"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yeni nesil belediyecilik çalışmalarına ilişkin örnekler - 2

  • 1 Ağustos 2022
Dünyadan yeni nesil belediyecilik anlayışıyla çalışmalar yürüten yerel yönetimlerin çalışmalarını derledik.

LYON-FRANSA

https://www.grandlyon.com/

Lyon Belediyesi, Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nun yirmi ilkesinden on birine ilişkin taahhütlerinin her birine rehberlik etmesi için büyükşehir bölgesindeki 59 belediyeyle “Büyükşehir Uyum Paktı” imzaladı.

Lyon Belediyesi’nin taahhütleri:

•    2016-2020 yılları arasında “İstihdam Yoluyla Sosyal Yerleştirme” için Metropolitan Programı’nı sunmak.

●    10.000 işsizin metropol işgücü piyasasında iş bulmasını desteklemek için yıllık 240 milyon euro (6 milyon euro ESF katkıları dahil) bütçe ayırmak.

●    2020 yılına kadar 1.000 şirketi işgücü piyasasına katılması ve yerel istihdamı teşvik etmesi için harekete geçirmek.

●    2018-2020 yılları arasında cinsiyet eşitliğine ilişkin bir eylem planı uygulamak (2019-2020 için ESF (Avrupa Sosyal Fonu) fonlarından 200.000 euro bütçe ayırmak).

●    Büyükşehir yönetiminin 9.000 çalışanı arasında toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmak ve eğitim kursları düzenlemek.

●    Daha iyi iş-yaşam dengesi kurmak ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için 2019’da 140 personel, 2020’de 500 personel için uzaktan pilot çalışma düzenlemek.

●    Çocukları daha iyi desteklemek ve korumak için 2017-2022 Büyükşehir Dayanışma Projesi’ni uygulamak.

●    100’den fazla çocuk bakım tesisini ve hizmetini desteklemek, 300’den fazla aile asistanı (koruyucu aileler) istihdam etmek için yıllık 62 milyon euro bütçe ayırmak.

●    Her yıl ailelere 3 milyon euro ve 18-21 yaş arasındaki genç yetişkinlere 1.4 milyon euro gıda yardımı sağlamak.

●    2025 yılına kadar toplam yerel konut piyasasında %25’lik sosyal konut sayısına ulaşmak için 4.500’ü sosyal konut olmak üzere her yıl en az 8.500 yeni konut sağlamak (62 milyon euro bütçeyle).

●    2025 yılına kadar evsizlerin sayısını %50 oranında azaltmak için “Önce Konut” hizmetini hayata geçirmek.

Lyon, 2021 yılında altı yeni taahhütle planlarını açıkladı.

1.    Fırsat eşitliği: Lyon Belediyesi, ayrımcılığa karşı mücadele etmeye, erkekler, kadınlar ve bölgeler arasında eşitliği sağlamak için başkan yardımcıları atadı. İnsan kaynakları politikasındaki eylem planlarıyla eşit muameleyi ve çeşitlilik misyonunu hayata geçirdi.

2.    Asgari Gelir: 2021 itibarıyle sosyal refah sisteminden ayrılan 18-25 yaş arasındaki gençler için asgari gelir planı uygulanmaya başladı. Lyon, gençleri eğitim, barınma ve sağlık hizmetlerine erişmesi için desteklemeye başladı.

3.    Sağlık Hizmetleri: Pandemi sırasında zorluklarla karşılaşan yetişkinlere ve gençlere psikolojik destek sağlamak için nitelikli bir vakıfa acil durum hibesi verildi, ruh sağlığına odaklanan çalışmalar desteklendi.

4.    Dezavantajlı Bireyler: Lyon, yaşlıların ve engellilerin izolasyonunu önlemek için kapsayıcı konut geliştirmeye yönelik projeleri desteklemek amacıyla 2021-2024 yıllarını kapsayacak şekilde 2.8 milyon euro ayırdı.

