"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan: “Yerel yönetimlerin turizm alanındaki yetkileri artırılmalı”

  • 4 Temmuz 2022
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kentiniz yeni sezona hazır mı?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Çanakkale, tarihiyle, doğasıyla, kültürel ve mitolojik değerleriyle önemli bir turizm merkezi. Çanakkale’yi turizm açısından değerli kılan diğer bir unsur, mavi bayraklı plajlar. Bu nedenle yerli/yabancı turistler turizm sezonunda Çanakkale’yi özellikle tercih ediyor. Kentimize gelen misafirlerin daha iyi ve kaliteli zaman geçirmesi için kentimizin parklarını, bahçelerini düzenliyoruz, temizliyoruz. En son Hoşgörü Parkı’nı düzenledik. Mevlânâ, Yunus Emre, Karacaoğlan, Neşet Ertaş gibi ozanların, bilgelerin hikâyeleriyle taçlandırdığımız park, tematik parkların en güzel örneklerinden biri. Kardeş kentimiz Macaristan/Tapolca’yla Tapolca Parkı için düzenleme çalışmalarına başladık. Ortak tarihî öğelerin yer alacağı, çocukların ve yetişkinlerin keyifle zaman geçirebileceği ortamlar oluşturmak gayretindeyiz. Öte yandan, sanatsal etkinliklerimiz de devam ediyor. Her yıl ağustos ayında Troia Festivali düzenliyoruz. Bu yıl festivalin 59.’sunu gerçekleştireceğimiz festivalin programını hazırladık. Tarihin yaklaşmasını heyecanla bekliyoruz. Projelerimizde Çanakkale’de yaşayan vatandaşların fikirlerine önem veriyoruz. İşbirliğinin kıymetli olduğuna inanıyoruz, sivil toplum kuruluşlarına destek veriyoruz, birlikte projeler yapıyoruz.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Çanakkale, doğası, tarihî ve arkeoloji özellikleriyle her zaman ön planda olan, dünya tarafından takip edilen bir kent. Kentimizin sosyal yapısı, yaşam kültürü, hoşgörü, barış ve güven anlayışı ziyaretçilerin bulunmak istediği koşulları sağlıyor. Bu nedenle hareketli bir sezon bekliyoruz. Çanakkale’nin kültürel açıdan uluslararası platformda ön plana çıkan mitolojisi üzerine projelerimiz var. Türkiye’nin AB’de ilk aktif rotası olan Aeneas Kültür Rotası’nın ortağıyız, Çanakkale ve İtalya arasındaki yolculuğun Çanakkale etabının (Troia-Antandros) yürüyüş rotası planlandı, uygulama kısmına geçmek için çalışmalar yapılıyor. Troia savaşından kaçan, İtalya kıyılarına yaptığı yolculuk sonunda Roma İmparatorluğu’nu kurduğuna inanılan Aeneas’ın yolculuk rotası şimdiden dünya gezginleri için ilginç ve ilgi çekici görünüyor. Kent merkezine Troia karakterlerinin, tarihimizin önemli figürlerinden Fatih Sultan Mehmet’in heykellerini yaptık, ziyaretçilere tarih ve mitoloji bilgisi sunmak için alan düzenlemesi yapmayı planlıyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

ÜLGÜR GÖKHAN
: Kent paydaşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Çanakkale’nin ve çevresinin gelişmesi, tanıtılması için yapılan çalışmalara destek olmaya gayret ediyoruz. Çanakkale için turizmin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla hazırladığımız stratejik plana turizm hedefleri koyuyoruz. Her geçen gün hedeflerimize yaklaşıyoruz.  

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?
 
ÜLGÜR GÖKHAN:
Yerel yönetimlerin turizme dair yetkilerinin ve konumlarının güçlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Örneğin, kentteki turistik tesislerin, konaklama ihtiyacına cevap veren otellerin ruhsatlandırma yetkileri yerel yönetimlerde bulunabilir. Bununla birlikte kentteki tarihî alanların, müzelerin yönetimi ve gelir-gider yönetimi belediyelere emanet edilebilir. Son dönemlerde oldukça popüler olan kültür ve tarih rotalarında verimliliği artırmak amacıyla kentin tamamında planlama yapma yetkisi yerel yönetimlerde olabilir. Turistik kalkınma, kentin tamamını kapsar. Yerelde işbirliği yapma ve destinasyon yönetim modellerini kurma yetkisinin yerel yönetimlerde olması da yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirecektir.


Önerilen Haberler