"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Türker: “Gerçekçi projeleri hayata geçiriyoruz”

  • 4 Temmuz 2022
Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

SERDAR TÜRKER: 2014 yılında göreve ilk geldiğimizde beldemizde önemli eksikler vardı. Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yaptık. Beylikdüzü Belediyesi’nin katkısıyla “Ekrem İmamoğlu Halk Kütüphanesi” kurduk. Kütüphanede 12.500 kitap ve teknolojik ekipman yer alıyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin desteğiyle Atatürk Meydanı’nda çalışmalar yaptık, beldemize yazlık düğün salonu yaptık. Şişli Belediyesi’nin katkısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda, Sarıyer Belediyesi’nin desteğiyle Bülent Ecevit Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda çalışmalar gerçekleştirdik. Beldemize 11 adet hizmet aracı, eczane, postane, bankamatik, halı saha, basketbol ve voleybol sahası kazandırdık.

2015’te başlayan çok önemli bir toprak davasını 2019 yılında kazandık. DSİ’nin taşeron firmasının kaçak toprak alımını durdurduk, Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nden ve Danıştay’dan zaferle ayrıldık, 10.000 metrekarelik alanın tapusunu belediyemize kazandırdık, alanı rehabilite ettik, 1.600 adet ağaç diktik, “Şehitler Ormanı” oluşturduk.

2019 yılında 105.000 metrekarelik alanı ele geçirmek isteyenleri engelledik, hazine alanını mera statüsüne çevirdik, vatandaşların hizmetine sunduk. Biyolojik arıtma tesisini (4.000.000 TL), kolektör hattını (2.000.000 TL) tamamladık. Beldemize doğalgazı getirdik. Halı sahayı, basketbol ve voleybol sahasını, Kadınlar Lokali’ni, yöresel ürün satış merkezlerini tamamladık. 50 kişilik yaşlı bakımevinin inşaatı Ağustos 2022’de tamamlanacak. Organik tarım ve tarımsal üretim çalışmalarımız, su ve güneş enerjisi projelerimiz, kreş, butik otel ve yüzme havuzu yapımı, doğalgaz ikinci ve üçüncü etap çalışmaları, “Kent Müzesi” projesi, markalaşma çalışmaları devam ediyor.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

SERDAR TÜRKER:
Göreve başladığımızda hedeflerimiz daha farklı bir noktadaydı. Ancak pandemi ve ekonomik kriz projelerimizi etkiledi. Ekonomik kriz nedeniyle projelerimiz maddi açıdan etkileniyor.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

SERDAR TÜRKER:
Önümüzdeki dönem hedeflerimiz:

•    Kent müzesi,
•    Yüzme havuzu,
•    Markalaşma çalışmaları,
•    200 kişiye istihdam sağlayacak fabrikanın açılması için gerekli girişimleri yapmak.

Hatırlanmasını istediğimiz projeler:
 
•    Yaşlı bakımevi,
•    Biyolojik arıtma tesisi,
•    Halı saha.

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

SERDAR TÜRKER: Kardeş belediyelerimizle işbirliği yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Sayın Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Sayın Hasan Akgün, 2014-2019 yılları arasında Nilüfer Belediye Başkanı olan Sayın Mustafa Bozbey ve Nilüfer Belediye Başkanı Sayın. Turgay Erdem Bey projelerimize destek verdi.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

SERDAR TÜRKER:
Beldemizde sivil toplum kuruluşu yok. Beldemizle ilgili önemli kararlarda, sosyal ve kültürel faaliyetlerde çevre illerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. “Halk Meclisi” tarafından iletilen talep ve önerileri belediye meclisinde değerlendiriyoruz. Kaynarca Tarımsal Üretim Kooperatifi, Kaynarca Kültür ve Dayanışma Derneği’yle istişare toplantıları yapıyoruz. Amacımız, beldemizdeki hanelere destek olmak ve kültürümüzü yaşatmak. Kent konseyimiz yok.

