YÜKLENİYOR
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Sizi tanıyabilir miyiz? Siyasete giriş nedeniniz neydi?
İSMET TOKDEMİR: 1959 yılında Hatay Reyhanlı’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Reyhanlı’da tamamladım. Isparta Eğitim Enstitüsü Fen ve Tabiat Bilgisi Bölümü’nü bitirdim. Üniversite eğitimimden sonra memleketime dönerek ticarete atıldım. Evliyim, bir kız, bir erkek evlat babasıyım.
Ağabeyim, rahmetli Nurettin Tokdemir, Doğru Yol Partisi’nden 19. dönem Hatay milletvekiliydi, bu nedenle hep siyasetin içindeydim. Rahmetli ağabeyim, Hatay Millî Eğitim Komisyonu’nda başkanlık yaptı, Hatay’a önemli hizmetleri (Mustafa Kemal Üniversitesi ve Tıp Fakültesi, Hatay Havalimanı ve Reyhanlı Barajı’nın yatırım programına dahil edilmesi, Menzelet (Kılavuzlu) Barajı’nın temelinin atılması Polis Okulu, meslek liseleri, hastaneler) oldu. Böyle bir milletvekilinin kardeşi olmakla gurur duyuyorum. Rahmetli ağabeyim, Hatay’a faydalı olma konusunda örnek aldığım rehberimdir.
Doğru Yol Partisi’nde ilçe başkanlığı görevinde bulundum. Doğru Yol Partisi’nden sonra değişik partilerden gelen teklifleri ilkelerime uymadığı için geri çevirdim. Siyasetten hiç uzaklaşmadım. Bölgemde kanaat önderi olarak ülkeme ve bölgeme faydalı olmak için çalıştım. Doğru yerde, doğru zamanda siyasete devam edeceğime dair inancımı hep korudum. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde 27. dönem CHP Hatay milletvekili olarak parlamentoya girdim. TBMM’de Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonları üyesiyim.
“Siyaset, insanların ıstırabını dindirme sanatıdır,” anlayışıyla hareket ederek Hatay’ın ve ülkemizin sorunlarını TBMM’ye taşıyoruz. Hatay’a yakışır bir gelecek inşa etmek, ülkemizi sıkıntılardan kurtarmak, vatandaşların huzur ve refahını sağlamak, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak, tarihî sorumluluğumuzdur. Bu mücadelede başarıya ulaşmak için Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde durmadan, dinlenmeden çalışmaya devam edeceğiz.
Ülkenin yoğun gündemi arasında seçim bölgenize vakit ayırabiliyor musunuz? Hatay’ın öncelikli sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?
İSMET TOKDEMİR: Önceliğimiz, ülkemizin sorunları. Şöyle ki, ben Ankara’da ev açmadım. Misafirhanede kalıyorum. Salı sabahı 05:50 uçağıyla Ankara’ya geliyorum. Perşembe günü Genel Kurul tamamlandığında 23:55 uçağı’yla Hatay’a dönüyorum. Meclis mesaim dışında Hatay’a daha fazla zaman ayırmak istiyorum. Köy köy, mahalle mahalle geziyorum. Vatandaşların sorunlarını dinliyor, bu sorunları hem ülkenin hem TBMM’nin gündemine taşımaya çalışıyorum.
Hatay, medeniyetlerin beşiği, insanların huzur ve barış içinde yaşadığı bir kent. Şu anda öncelikle ve en önemli sorunumuz, Suriyeli sığınmacılar. Bu sorun, bölgede yaşayan insanların sıkıntılarının ve sorunlarının önüne geçti.
Hatay, 500.000 Suriyeli sığınmacı kardeşimizi misafir ediyor, 1.670.000 nüfusa göre hizmet ödeneği alıyor, nüfusun en az üçte birine ek bütçesiz, kendi imkânlarıyla hizmet etmeye çalışıyor. Demografik yapı giderek bozuluyor. Çocuklar eğitimde sıkıntı yaşıyor. Entegrasyon süreci sorunlarla dolu. Ne çocuklar eğitilebiliyor ne de gerçek anlamda entegrasyon sağlanabiliyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi, kent nüfusuna ve 500.000 Suriyeli sığınmacıya su yetiştiremiyor. Hatay’da Karaçay Barajı dışında içme suyu barajı yok. Yeraltı kuyularından elektrikle enerjisiyle çıkarılan su nedeniyle belediyemiz yüksek tutarlı elektrik faturalarıyla boğuşmak zorunda kalıyor. İktidar her şeye zam yapıyor, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin su faturaları için indirim talebi var. Buradaki amaç belli, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya sokmak.
Hatay’da işsizlik oranı yüksek. Bunun en önemli nedeni yine Suriyeli sığınmacılar. Denetim olmadığı için sığınmacılar kayıtdışı çalıştırılıyor, ucuz işgücü olarak görülüyor. Bu nedenle kendi insanımız iş bulamıyor. Bu duruma çözüm bulunması gerekiyor. Kayıtdışı ve ucuz işgücü olarak çalıştıranlara mutlaka yaptırım uygulanmalı.
Türkiye’nin en önemli çıkış kapılarından olan Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları Suriye’de yaşanan sıkıntılar sebebiyle transit tır geçişlerine kapalı. Bu durum, Hatay ekonomisine zarar veriyor. Sınır kapılarının açılması oldukça önemli. Sınır kapılarının kapanmasıyla ticaret, ihracat, nakliye ve turizm sektörleri sekteye uğradı. Gerekli önlemler alınmalı, sınır kapıları acilen açılmalı.
