"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan başarılı turizm kentlerine ilişkin örnekler

  • 4 Temmuz 2022
Dünyadan turizm politikalarında başarılı olan yerel yönetimlerin çalışmalarını derledik.

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/cities/competition-winners-2020_tr

Avrupa Akıllı Turizm 2020’nin Kazananları

2020 Avrupa Akıllı Turizm Ödülleri’nde dört kent üstün başarılarından dolayı ödüllendirildi. Bu kentler, bağımsız uzmanlar tarafından yürütülen ön seçim aşamasında, başvuran 35 kentin arasında en yüksek puanları aldı.

GÖTEBORG

2020 Avrupa Akıllı Turizm Başkentleri Birincisi

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/cities/competition-winners-2020/gothenburg/gothenburg-2020-eutourismcapital_en

Göteborg, dijital eğilimlerin zirvesinde kalmayı hedefliyor. Kent, dijital girişimlerinde herkes için eşit erişim, uygun fiyatlı teknoloji, etkili, uzun vadeli planlama ve tanıtımı amaçlıyor. Bu anlayış 4G kapsama alanının, trafik ve elektrik için akıllı şebekelerin, erişilebilir ve açık hükümet verilerinin, geleceğe yönelik toplu taşıma sistemlerinin, vatandaşlar için optimize edilen özel çevre koruma platformlarının yolunu açtı. Kent yetkilileri, yerel turizm endüstrisinin paydaşlarıyla işbirliği yapıyor, ziyaretçi deneyimini geliştirmek için dijital kanalları kullanıyor. Materyaller en popüler rezervasyon platformları aracılığıyla, sosyal medya desteğiyle erişilebilir hâle getiriliyor. Kentin web sitesi, ziyaretçilerin kent hakkında bilmesi gereken her şeyi sunuyor. Göteborg, gelecek nesillerin kentin tadını çıkarmaya devam edebilmesini sağlamak için geniş kapsamlı önlemler alıyor. Kent, yeşil tahvil ihracında öncüydü ve tüketime dayalı emisyon hedefleri belirleyen ilk yerlerden biriydi. Kentteki otellerin %92’si, toplantı tesislerinin %100’ü çevre sertifikalıdır. Kent, organizatörleri olaylara ekonomik, sosyal ve çevresel bir bakış açısıyla değer vermesi için etkiliyor ve destekliyor. Göteborg, son üç yıldır Global Destination Sustainability Index (Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi) tarafından dünyanın en sürdürülebilir destinasyonu seçildi. Göteborg, Green Cities (Yeşil Şehirler) etkinliğinde akıllı turizmin geleceğini tartışıyor. 2020 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti Göteborg, haziran ayında dijital bir düşünce kuruluşunun etkinliğine de ev sahipliği yaptı. Toplantıya Batı İsveç’teki turizm ve bilişim endüstrisinden temsilciler katıldı. Toplantıda, Think Tank, dijitalleşme, yeni teknolojinin turizm endüstrisinin gelişimine nasıl katkıda bulunabileceği, pandemi sonrası yeni normale nasıl dönüleceği konuşuldu. Katılımcılar, dijitalleşme ve yeni teknolojilerin uygulanmasıyla ilgili düşünceleri paylaştı. Ekonomik birlik GREAT, Think Tank’ı kolaylaştırdı. Bu girişim, yıl boyunca planlanan bir dizi çalıştayın ilki oldu.
   
BREDA

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/breda-category-winner-accessibility_en

Breda, her konuda vatandaşlarını dinliyor, kültürel simgelerine sahip çıkıyor. Öğrencilerle birlikte geliştirilen animasyonlar, Spanjaardsgat Su Kapısı ve Breda Kalesi gibi ikonik binaları aydınlatıyor. Sürdürülebilir LED aydınlatma, Leydi Kilisesi’ne ve Breda’nın akıllı caddesi Willemstraat’a ışık tutuyor. Bu merkezî cadde üzerindeki aydınlatma herhangi bir renkle değiştirilebiliyor, belli bir ambiyansa göre aydınlatılabiliyor. Cadde aynı zamanda rota planlama ve kalabalık yönetimi araçlarını barındırıyor.

Engelli bireylerden oluşan kurul Breda’nın yeni planlarını ve girişimlerini yakından inceliyor. “Herkes İçin Breda, Karşılama ve Erişilebilirlik” organizasyonu, kent yetkililerini, girişimcileri ve Breda Üniversitesi’ni bir araya getiriyor. Kent, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Kent merkezini yaşlılar ve engelli bireyler için erişilebilir kılmak amacıyla parke taşları yenilendi. Mahalleler, görme engelliler için kaldırım rampalarıyla, kılavuz çizgileriyle donatıldı. Otobüs şoförleri eğitildi. Bu kapsamlı yaklaşım, Breda’nın 2019 Avrupa Erişim Şehri Ödülü’nü kazanmasına yardımcı oldu.

