"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İbaş: “Turizm bölgelerindeki belediyelerin bütçesi artırılmalı”

  • 4 Temmuz 2022
Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? İlçeniz yeni sezona hazır mı?

CELAL ALPER İBAŞ
: Avanos, Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden biri olan Kapadokya’nın merkezidir. 2022 yılı turizm sezonu için Nevşehir genelinde ortak hareket etme kararı aldık, Nevşehir Valiliği, Kapadokya Alan Başkanlığı, Kapadokya Altyapı Hizmet Birliği, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir Rehberler Odası ve belediyelerle birlikte tanıtım çalışmalarına başladık. Kapadokya bölgesinin, ilçelerin ve turizm lokasyonlarının tanıtımı içi yurtiçi/yurtdışı fuarlara katılma kararı aldık. İlçemizin turizmi, sektörün sorunları ve bu sorunların çözümü için sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunuyoruz. İlçemiz ve bölgemiz 2022 yılı turizm sezonuna hazır.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

CELAL ALPER İBAŞ:
Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle dünyada olduğu gibi, bölgemizde de turizm hareketliliği ve tercihleri değişti. Bölgemize gelen misafirler artık alternatif turizm alanları arıyor. Daha sakin, kalabalıktan uzak, doğa içinde tek odalara, bungalov evlere, tiny house modellerine, butik otellere yönelim söz konusu. Karavan turizmine ilgi yoğun, mocamp alanlarına talep arttı. Bölgemizde eksikliğini fark ettiğimiz karavan parkı ve mocamp alanı için proje hazırladık, sezona yetiştirmeye çalışıyoruz. Bölgemizin tanıtıma pek ihtiyacı olmasa da, tanıtım için gerekli tüm alanları (sosyal medya, web siteleri, ulusal/ uluslararası fuarlar vb.)  kullanıyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

CELAL ALPER İBAŞ:
Türkiye’de turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyoruz. Nevşehir Valiliği, Kapadokya Alan Başkanlığı, Kapadokya Altyapı Hizmet Birliği, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir Rehberler Odası ve belediyelerle işbirliği içinde çalışıyoruz. Turizm stratejilerimiz ve politikalarımız doğrultusunda eylem planımız var.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

CELAL ALPER İBAŞ:
Turizm bölgelerindeki belediyelerin İller Bankası payı mutlaka artırılmalı. Turizm gelirlerinden pay alabilmesi için konaklama vergisi yerel yönetimlere bırakılmalı, yeni kaynaklar yaratılmalı. Belediye sınırlarındaki müze ve ören yeri giriş ücretlerinden aktarılan pay en az %30’a yükseltilmeli. Turizm bölgelerine yatırımları belediyelerin mi yoksa bakanlıkların mı yapacağı belirlenmeli. Belediyelerin bütçesi artırılırsa, turizme desteği de artacaktır. Gelişmekte olan turizm bölgelerinde yatırımcının gücünün yetmeyeceği yatırımları ya belediyeler yapar ya da sürece yardımcı olabilirler. Yerel yönetimlerin turizmin içinde ne kadar olması ya da olmaması gerektiği ayrı bir tartışma konusu. Yerel yönetimler, ihtiyaçları belirlemeli, turizm sektörünün eksik kaldığı alanlarda (altyapı, tanıtım, strateji vb.) önder olmalı. Sektör temsilcileri eksikleri tamamlayınca, yerel yönetimler alandan çekilmeli. Sektörü, sektör temsilcileri yönlendirmeli.


Önerilen Haberler