5.    Uzun Süreli Bakım: Yaşlıların özerkliği için yenilikçi araçlar geliştiriliyor, bakıcılar destekleniyor ve bakım mesleklerinin profili yükseltiliyor.

6.    Temel Hizmetlere Erişim: Lyon, sosyal hizmet uzmanları için eğitim yatırımı yaptı. Taşıma hizmetlerinde pilot projeler üretti. Dijital bölünmeyle mücadele etmek için sosyal hizmetlerde proaktif bir yaklaşım benimsedi. 2.6 milyon eurodan fazla desteklenen dijital katılım için stratejik bir plan benimsendi.
    
https://www.grandlyon.com/metropole/budget.html


OSLO-NORVEÇ

https://eurocities.eu/stories/oslo-a-pioneer-in-welfare-technology/
https://www.oslo.kommune.no/helse-og-omsorg/omsorgsbolig-og-sykehjem/sykehjem/alle-sykehjem-og-helsehus/lindeberghjemmet/#gref

Oslo Kent Konseyi dört alana odaklanıyor: Yenilikçilik, uygulama, hizmet modelleri için tedarik oluşturma ve bilgi merkezi aracılığıyla veri alışverişi. Amaç, teknolojiyi kentin sağlık hizmetlerine entegre etmek. Kentte inovasyona ve iş gelişimine katkıda bulunacak teknolojik ve kapsamlı bir hizmet modeli sunuluyor. Oslo, özellikle savunmasız kişilere destek olmak için teknolojinin sosyal etkisi olabileceğini kanıtlıyor. 65 yaş üstü insan sayısı önümüzdeki yıllarda artmayı devam edecek. Bu, dünya çapında uzun süreli bakımı etkileyecek. Oslo, yerel yönetimlerin yaşlanan nüfusla ilgili karşılaştığı zorluklara çözüm buluyor. Oslo’nun öncelikleri arasında teknolojinin sağlık sistemine dahil edilmesi ve herkes için kaliteli bir sistem oluşturulması yer alıyor. Yaşlılar için “Uzaktan Hasta İzleme” uygulaması geliştirildi. Araştırmalar, bu sistemin güvenlik duygusunu artırabileceğini, kronik hastalıkları hakkında insanları eğitebileceğini, semptomlar ortaya çıktığında insanların harekete geçmesini sağlayabileceğini gösteriyor. “Uzaktan Hasta İzleme”, kullanıcıların yakınlarını güçlendiriyor, onlara güven veriyor, evde bakım hizmeti ihtiyacını erteliyor ve hastaneye yatış sayısını azaltıyor. Hastalar evde daha uzun süre yaşıyor, daha kaliteli bir yaşam sürüyor. Oslo, 75 yaş ve üzerindeki herkesin dışarıdayken güvende hissetmesi için üçüncü bir cihaz teklif etti. Sistem, insanların dışarıda yürürken kullanabileceği bir GPS takip cihazıyla donatılan saat, kolye veya ayakkabı tabanı.

Lindeberghjemmet Huzurevi, hastaları için teknolojik cihazlar ve izleme sistemleri üzerinde pilot uygulama yapıyor. Dijitalleştirme danışmanı Jonas Nermoen, “En entegre sağlık teknolojisine sahip huzureviyiz,” diyor. “Sağlık teknolojisi, huzurevi sakinlerinin güvenliğini ve yakınlarının huzurunu artırarak, bakıcılar için daha etkili ve kolay hâle getiriyor,” diye ekliyor. “RoomMate” (hastanın her zaman doğru çalışanı aramasına izin veren, yardımı veya inkontinansı kontrol eden bir cihaz) gibi yenilikçi unsurlar Lindeberghjemmet Huzurevi’ndeki dinamikleri değiştirdi.