KARLSRUHE

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/karlsruhe-category-winner-culture-heritage-creativity_tr

Karlsruhe, kültür, teknoloji ve yaşam tarzı merkezi. Kentin tarihî mirası, yeşil alanlar, eğlence tesisleri ve kentsel faaliyetler dengesi, 2016 yılında Karlsruhe’ye “en yaşanabilir kent” unvanını kazandırdı. Karlsruhe, geleceğe hem gelenek hem de yenilikçiliği göz önünde bulundurarak bakıyor, yeni şeyler yaratıyor. Kent sakinleri ve ziyaretçiler için kenti iyileştirmeye yönelik teşvikler devam ediyor. Almanya’nın en eski teknik üniversitesine ve Avrupa’nın en büyük bilgi teknolojisi kümesine ev sahipliği yapan Karlsruhe, uzun süredir dijital bir merkez ve inovasyon noktası. Karlsruhe, kültürel programları, ulaşımı ve hizmet deneyimini kolaylaştırmak için “digital@KA” uygulaması üzerinde çalışıyor. Ziyaretçileri Almanya’nın bisiklet dostu kentini keşfetmeye davet eden Karlsruhe, NaturRADtour’dan erişilebilirliği artırmaya yönelik “Kombilösung” projesine kadar erişilebilir ve sürdürülebilir bir kent oluşturmak için çeşitli projeleri ve yenilikçi mobil teknolojileri hayata geçirdi. Barok ve Wilhelminian simge yapılar, dinamik bir metropol yaratmak için modern mimariyle yan yana duruyor. Karlsruhe, muazzam kültürel olanaklara ve tesis zenginliğine sahip. Adalet, eşitlik ve küreselleşme temaları, çokkültürlülük ve vatandaş katılımı kentin sokaklarını zenginleştiriyor, yaşayan bir kültürel miras yaratıyor.
 
RAVENNA, İTALYA

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/shortlisted-ravenna-italy_en

Ravenna, sanat merkezleriyle, arkeolojik alanlarla, müzelerle, tiyatrolarla dolu bir kent. Aynı zamanda denizin hemen kıyısında yer alıyor, geniş plajlarıyla dikkat çekiyor. Ziyaretçileri turizm sezonunun dışındaki etkinliklere teşvik etmek için sonbaharda ve Noel’de özel etkinlikler düzenleniyor. Ravenna’nın deniz kıyısındaki tesisleri restoran hizmeti sunuyor, sezon dışında kültürel etkinliklere ve müzik etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ravenna, kent plajlarının, kumulların ve çam ormanlarının turizm faaliyetlerinden fazla etkilenmemesi için çalışmalar yapıyor. Plajlara giden ahşap yürüyüş yolları, Ravenna’nın 35 kilometrelik kıyı şeridi boyunca kumul ekosistemini korumayı amaçlıyor. Ravenna’nın kendine ait Spotify kanalı var. Bu kanalda kentin hikâyesi şarkılarla, sözlerle anlatılıyor, kentin karakteri ve büyüsü ortaya çıkıyor. Özellikle yerel gruplar burada temsil ediliyor. Spotify kanalı, Ravenna’nın canlılığına ve yaratıcılığına katkıda bulunuyor. Kentte yıl boyunca birçok müzik festivali düzenleniyor. Yerel turizm otoritesi tarafından yürütülen #myRavenna blogu, her katkıya açık. Kent sakinleri, çeşitli turizm faaliyetleri hakkında bloglar yayınlayarak bu fırsatı değerlendiriyor.
 
NİCE, FRANSA

https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/shortlisted-nice-france_en

Kent, geleneksel mutfağı, festivalleri ve kent merkezinin önündeki plajıyla ünlü. Fransa’nın beşinci en büyük kenti olan Nice, denizin ve dağların arasında ayrıcalıklı bir coğrafi konuma sahip. Havalimanı, kent merkezine çok yakın, çevre dostu ulaşım seçenekleri var: 155 kilometrelik bisiklet yolu, 50 istasyonda 50’den fazla araçtan oluşan elektrikli otomobil ağı ve 500 elektrikli scooter. Prestijli opera binası, görme engelliler için dokunsal ziyaretler düzenleyen kent müzeleri ve diğer alanlar engelli ziyaretçiler için erişilebilir. Ziyaretçiler, Nice Greeters’le çevrimiçi iletişime geçebiliyor. Nice Greeters, yerel halkın ve kent sakinlerinin gerçek elçileri. Ziyaretçilerin rağbet görmeyen yerleri keşfetmesine yardımcı oluyorlar. Ziyaretçiler, Nice Greeters aracılığıyla yerel yemek kurslarına katılabiliyor, keşif parkurlarında yürüyüşe çıkabiliyor. Nice, kiliseleriyle, bahçeleriyle, galerileriyle, tiyatrolarıyla kapsamlı bir kültürel mirası barındırıyor. Turistler, “Cuisine Nissarde” etiketi olan restoranlarda ve kafelerde otantik yöresel yemeklere ulaşabiliyor.


Önerilen Haberler