YÜKLENİYOR
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?
ABDÜL BATUR: “Birlikte Konak”, göreve başladığımız günden bu yana temel yönetim anlayışımız. Konak’ı belediyemizin personeliyle, belediye meclisi üyeleriyle, muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, vatandaşlarla omuz omuza yönetme niyetiyle yola çıktık, bu amaçla hızlı ve etkili adımlar attık. Paydaşlarımızla birlikte hareket ediyor, hizmet üretiyoruz. Vatandaşları karar alma süreçlerine dahil etmek bizim için çok önemli. Bu konudaki çalışmalarımız ulusal/uluslararası alanda çeşitli ödüllere de layık görüldü. Vatandaşların yönetime katılmasını sağlamaya, demokrasiyi vurgulamaya, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği yapılmasına yönelik çalışmalarımızla Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Ödülü’nü aldık. Katılımcı demokrasi anlayışımız “Avrupa Diploması” ve “Avrupa Şeref Bayrağı” ödüllerini getirdi. İnsani Gelişme Vakfı tarafından yapılan “İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisinde ödül aldık. Bu çalışma belediyeleri çocuklara, kadınlara, engellilere yönelik hizmetlerinden bölgedeki okuma-yazma oranına, sosyo-kültürel hizmet çeşitliliğinden sokak hayvanlarına yönelik çalışmalara kadar birçok başlıkta değerlendirdiği için bizim açımızdan önemli. Dijital çağda yaşıyoruz. Birçok hizmet artık dijitale taşınıyor. Bu, beraberinde kolaylık da getiriyor. Özellikle pandemi, bu süreci daha da hızlandırdı. Biz de mümkün olduğunca çoğu hizmetimizi online sunmaya çabalıyoruz. Bu hizmetlerimizi çeşitlendirmeyi planlıyoruz.
İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?
ABDÜL BATUR: Yeni nesil belediyecilik kapsamında teknolojiden yararlanarak vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için çalışmalar yürütüyor, e-belediye sistemini geliştiriyoruz. E-belediye sistemine belediyemizin web sitesi, mobil uygulaması ve e-devlet üzerinden erişilebiliyor. Vatandaşların belediyeye gelmesine gerek kalmadan sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabiliyor. Web sitemizin işlevini artırdık. Vatandaşlara sürekli veri aktarıyoruz, bu sayede vatandaşlar çalışmalarımızı takip edebiliyor. Şeffaf yönetim anlayışımız gereği belediye meclis kararlarına, ihalelere herkes ulaşabiliyor. İlçemizdeki nöbetçi eczaneler günlük olarak takip edilebiliyor, geri dönüşüm kutularının nerede olduğu görülebiliyor. Belediyemizin mobil uygulamasıyla vatandaşlar duyurulara, haberlere ulaşabiliyor, etkinliklerimizden haberdar olabiliyor, vergi borçlarını ödeyebiliyor. Uygulamada yer alan Konak İletişim Merkezi’yle vatandaşlar, “Çağrı Merkezi”, “Hemşeri İletişim Merkezi, WhatsApp ve sosyal medya üzerinden belediyemizle iletişim kurabiliyor. Dileyen vatandaşlara belediye hizmetlerinin bir özetini e-posta olarak gönderiyoruz. WhatsApp İletişim Hattı””, vatandaşlarla aramızda köprü oldu. İstek ve şikâyetlerin % 95’i bu hat üzerinden bize ulaşıyor. Meclis toplantılarımızı da sosyal medya hesaplarımızdan canlı yayınlıyoruz.
Konak’ta öncelik verdiğimiz en önemli konulardan biri de kentsel dönüşüm. İlçemizde yıllardır kentsel dönüşüm bekleyen bölgelerde süreci hızlandırdık. Hazırladığımız planları vatandaşların da incelemesi için özel danışma merkezleri kurduk, planlara dijital ortamda kolayca ulaşılmasını sağladık.
Farklı kurumlarla teknolojik işbirlikleri yaptık. Taşınmazların rayiç değer verilerini elektronik ortamda paylaşmak için Konak Tapu Müdürlüğü’yle protokol imzaladık. Türkiye’de ilk kez esnafa online ruhsat alma imkânı tanıdık. Bu hizmetimiz esnafın da yüzünü güldürdü.
Alsancak’ta “Dijital Araştırmalar Merkezi” kurmayı planlıyoruz. Bu merkez sayesinde üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla yeni işbirlikleri yapacağız, çocuklarla, gençlerle iletişim kuracağız, yeni projeleri hayata geçireceğiz.
İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?
ABDÜL BATUR: “Her semte bir merkez” hedefiyle kurduğumuz “Semt Merkezleri” özellikle çocuklar, gençler ve kadınlar için oldukça önemli. Bu merkezlerde yaptığımız çalışmalarla vatandaşların hayatına dokunabiliyor, Konak’ın her mahallesine ve sokağına ulaşabiliyor, her eve katkıda bulunabiliyoruz. Muhtarlarla uyum içinde çalışıyoruz, düzenli olarak bir araya geliyor, düzenlediğimiz toplantılarda hizmetleri değerlendiriyor, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların sıkıntılarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini öğreniyoruz. Çalıştaylar düzenliyoruz. Gençlik ve kadın çalıştayları verimli geçti, çok güzel sonuçlar aldık. “Gençlik Meclisi” kurduk. Bu sayede gençleri ilçe yönetime dahil ediyoruz. Konak Kent Konseyi’yle de uyum içinde çalışıyoruz.
Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?
ABDÜL BATUR: Belediyelerin önündeki en önemli engel, belediye gelirlerini artıracak düzenlemelerin yapılmaması, bu gelirleri azaltacak kararların alınmasıdır. 464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası günümüze uyum sağlamaktan uzak. Bu konuda başkanı olduğum Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve encümeninde yer aldığım Türkiye Belediyeler Birliği’yle birlikte bir rapor hazırladık. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Seyit Torun ve yerel yönetimler birimimiz partimizin görüşlerini içeren bir rapor hazırlayarak hükümete iletti. Bu yasa kesinlikle yenilenmeli ve değişmeli. Belediyeler GSM operatörlerinden ve doğalgaz gelirlerinden pay almalı. Gece-gündüz, yaz-kış nüfusu arasında fark olan belediyelere İller Bankası’ndan verilen pay artırılmalı. Kalkınma ajanslarına pay kesintisi kaldırılmalı. Belediyeler ve belediyelere bağlı idareler yargı harçlarından muaf tutulmalı. Belediyelerin yol, kaldırım, hizmet binası, park gibi gelir getirmeyen yatırımları için yapılacak harcamalarda ve personel hizmet alımlarında KDV oranı sıfırlanmalı. İller Bankası paylarından borç kesintilerinin, kesinti yapılmadığı dönemlerdeki faizin sıfır olarak uygulanması, borcunu düzenli ödeyenlerin %10 indirimden faydalanması sağlanmalı.