 MADRİD-İSPANYA

https://inclusivecities4all.eu/pledges/madrid/

Madrid, cinsiyet eşitliği konusunda 2020 yılında güçlü bir taahhüt imzaladı. Bu, Madrid’in 2018 sonbaharında “İstihdam İçin Aktif Destek” ve “Çocuk Bakımı ve Çocuklara Destek” konusundaki ilk iki taahhüdünden sonra kentin Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nu uygulama taahhüdünü yeniden teyit eden üçüncü taahhüt. Toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasına odaklanan, belediyelerin kamu politikalarına toplumsal cinsiyet perspektifini dahil etmeyi amaçlayan 2018-2020 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejik Planı uygulanmaya başladı. Madrid, bu stratejik planı uygulamak ve Madrid Kent Konseyi personeline yönelik kalıcı bir eğitim stratejisi oluşturmak için toplumsal cinsiyet eşitliği birimleri kurmakla kalmadı, 2020 yılı için bütçelenen 5.184 milyon euronun %68’lik kısmında toplumsal cinsiyet açısından olumlu bir etki sağladı. Madrid, kadınlara karşı her türlü şiddeti ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya kararlı. Bu kapsamda şunları yapmaya çalışıyor:

●    Belediye ağlarının mağdurlara yardım etmesi için mevcut kaynakları artırmak.

●    Yeni kaynaklar oluşturmak (cinsel şiddete maruz kalan kadınların rehabilite edilmesi için merkez).

●    Kadına yönelik şiddeti önlemek, tespit etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için 17 Cinsiyet Eşitliği Alanı Ağı’nı desteklemek.

●    İş-yaşam dengesini kolaylaştıran eşitlik planları ve önlemleri oluşturmak için kentteki 200 şirketle işbirliği yaparak kadın istihdamını desteklemek.

●    Özellikle tek ebeveynli evlerin, göçmen kadınlarla yaşlı kadınların yoksullaşmasına karşı mücadele etmek.

●    Kadınların güçlendirilmesini, kamusal yaşama katılmasını ve yeni liderlik biçimlerini teşvik etmek.

Madrid’in belediye başkan yardımcısı Marta Higueras, “İnsanlara daha fazla yatırım yapmalıyız, ancak bunu yapmak için kentlerin yerel düzeyde daha fazla yetkinliğe sahip olması gerekiyor. Vatandaşlar için daha fazlasını yapmak amacıyla bir sonraki adımın ne olacağını düşünmeliyiz. Avrupa yatırım planlarının kentlerin ihtiyaçlarını yansıtması gerekiyor.” dedi.
   

ROTTERDAM-HOLLANDA

https://inclusivecities4all.eu/pledges/rotterdam/

Rotterdam, Ocak 2020’de Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nun dördüncü ilkesine bağlılığını vurgulayan bir taahhüt imzaladı. Rotterdam’ın güneyindeki sosyo-ekonomik zorlukları ele “Ulusal Rotterdam Güney NPRS Programı” oluşturuldu. Amaç, bölgeyi 2030 yılına kadar Rotterdam’la karşılaştırılabilir kalkınma düzeyine taşımak.

Program şu kriterleri kapsıyor:

●    Girişimciliği teşvik etmek, bölgedeki yüksek performanslı sektörlere (enerji, kimya lojistik, su, yaratıcı endüstri) yatırım yapmak.

●    Teknoloji ve bakım endüstrisinde büyümeyi sağlamak için alan geliştirmek.

●    İşsizleri uygun işlerle eşleştirmek, kent sakinlerinin yeteneklerini geliştirmek, talebe dayalı eğitime ve okulu bırakmanın önlenmesine yönelik yatırım yaparak, bölgedeki işgücü potansiyelinden yararlanmak.

