

KADİR ALBAYRAK:
Katılımcı demokrasi anlayışı, yönetim ilkelerimizden biri. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra muhtarlarla, meslek odalarıyla, sendikalarla, kooperatiflerle işbirliğine önem veriyoruz. Karar alma süreçlerinde paydaşlarımızın istek, şikâyet ve önerilerini dikkate alıyoruz. Paydaşlarımızda düzenli olarak toplantılar yapıyoruz. Aktif çalışan kent konseyimiz var.

Dezavantajlı gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

KADİR ALBAYRAK:
Çocuklara, gençlere, yaşlılara, engellilere, kadınlara ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik projelerimiz var. Sosyal yardımlarla toplumsal dayanışmayı güçlendiriyoruz. Sosyal belediyecilik hizmetlerinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir,” sözünü rehber edinerek, ihtiyaç sahibi, yardıma muhtaç ve kimsesiz vatandaşların yanında olmaya devam ediyoruz, yardım faaliyetlerimizi ihtiyaç sahiplerini teşhir etmeden, insan onurunu zedelemeyecek koşullarda gerçekleştiriyoruz.

Evde temizlik hizmetiyle kimsesizlerin kimsesi oluyoruz. Evde temizlik hizmeti kapsamında kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan, kimsesiz, bakıma muhtaç, ekonomik ve bedensel gücü yetersiz yaşlı ve engelli vatandaşlara yetkin personelimizle, özel donanımlı araçlarımızla hizmet veriyoruz.

Engelli ve yaşlı vatandaşlar için ulaşım engelini kaldırdık. 2016 yılından bu yana özel hizmet aracımızla yaşlı ve engelli vatandaşları sağlık kurumlarına ulaştırıyoruz, onları sosyal yaşama dahil ediyoruz.

Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde Kadın Danışma Merkezi açtık. Kadın Danışma Merkezleri aracılığıyla aile kurumunu güçlendiriyoruz. Koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici ve yol gösterici çalışmalar yapıyoruz.

Çocuklara sütü sevdirmek, bu sayede onların bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla “Süt Şenliği” düzenledik, bu etkinliği geleneksel hâle getirdik. Karne Hediyesi Çocuk Oyunları Tiyatro Festivali’yle daha önce hiç tiyatroya gitme imkânı bulamamış binlerce çocuğun tiyatro oyunlarını izlemesini sağladık.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

KADİR ALBAYRAK:
Kaynak yetersizliği nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Kentimizin ihtiyaçlarını yetersiz bütçeyle, sınırlı imkânlarla karşılamak durumundayız. Vatandaşların ve kentimizin öncelikli ihtiyaçlarını belirliyoruz, bu doğrultuda planlama yapıyoruz, kaynaklarımızı verimli kullanıyoruz. Mevzuatla ilgili yetersizlikler ve ağır işleyen bürokrasi diğer zorluklar.

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI
: Özel Kalem Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Etüd ve Proje Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü.

MİSYON: Tekirdağ’da yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için belediyecilik hizmetlerini onların talep ve isteklerini dikkate alarak, insan odaklı, çevreye duyarlı ve katılımcı bir anlayışla yerine getirmek.

VİZYON: Güçlü sanayisi, tarımı, hayvancılığı, lojistik yatırımları, turizmi ve üniversitesiyle çevreye duyarlı, kentleşmeyi tamamlamış, yaşanabilir, güvenli ve mutlu bir Tekirdağ yaratmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Her alanda projelerimizi hayata geçirmek, çalışmalarımızı tamamlamak. Kentsel ve kırsal kalkınmaya odaklanmak. Katılımcı yönetimi ve kurumsal gelişimi ön planda tutmak.
 
ÇALIŞAN SAYISI:
2.766

BÜTÇE: 1.241.286.737,58 TL

KADİR ALBAYRAK KİMDİR?

Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Tekel Tekirdağ İçki Fabrikası’nın mühendis kadrosunda işe başladı. Mühendis olarak girdiği fabrikada laboratuvar şefi, şarap-rakı üretim amiri, işletme şefi, müdür yardımcısı ve fabrika müdürü olarak görev yaptı. 2007 yılında emekliye ayrıldı. 2010-2012 yılları arasında CHP Tekirdağ İl Başkanlığı görevini yürüttü. 2014 yerel seçimlerinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2019 yerel seçimlerinde daha yüksek oy oranıyla bu göreve ikinci kez seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler