"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Geleceğe yön verecek çalışmalar yapılmalı”

  • 1 Ağustos 2022
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

AKİF KEMAL AKAY: Dünya gün geçtikçe dijitalleşiyor ve alışkanlıklarımız farklılaşıyor. Sorumlu olduğumuz kurumları, vatandaşları geleceğe en güçlü şekilde hazırlamalıyız. Kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak vatandaşlara kaliteli hizmet sunmak, vatandaş katılımını sağlamak için dijital çağın gereksinimi olan bilgi iletişim teknolojilerine yatırım yapıyoruz. Yeni nesil belediyeciliği yalnızca dijital dönüşüm olarak görmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Yerel yönetimler bölge halkının hayatını kolaylaştırmak için adımlar atmalı, ancak geleceğe yön verecek çalışmalar da yapılmalı. Bu doğrultuda yeni nesil belediyecilik anlayışımız dijital dönüşüme ve üretime dayanıyor. Vatandaşların dijital dönüşüme uyum sağlaması için çalışmalar yapıyoruz. Erişilebilir, denetlenebilir ve ulaşılabilir bir belediye olmak, vatandaşların sorunlarına hızlı çözüm bulmak amacıyla “Kent Otomasyon Bilgi Sistemi”, “Muhtarlık Bilgi Sistemi”, “Atık Yönetim Sistemi” programlarıyla online hizmetleri hayata geçirdik. Vatandaşlar dijital ortamda SEYTİM, kreş, sosyal yardım, spor, nikâh gibi hizmetlerimize web sitemiz üzerinden başvuru yapabiliyor. İmar, ruhsat, ihale, muhasebe işlemlerini de web sitemiz aracılığıyla ve KEOS’tan gerçekleştirebiliyor. İlçemizde yaşayan her vatandaşın sesine kulak veren, herkesi dinleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgemizin kalkınması için tüm paydaşların yönetimde rol alması gerektiğini düşünüyorum.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

AKİF KEMAL AKAY: Çalışmalarımızın tamamı toplumun yararına yönelik olduğu için iletişim kanallarımızın sürekli açık olmasına özen gösteriyoruz. Ekiplerimiz vatandaşlarla iletişim kuruyor, sorunlara çözüm bulmak ve önerileri almak için çalışıyor.

Seyhan Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’yle Ar-Ge çalışmalarına destek oluyoruz. Vatandaşların teknolojik imkânlara ulaşmakta zorluk yaşadığınızı biliyoruz. SEYTİM, hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulamayan vatandaşlara dijital dönüşüm ve inovatif çalışmalar için destek vermeyi amaçlayan bir proje. Adana’da ilk kez tasarım, programlama, elektronik proje ve görsel içerik atölyeleri gibi birçok iddialı teknolojik alanı bünyesinde barındıran teknoloji ve inovasyon merkezi oluşturduk. Her yaş grubuna uygun programlama dili, 2D-3D program uygulamalarıyla robotik uygulama eğitimleri proje tabanlı veriliyor. SEYTİM, dünyada iyi uygulama örneği olarak gösteriliyor. Yararlanıcılar, elde ettikleri ürünlerin satışı için e-ticaret kanallarını kullanarak gelir elde ediyor. Bu çalışmalar kapsamında taşınabilir bilgisayar, elektrikli motosiklet, insansız hava aracı, roket üretimi, akıllı tarım uygulamalarıyla yapay zekâ uygulamaları gibi çalışmalar yapıldı. SEYTİM’den aldıkları eğitimlerle yarışmalara katılanlar Türkiye şampiyonlukları ve dereceler elde etti.

Ekonomik koşullar, girdi maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle çiftçiler üretimden uzaklaşıyor. Kırsalda yaşanan bu sorunlar kente göçü de artırıyor. Kalkınmanın kırsaldan başlaması gerekiyor. Bu nedenle çiftçilere katma değeri yüksek alternatif ürün üretimi konusunda öncülük yapıyoruz. Hazırlıklarına başladığımız Tarımda İnovasyon Merkezi’yle üretimi desteklemenin yanı sıra kırsal alanlardaki yaşamı dönüştürmeyi hedefliyoruz. Dijitalleşmeye ayak uyduran üreticiler, etkin sulama, gübreleme, tarımsal ilaçlama gibi konularda bir adım öne çıkıyor.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

AKİF KEMAL AKAY:
Bürokrasinin azaltılması, iyi yönetişim ilkelerinin hayata geçirilmesi, hizmetlerin şeffaf, denetlenebilir, etkin, verimli ve katılımcı bir biçimde sunulması, zaman-maliyet tasarrufu sağlanması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, vatandaşların yaşamının kolaylaştırılması ve daha demokratik bir yönetim anlayışının yapılandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizin değerlerini göz önünde bulundurarak, vatandaşlar arasında ayrım yapmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ulusal/uluslararası kaynaklarla, öz kaynaklarımızla hayata geçirdiğimiz projelerde günü değil, geleceği kurtarmanın bilinciyle hareket ediyoruz, sorunlara yenilikçi çözümler üretiyoruz.

Beklenen etkiyi yaratmayan, verimli olmayan çalışmaları ve projeleri güncelliyoruz ya da farklı bir açıdan bakarak vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Örneğin, daha önce taziye evi olan binaları “Bilgi Evi” olarak işlevlendirdik, çocukların ve gençlerin kullanımına sunduk. Pandemi döneminde öğrencilerin EBA’ya ulaşması, sessiz bir ortamda ders çalışabilmesi için “Mobil Bilgi Evi” aracılığıyla kırsal bölgelere internet imkânı sağladık. Seyhan’da kesintisiz hizmet ve kotasız internet düşüncesiyle 28 kırsal mahallede ve parklarda başlattığımız projeyle internetsiz mahalle kalmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Z-Kütüphane” oluşturarak vatandaşların bilgiye erişmesini kolaylaştıracağız Ürettiğimiz bilgisayarlarla “Bilgi Evi” sayısını artırıyoruz, aynı zamanda evlerinde bilgisayarı olmayanlara bilgisayar ulaştırıyoruz. Geleneksel metotlarla yapılan çalışmaların dijital yöntemlerle buluşması için yenilikçi modelleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Elektrik-elektronik, havacılık ve uzay atölyesi kurulumunu tamamladık. Atölyede verilecek uygulamalı eğitimlerle istihdama yönelik altyapı çalışmaları başlattık. Kadınların en önemli ihtiyaçlarından biri olan, fiyatı gittikçe yükselen kadın pedi üretimi için dijital teknolojilerden yararlanarak bir çalışma yaptık. Üretilecek pedleri kadınlara ücretsiz dağıtacağız.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

AKİF KEMAL AKAY: Yerel yönetimler, halkın bir numaralı muhatabıdır. Yapılan çalışmalarda her kesimin fikrini ve önerilerini almak, hizmette dar bakış açısını ortadan kaldırmanın yanı sıra yerel demokrasinin güçlenmesini sağlar. Yerel yönetimlerin en önemli sorunlarının başında bütçe geliyor. Özellikle ilçelerin dış göçle artan nüfusu, bu bölgelerden sorumlu olan yerel yönetimlerin ekonomik kapasitesini düşürdü, radikal borçlanmalara ve günü kurtarmaya yönelik çalışmalara neden oldu. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için birlikte çalışmayı öğrenmeliyiz.


Önerilen Haberler