Gelir ve Ulusal Programdan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Richard Mori, 10 Mart 2020’de bir taahhüt imzaladı ve Rotterdam’da aktif istihdamı desteklemek için 2019-2022 yılları arasında 65 milyon euro yatırım sözü verdi. Bu miktarın 4 milyon eurosu ITI ESF ve ITI ERDF kapsamında kullanılacak. Uygulama, Kamusal Alan, Entegrasyon ve Toplumdan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Bert Wijbenga, eşit fırsatlarla ilgili bağlılık anlaşması imzaladı. Belediye, farklılıkları ve çeşitliliği gözetmeyi taahhüt ediyor.
Rotterdam, üç ilkeye (her türlü ayrımcılığa karşı mücadele, sosyal uyumun sağlanması, güvenli bir ortamın teşvik edilmesi) dayanan “Entegrasyon ve Toplum” adlı bir eylem planı geliştiriyor. Kent sakinlerine eşit fırsatlar sağlamak için 2019-2022 yılları arasında 29 milyon euronun üzerinde yatırım yapıldı. Rotterdam sakinlerinin kentte rahat ve güvende hissetmesi için 13 milyon euro, mültecilerin topluma entegrasyonuna ve katılımına yardımcı olmak amacıyla 16 milyon euro ayrıldı. Rotterdam İcra, Kamusal Alan, Entegrasyon ve Topluluk Başkan Yardımcısı Wert Wijbenga, “Sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik açıdan eşit toplumlar, daha güçlü bir Avrupa yaratmanın anahtarıdır. Rotterdam, kenti karakterize eden çeşitliliği ve farklılıkları kucaklayarak kent sakinlerini gündeminin en üst sıralarına yerleştiriyor,” dedi.

 
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/conferences/cities_forum_2017/housing_cities.pdf


STUTTGART-ALMANYA

https://inclusivecities4all.eu/pledges/stuttgart/

Stuttgart, 2020 yılında Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nun üçüncü ilkesine ilişkin yeni bir taahhüt imzaladı, göçmenlerin ve mültecilerin entegrasyonuna odaklandı, tüm insanlar için eşit fırsatlara olan bağlılığını yeniden teyit etti. “Stuttgart Entegrasyon Paktı” olarak bilinen ve kentin taahhüt ettiği entegrasyon modeli benimsendi. Barınmadan çocuk bakımına kadar hayatın her alanında mültecileri desteklemek için her yıl belediye bütçesinden yaklaşık 77 milyon euro ayrılacak, sosyal entegrasyon önlemleri kapsamında okullarla, dil kurslarıyla, sağlık, kültürel yaşam ve sosyal yardım kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışılacak. Kent, 23 bölgesinde, 100 konut biriminde ve merkezî olmayan konaklama birimlerinde 6.000 mülteciye ev sahipliği yapıyor. Belediye bütçesinden 50 milyon euro destek veriliyor. Stuttgart, 23-24 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen EUROCITIES Sosyal İşler Forumu’nda Avrupa Sosyal Haklar Sütunu ilkelerini yerel düzeyde somut eylemlere dönüştürmeyi taahhüt eden ikinci kent oldu. Stuttgart, engellilerin topluma dahil edilmesi için yılda 3 milyon euro yatırım yapıyor.
Engelli katılımı uzun yıllardır belediye meclisinin gündeminde yer alıyor. 2015 yılında Engelli Kişilerin Haklarına Dair Sözleşme’yi uygulamak için bir eylem planı kabul edildi, süreçleri, yapıları ve hizmetleri engelliler de dahil olmak üzere herkes için erişilebilir kılmak amacıyla yol gösterici ilkeler üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu kapsamda belediye meclisi engelliler için bir memur atadı.

Sosyal İşler ve Entegrasyondan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Werner Wölfle, taahhüdü EUROCITIES Sosyal İşler Forumu’nun açılışında duyurdu. “Stuttgart’ta engelliler de dahil olmak üzere tüm insanlar için engelsiz ve kendi kaderini tayin eden erişim için çalışıyoruz. Engelleri, yaşları, etnik kökenleri, cinsiyetleri, dinleri, cinsel yönelimleri, ideolojileri ne olursa olsun, tüm vatandaşların bireysel destek alma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nun 17. ilkesini destekliyoruz. Yatırım çalışmalarımızı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz, engelli insanlara odaklanan ek katılım programları sunacağız. Avrupa ulusal ve bölgesel stratejilerini destekleyeceğiz,” dedi.


Önerilen Haberler