Amik Ovası’nın sulanması, ovanın bereketli topraklarında çiftçilerin daha fazla üretmesi ve kazanması için Reyhanlı Barajı Projesi’nin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Hatay, beşinci teşvik bölgesine girsin diye 500.000 imza topladık. Hatay’ın birkaç ilçesi beşinci teşvik bölgesine girdi. Kırıkhan, Hatay’ın büyük bir ilçesi, ancak beşinci teşvik bölgesinde değil. Bölgemize “Özel Ekonomik Bölge” statüsünün verilmesi önem arz ediyor. Hatay’a ayrılan devlet desteği payı artırılmalı. Hatay vergi vermede yedinci, tahsilatta beşinci sırada, ancak hizmet alma sürecinde sondan yedinci sırada. Hatay, hakkını istiyor, 40 veriyor, genel bütçeden bir alıyor.
İskenderun’un “Serbest Bölge” ilan edilmesiyle daha fazla yatırım, üretim ve iş imkânı söz konusu olacak. Bu sayede Hatay’ın önemli ölçüde rahatlayacağını düşünüyorum. Hatay’ın GAP’a dahil edilmesi için kanun teklifi verdik. İskenderun Limanı’nın ticari hedefler doğrultusunda hem bölge hem de Hatay için yeniden planlanması, nakliye, lojistik ve katma değer açısından önem arz ediyor. Amanos Tüneli Projesi, bölgemiz için çok önemli. Vatandaşlara söz verildiği hâlde proje tamamlanamadı. Amik Ovası’nda ve Hassa’da organize sanayi bölgelerinin açılması, üretim ve istihdam açısından Hatay’ı güçlendirecek. 160.000 nüfuslu Defne ilçesinin tek suçu, CHP’ye yüksek oranda oy vermek. Defne’de hastane yok. Sağlık sistemi çöktü. Vatandaşlar zor randevu alabiliyor. Doktorlar ve sağlık personelleri hak ettiğini alamıyor. Övündükleri sağlık sisteminin durumu bu.
Hızlı Tren Projesi’nin güney koridorunu oluşturan Adana-Osmaniye-Gaziantep-Şanlıurfa bölümüne turizm, kültür, gastronomi, tarih ve ticaret kenti Hatay dahil edilmedi. Yol yapmakla övünen iktidar, Reyhanlı-Kırıkhan, Antakya-Altınözü, Antakya-Yayladağı ve Antakya-Cilvegözü yolunu hâlâ bitiremedi. Otobanı Belen’de bitiriyor. Belen’den aşağı ne kent merkezine ne ovaya ulaşılabiliyor. Uçak seferleri yetersiz. Uçak seferlerinin artırılması için defalarca talepte bulundu, ancak herhangi bir gelişme yok.
Türkiye ekonomisi açısından turizm oldukça önemli. Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi vb. toplumsal süreçler açısından değerlendirdiğinizde, 2022 yılı turizm sezonu beklentileri karşılayacak mı? Yeni sezon için sizce yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
İSMET TOKDEMİR: Döviz ihtiyacını karşılamak için iktidarın son umudu turizm gelirlerinde. Ancak veriler, bu umudun gerçekleşme ihtimalinin giderek azaldığını gösteriyor. Döviz kurundaki artış, ekonomik kriz, dünyadaki gelişmeler, uluslararası ilişkilerimiz, pandeminin etkileri, enflasyon ve fiyatlardaki artış turizmi de etkileyecektir. Hedeflenen turizm gelirlerine ulaşmak oldukça zor. Vatandaşlar evini geçindirebilme telaşında, bu nedenle yerli turist sayısında düşüş yaşanacaktır.
Turizm, ekonomiyle senkronize ilerleyen bir sektör. 2022 yılına büyük umutla giren turizm sektöründe, iç pazardaki ekonomik şartlar nedeniyle, rezervasyonların azaldığına dair bilgi alıyoruz. Bu durum ülkemiz adına tabii ki üzücü. Dış pazarda ise, Rusya-Ukrayna savaşının sürmesi elbette beklentiyi düşürdü. Ülkemize en fazla yabancı turistin geldiği ülkeler olan Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş, 45 milyon turist, 35 milyar dolar gelir olarak açıklanan 2022 yılı turizm hedefinden bizi uzaklaştıracaktır.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yıl sonu için belirlenen 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefi aşılacak,” dese de, yılın ilk beş ayında gelen turist sayısı hâlâ pandemi öncesini yakalayamadı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2022 yılı Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı, 2019 yılının verilerine göre %4.9 oranında azaldı. Mayıs ayında 3 milyon 824 bin yabancı turist ülkemize gelirken, bu ziyaretçilerin %0.98’ini oluşturan 37.602 kişi günübirlikçi olarak kayıtlara geçti. İktidar, turizm gelirlerinde rekor hayali satsa da, veriler, turizm üzerinden kurulan hayallerin gerçek durumdan uzak olduğunu gösteriyor.
Seçim bölgem Hatay’da ise, Hatay Büyükşehir Belediyesi turizm için önemli adımlar attı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş, Türkiye ve Hatay için güçlü bir vizyon oluşturmayı hedefleyen Expo 2021 Hatay’da “Medeniyetler Bahçesi” temasını vurguladı, Hatay’ın binlerce yıllık geçmişini, biyolojik, kültürel ve gastronomik çeşitliliğini dünyaya göstermeyi, farklı kültürlerin kaynaşmasına yardımcı olmayı amaçladı. Bu, Hatay için gurur kaynağı. Dünyanın üçüncü büyük organizasyonu kabul edilen EXPO kentiyiz. Hatay’ın gastronomisi UNESCO tarafından tescilli. Gastronomi, turizm gelirleri açısından önemli bir paya sahip. “HADO” olarak adlandırılan uluslararası yolcu taşımacılığı seferleri başladı. Bu hizmet de Hatay turizmine katkıda bulunacaktır.