"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Turizm Teşvik Yasası Düzenlenmeli”

  • 4 Temmuz 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kentiniz yeni sezona hazır mı?

MUHİTTİN BÖCEK:
2022 yılının yarısını tamamladık. 2022 yılındaki sıkıntılara rağmen Türkiye’nin diğer destinasyonlarıyla kıyaslandığında özellikle Antalya için daha başarılı bir sezon bekleniyor. Biz, bunun bilincindeydik, hazırlıklarımızı da bu doğrultuda yapmıştık. Antalya, altyapı açısından Türkiye’nin en gelişmiş destinasyonlarından biri. Arıtma tesislerinin tamamını revize ettik, kontrollerini yaptık. Pandeminin ardından hızlı bir geri dönüş bekleniyordu. Bunu 2021 sezonunda da ispat etmiştik. Antalya, 2021 yılında 9 milyonun üzerinde misafir ağırladı. Buradan hareketle 2022 sezonunun yoğun olacağını tahmin ediyorduk. Altyapı çalışmaları başta olmak üzere peyzaj, çevre vb. projeleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı tamamladık, sezona hazırlandık. Rusya-Ukrayna krizi sezonu biraz geciktirdi, ama sezon geç başlasa da, oldukça iyi devam ediyor.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

MUHİTTİN BÖCEK
: Sürdürülebilirliği odağına alan projelerimiz devam ediyor. Yaptığımız her proje, attığımız her adım sadece bugünü kapsamıyor, orta ve uzun vadedeki devamlılığı ve sürekliliği hedefliyor. Ülke turizminin ana lokomotifi her zaman Antalya olacak. Bu nedenle iklim krizini ve çevre sorunlarını dikkate almak, doğayı, çevreyi ve kültürel değerleri yaşatmak zorundayız. Yeni dünyada akıllı turizm, akıllı şehirlerle yapılıyor. Akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirip, kentimizi ziyaret eden yerli/yabancı misafirlerin ve kent sakinlerinin erişilebilirlik prensipleri çerçevesinde sunduğumuz her hizmete erişmesini sağlayacak dijital altyapıyı oluşturarak yolumuza devam ediyoruz.Akıllı şehir uygulamalarını geliştirmek amacıyla antalya.com.tr’yi oluşturduk. Bu platformda Antalya’nın tüm değerlerini buluşturuyoruz. Kent sakinlerinin, kentimize gelen yerli/yabancı misafirlerin antalya.com.tr aracılığıyla Antalya’daki her noktaya daha kolay erişmesini sağladık. Kurduğumuz turizm altyapı birliği ANTAB (Antalya Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği) bu projeyi geliştiriyor. ANTAB aracılığıyla Antalya City Card’ı ihale ettik. Antalya City Card’ı kentimize gelecek yerli/yabancı misafirler kullanacak. Bu kart ulaşım başta olmak üzere müzelerde, kentimizdeki bazı noktalarda indirim imkânı tanıyacak. Ayrıca “Hop-On Hop-Off” otobüs projesini hayata geçiriyoruz. Proje 2023 yılının başında hazır olacak. Bu projede amacımız, kentimize gelen yerli/yabancı misafirleri esnafla bir araya getirmek. Bu vesileyle kent merkezindeki ticari hayatın canlanmasına katkıda bulunacağız. Bu çalışmalar, Antalya’nın tanıtımına katkıda bulunacak, Antalya’ya gelen misafirlerin kentteki yaşamını kolaylaştıracak.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

MUHİTTİN BÖCEK:
Kenti ilgilendiren konuların neredeyse tamamında ortak akılla hareket ediyor, meslek odalarıyla, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Antalya’nın büyük bir bölümünde imar planları ve diğer planlamalar Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde yapılıyor. Dolayısıyla bizim, bölgedeki ürün arzını bu anlamda kontrol etmek için fazla bir etkimiz yok. Ama biz, açılan ve hâlihazırda var olan turizm alanlarında altyapının geliştirilmesi, tamamlanması, turizm hizmetlerinin devamlılığının sağlanması için adımlar atıyoruz. Altyapı çalışmalarının planlanması, geliştirilmesi, projelendirilmesi ve tamamlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumlarıyla, özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla eşgüdümlü çalışıyoruz. Çünkü Antalya, ülke turizminin lokomotifi. Bu sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz. Meslek odalarıyla, çevre örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, sürdürülebilir turizm prensiplerini benimsiyoruz. Turizm sektörü ekonominin can damarıdır. Antalya’da tarımın ve turizmin birlikte var olacağını ispat etmek en büyük görevimiz. Sürdürülebilirliğin temel prensibinin bu olduğuna inanıyoruz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

MUHİTTİN BÖCEK:
Daha önce birçok platformda ve toplantıda bunu dile getirdim. Antalya, kendi nüfusunun katbekat üstünde yerli/yabancı misafiri ağırlayan bir kent. 2019 yılında Antalya’da 15.6 milyon yabancı, yaklaşık sekiz milyon yerli misafir ağırladık. Antalya’nın nüfusunun 2.5 milyon olduğunu düşünürsek, nüfusun on katından fazlasına ev sahipliği yaptığımız anlaşılacaktır. Bu kadar yoğun bir nüfusa hizmet vermek, altyapı hizmetlerini eksiksiz yerine getirmek oldukça zor. Özel kaynaklara ve bütçelere ihtiyacımız var. 2634 sayılı Turizm Teşvik Yasası’nda düzenleme yapılması gerekiyor. Turizm hareketliliği açısından yoğun olan kentler için kanunda özel bir başlık açılmalı, konaklama vergisi başta olmak üzere yeni gelir kalemleri oluşturmak lazım ki, hizmetler sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılsın. Doğayı, yaşadığımız çevreyi gelecek nesillere aktarmak için yerel yönetimlerin kaynakları ve imkânları artırılmalı. Konaklama vergisi hakkında sektörle koordinasyon sağlanmalı. Bu konuda bir sıkıntı varsa, bölgeden merkezî bütçeye aktarılan KDV oranından yerel yönetimlere pay ayrılabilir. Bunun gibi birçok model geliştirmek mümkün ama turizm hareketliliğinin yoğun olduğu yerlerde yerel yönetimlerin bütçesi desteklenmeli, altyapı ve çevre yatırımları için yeni kaynaklar yaratılmalı.


Önerilen Haberler