"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Turizm eylem planı yapacağız”

  • 4 Temmuz 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kentiniz yeni sezona hazır mı?

VAHAP SEÇER:
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin, tarihî ören yerlerinin yanı sıra deniziyle, yaylalarıyla âdeta bir açık hava müzesi, dört mevsim ziyaret edilebiliyor, zengin ve köklü kültürel değerleriyle öne çıkıyor. Yıl boyunca kentimizin farklı noktalarında yerel, ulusal ve uluslararası tanınırlığa katkı sunacak fuarlar, etkinlikler ve festivaller düzenliyoruz, tanıtım faaliyetlerine destek veriyoruz.

321 kilometrelik eşsiz sahiliyle kentimiz, deniz turizmi açısından önemli bir pazar payına sahip. Belediyemizin iştiraklerinden Denizkızı Turizm A.Ş.’nin bu kapsamda çalışmaları bulunmaktadır. Beş mavi bayraklı plajlar Denizkızı Turizm A.Ş. tarafından işletilmektedir. Bu plajlar arasında Susanoğlu, Yapraklı Koy, Kızkalesi, Ayaş-Sultankoy, Ayaş-Yemişkumu, Ayaş-Kumkuyu, Tırtar, Kocahasanlı, Töbank, Limonlu ve Akkum Plajı yer alıyor. Kent merkezine çok yakın Darısekisi Köyü’nü ekoturizme kazandırmak için çalışmalar yaptık, köyü (Örnek Köy) yeniden yapılandırdık. Köy turizmini canlandırmak, doğal yaşamı vurgulamak amacıyla köye iki tane Yörük çadırı kurduk. Emek ve güç birliği yapan yöre kadınları üretime dahil oldu, ürünlerini ziyaretçilere sunmaya ve aile bütçesine katkıda bulunmaya başladı. Kentimizin farklı noktalarında jeopark, arkeopark ve örnek köy modelleri kurmak için çalışmalarımız sürüyor.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

VAHAP SEÇER:
Ülkemizdeki olumsuz koşulları göz önüne alarak yeni projelerle yerli/yabancı ziyaretçi profilinin çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Mersin’i dijital platformda keşfetmek isteyen vatandaşlar için VR Mersin’i (vr.mersin.bel.tr) hayata geçirdik. Tarihî ve turistik alanların sanal gerçeklikle tanıtıldığı dijital platformda alışveriş merkezleri, anıtlar/meydanlar, antik kentler, harabeler, kaleler, kiliseler, camiler, köprüler, mağaralar, manastırlar gibi sanal tur kategorileri yer alıyor. Platform, kültür, inanç, doğa ve mağara turizmi açısından alternatif turizmcilere rehber oluyor. Kentimizin kültürel ve doğal güzelliklerini ön plana çıkarmak amacıyla Silifke- Erdemli arasında yürüyüş rotaları oluşturuyoruz, Kilikya Yolu Projesi’ni hazırlıyoruz. Proje kapsamında 500 kilometrelik alanda 30’a yakın parkur içeren nitelikli rotalar oluşturacağız. Bu yıl hayata geçirmeyi planladığımız Antik Mersin Projesi’yle kentimizin kültürel değerlerini ziyaretçilerin beğenisine sunacağız. Mersin’deki tarihî ve turistik alanların dikkat çekici görsellerle tanıtıldığı, bu alanlarla ilgili detaylı bilginin yer aldığı interaktif bir turizm haritası oluşturmayı planlıyoruz. “What To Mersin” adını taşıyan proje kapsamında kentimizin turistik ve kültürel değerlerini ulusal/uluslararası alanda tanıtmak amacıyla dijital turizm platformu kurmayı hedefliyoruz. Dijital platform, Mersin’i ziyaret edecek yerli/yabancı turistler için birçok konuda başvuru kaynağı olacak. Mersin’de yürütülen arkeolojik kazılara ve yüzey araştırmalarına maddi destek vermeye devam ediyoruz. Yumuktepe’de Arkeo Park Projesi’yle höyüğü yerli/yabancı turistlerin ziyaret edebileceği bir destinasyon olarak turizme kazandırmayı amaçlıyoruz.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

VAHAP SEÇER:
Yerel paydaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyoruz. Örneğin, “Yerel Kalkınmada Sürdürülebilir Turizm İlkeleri” doğrultusunda Uzuncaburç Antik Kenti’nin tanınırlığının artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Az önce sözünü ettiğim Darısekisi Örnek Yörük Köyü Projesi’ni Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi işbirliğiyle yürüttük. Mersin başta olmak üzere bölgemizi ulusal/uluslararası platformda tanıtmak amacıyla “Büyük Turizm Buluşması” temalı bir toplantı düzenlemek istiyoruz. Toplantıya turizm yatırımcılarının, sektör temsilcilerinin, üniversitelerin ve diğer paydaşların katılmasını sağlamayı hedefliyoruz.
Mersin’in turizm potansiyelini güçlendirecek, değişen turizm eğilimlerini göz önünde bulunduracak turizm eylem planını önümüzdeki yıl yapacağız.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

VAHAP SEÇER:
Turizm gelirlerinin maksimum seviyeye ulaşabilmesi için uygulanan politikaların ve yapılan planların sahiplenilmesi, tüm paydaşların işbirliği yapması gerekiyor. Ulusal/uluslararası destek programlarında turizme ayrılan hibe miktarları artırılmalı, bu sayede hizmet kalitesi iyileştirilmeli. Birden fazla ili kapsayan turizm gelişim bölgelerinde yerel/bölgesel kalkınmada turizm güçlü bir araç olarak kullanılmalı. Yatırımcılar için turizm gelişim bölgelerinde planlama yapılmalı, bu çalışmaları yerel yönetimler koordine etmeli. Turizmde hizmet kalitesinin yükseltilmesi için paydaşlarla işbirliği yapılmalı, yerel yönetimlerin aktif rol alacağı programlar yürütülmeli. Turizmde Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verilmeli, bu süreçte yerel yönetimler etkin olmalı.


Önerilen Haberler