Dezavantajlı gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

SERDAR TÜRKER
: Dezavantajlı gruplar önceliğimiz. Özellikle yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar için hayırsever bir aileyi ikna ettik, beldemize 50 kişi kapasiteli yaşlı bakımevi kazandırdık. Yaklaşık maliyeti 4 milyon TL olan yaşlı bakımevi önemli bir ihtiyacı karşılayacak. Bizi kırmayıp bu önemli projeyi Kaynarca’ya kazandıran hayırsever aileye çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık yedi yıldır belediyemizde üretilen “Halk Ekmek”i vatandaşların evlerine ulaştırıyoruz. Yedi tane çocuk parkı yaptık, Sosyal Çocuk Projesi’yle 2016 yılında SODEM ödülü kazandık. Bölgenin en büyük temel eğitim okulu Kaynarca’da bulunuyor. Beylikdüzü Belediyesi’nin katkısıyla 315 öğrenciye mont, bot, okul çantası ve kırtasiye malzemesi dağıttık. Roman vatandaşlara her zaman destek veriyoruz. Bir Roman vatandaşı belediyemiz bünyesinde kadrolu olarak işe aldık, yedi yıldır birlikte çalışıyoruz. Pandemi sürecinde vatandaşlara dezenfektan, maske dağıttık, okulları, camileri, dernekleri ve işyerlerini düzenli olarak ilaçladık.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

SERDAR TÜRKER:
Bütçemiz çok az, maddi imkânlarımız sınırlı. İlk dönemimizde, 2014- 2019 yılları arasında belediyemizin 11 personeli emekli olmak istediğini iletti, Genel İş Sendikası’na (DİSK) bağlı olarak çalışan personelin emekli ikramiyeleri yüksekti. 11 personele emekli ikramiyeleri ve alacakları için toplamda 1.9 milyon TL ödeme yaptık. Bu ödeme bizi zorladı, çünkü 2014 yılında göreve geldiğimizde bütçemiz 1.2 milyon TL’ydi. Zor şartlarda hizmet sunmamıza rağmen “Halk Ekmek” fırını aracılığıyla vatandaşlara Türkiye’nin en ucuz ekmeğini (1 TL) ulaştırıyoruz. Beldemizdeki işsizlik de bizi zorluyor. İş talepleri her geçen gün artıyor. 2014 -2019 döneminde 75 vatandaşı işe yerleştirdik. Bu dönemde, iki yıl içinde 40 vatandaşa iş bulduk. İktidarın istihdam konusunda acil olarak somut adımlar atması gerekiyor.

KAYNARCA BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI:
Başkanlık, Yazı İşleri Müdürlüğü.

MİSYON: Güvenilir, dürüst, çalışkan, dinamik, eşitlikçi, özgürlükçü, vatandaş odaklı belediyecilik anlayışını benimsemek. Gerçekçi, sürdürülebilir politikalar ve projeler üretmek. Beldemizin tarihî, coğrafi ve kültürel zenginliklerini korumak. Vatandaşların yaşamaktan gurur duyduğu bir Kaynarca yaratmak.

VİZYON: Ulusal değerlere önem vermek. Üreten bir belediye olmak. Demokratik, katılımcı, kaynaklarını doğru kullanan yönetim anlayışını benimsemek.

STRATEJİK HEDEFLER: Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışıyla tarihî mirası gelecek nesillere taşımak. Atatürk’ün açmış olduğu yolda aydınlık nesiller yetiştirmek.

ÇALIŞAN SAYISI:
28

BÜTÇE:
7.700.000,000 TL

SERDAR TÜRKER KİMDİR?

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Finans sektöründe uluslararası firmalarda çalıştı. Tecrübelerinden beldenin de istifade edebilmesi, daha iyi hizmet verebilmek, Kaynarca’yı daha ileri taşıyabilmek için belediye başkanı adayı oldu. İlk dönem %41 oy oranıyla kazandığı belediye başkanlığını, ikinci dönemde %72’lik oranla kazandı. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler