"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürbüz: “Sürdürülebilir turizme önem veriyoruz”

  • 4 Temmuz 2022
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?

FATİH GÜRBÜZ:
Foça için hazırladığımız çalışma programında Foça’nın turizmdeki hedeflerini her zaman en üst sıraya yerleştirdik. Stratejik planımızı incelerseniz, eylem planlarının Foça’yı korumak, geliştirmek ve turizm potansiyelini artırmak için hazırlandığını fark edersiniz. Koruma amaçlı imar planı bunların başında geliyor, çünkü Foça, Avrupa’nın en eski kentleriyle aynı doğal güzelliğe ve güçlü bir geçmişe sahip. Koruma amaçlı imar planı Foça’nın doğal yapısını bozmayacak. Bu sayede Foça’nın 5.000 yıllık tarihini yerli ve yabancı turistlere aktaracağız.

Tarihi, denizi, doğal güzelliği, taş evleriyle herkese kucak açan ilçemizde temizlik, onarım-bakım gibi genel çalışmalarımız devam ediyor. Bunların yanı sıra ilçemizin tarihini anlatan ve turizm alanı olan bölgelerde iyileştirme yaparak bu alanları daha güzel bir görüntüye kavuşturuyoruz. Tarihî Beşkapılar Kalesi önündeki kordon yolunu ilgili bakanlıklardan ve birimlerden aldığımız izinle, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeniledik. Yenilenen tarihî alanda vakit geçirmek artık daha keyifli. İlçemizin uğrak noktalarından Büyükdeniz sahilinde de yenileme çalışmamız devam ediyor.

2022 yılında ilçemize müze kazandırmak için çalışmalara başladık. Yeni belediye binamızın da bulunduğu alanda inşaat çalışmaları devam ediyor. Foça’nın 5.000 yıllık tarihini anlatmak için yakın zamanda kaybettiğimiz geçmiş dönem belediye başkanı Nihat Dirim anısına kent belleği müzesi yapacağız.

İlçemizde turizmi canlı tutmak için kültür-sanat etkinlikleri planlıyoruz. 2019 yılında üç gün süren Caz Festivali’ni tekrar düzenleyeceğiz. Bununla birlikte “Gençlik Şöleni” ve Uluslararası Kültür Sanat Festivali” de gerçekleştireceğiz.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

FATİH GÜRBÜZ:
Hızlanan yaşamdan uzaklaşmak için kaçış noktaları arıyoruz. Genellikle doğal ve sakin kalan alanları tercih ediyoruz. Bu kapsamda 2019 yılında başladığımız Cittaslow üyelik sürecini 2021 yılında tamamladık, İzmir’in sakin şehir unvanlı ikinci ilçesi olduk. Yerelleşme adına attığımız adımların uzun vadede Foça’nın yararına olacağına inanıyoruz. Ülkenin ekonomik koşulları doğrultusunda tatil ihtiyacını karşılamak veya tatil bölgelerinde bütçemizi zorlamadan vakit geçirmek için arayıştayız. Bu nedenle yerel yönetimlere gelen talepler artıyor. Biz de elimizden geldiğince bu talepleri karşılamak için çalışıyoruz. Foça’da deniz turizmini geliştirmek için plajlarda ve denize girilebilir alanlarda iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. İlçemizdeki turizm odaklı işyerlerinin faaliyetlerini anlatabileceği ve ücretsiz reklam yapacağı www.focaburada.com web sitesini hizmete sunduk. Bu sayede işletmelerin görünürlüğü artacak. Foça’daki turizm alanlarının tamamını tanıtacağız. Web sitemizde alternatif bir seçenek de var, kent konseyiyle birlikte hazırladığımız program dahilinde yeşil işletme uygulamasını hayata geçiriyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

FATİH GÜRBÜZ:
Kent konseyiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve diğer tüm gruplarla sık sık bir araya geliyoruz. Turizmde hedef belirlemek üzere yakın zamanda üniversitelerle işbirliği yapacağız, turizm sempozyumu düzenleyeceğiz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

FATİH GÜRBÜZ:
Turistik bölgelerin yaz ve kış nüfusları dikkate alınmalı, kış nüfusuna göre aldığımız ödenekle yaz aylarında binlerce misafire hizmet etmeye çalışıyoruz.


Önerilen Haberler