"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Yeni nesil belediyecilikte katılımcılığa önem veriyoruz”

  • 1 Ağustos 2022
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

TURGAY ERDEM
: Yeni nesil belediyecilik anlayışımız, kalıplaşmış belediyecilik hizmetleriyle hizmetleriyle yetinmiyor, insanı mutlu edecek fiziki, sosyal ve kültürel altyapıyı oluşturacak, zamanın değişen ihtiyaçlarına cevap verecek, özellikle yeni neslin, yani çocukların ve gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacak, onları geleceğe hazırlayacak hizmetleri üretmeye odaklanıyor. Çerçeveyi böyle çizince, yaklaşan gıda krizine karşı ata tohumlarını yaşatmak, tarımsal üretimi desteklemek, iklim krizine yönelik farkındalık yaratmak, çocukları ve gençleri teknoloji çağına hazırlamak, kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik eğitim çalışmaları yapmak, kültürel-sportif faaliyetleri artırmak, hepsi bizim işimiz. Bu kapsamda etkin çalışmalar yürütüyoruz, ama özellikle çocukları geleceğe hazırlamak için ihtiyaç duyulan hizmetleri üretmeye, eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya ve toplumun tüm kesimlerini karar süreçlerine dahil etmeye çalışıyoruz. Örneğin, teknolojinin yaşamın hemen her alanına hâkim olduğu çağımızda çocuklara erken yaşta kodlama eğitimi vererek teknolojinin alfabesini öğretmek istedik. Bu amaçla kodlama ve beceri atölyeleri oluşturduk. Bugün iki tane kodlama atölyemiz var, kırsal mahallelerde yaşayan çocuklara da kodlama eğitimleri veriliyor. Dünyada hızla yayılan “Kendin Yap” hareketiyle çocukları tanıştırmak için robotik kodlama, üç boyutlu tasarım ve ahşap modelleme gibi eğitimler düzenliyoruz. Çocuklar sadece bilgisayar biliminin ve yazılımın temelini öğrenmekle kalmıyor, üç boyutlu tasarım ve baskı işlemlerini de yapabiliyor. Çocuklar, kendi oyuncaklarını tasarlayabiliyor, hayal ettikleri oyuncağı robotik kodlama atölyesinde öğrendikleriyle birleştirip gerçek bir prototip oluşturabiliyor. Çocukları ve onların hayallerini önemsiyoruz. “Çocuk Sokağı” projemiz bunun en çarpıcı örneği. Türkiye’de ilk kez 6 yaş gurubundaki çocukların hayallerini sokağa yansıtan Çocuk Sokağı oluşturduk, park projesini hayata geçirdik.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

TURGAY ERDEM:
Katılımcılığı önemsiyoruz. Kente veya ilçeye dair alınacak kararlardan etkilenecek herkesin söz hakkı var. Stratejik planımızı yaparken toplumun her kesiminin fikrini alıyoruz. Hangi bölgede, hangi yatırıma ihtiyaç olduğunu en iyi orada yaşayanlar bilir. Tüm belediyelere örnek olabilecek nitelikte mahalle komiteleri yapılanmamız var. Nilüfer’in her mahallesinde seçimle belirlenen mahalle komiteleri, o bölgede yapılacak öncelikli hizmetleri belirler. Nilüfer Kent Konseyi ve mahalle komiteleri sayesinde Nilüfer’i ortak akılla yönetiyoruz. Bu dönem, katılımcılığın sınırlarını olabildiğince genişletip, çocukları ve gençleri karar mekanizmalarına dahil ettik. Belediyemiz bünyesinde kurulan stratejik planlama ekibine, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde belirlenen stratejik plan çalışma grubunu dahil ettik. Böylece stratejik planın her aşamasına gençlerin katkıda bulunmasını sağladık, stratejik plana gençlerle birlikte şekil verdik. Nilüfer’deki gençlik gruplarının talepleri ve projeleri de Nilüfer Kent Konseyi bünyesindeki Gençlik Meclisi’nin toplantılarında değerlendiriliyor. Gençlik Meclisi’nde alınan kararlar, belediyemiz tarafından hayata geçiriliyor. Beş yıllık stratejik planımızı hazırlarken çocukların beklenti ve önerilerini almak için atölye düzenledik. Çocuklar, fikirlerini yazdı, çizdi, Nilüfer haritasına yapıştırdı, çocukların önerileri stratejik planlama çalıştaylarında ele alındı.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

TURGAY ERDEM:
Toplumun her kesimine sahip çıkmak, değişen ihtiyaçları karşılamak ve eşitsizlikleri gidermek için çözüm üretirken görev tanımımızda olmayan işler de yapıyoruz. Örneğin, pandemi döneminde maske üretim atölyesi kurduk, ücretsiz maske dağıttık, kırsal bölgelere fiber altyapısı götürdük. Çocukların çağın gerisinde kalmaması, eğitimlerinin devam etmesi içim fiber altyapısı olmayan 14 kırsal mahalleyi internete kavuşturduk. Böylece hem öğrencilerin hemde bölge halkının ücretsiz internetten yararlanmasını sağladık. Sosyal fayda yaratacak yenilikçi iş fikirleri olan ama nasıl yol alacağını bilemeyen girişimcilere destek vermek için Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni açtık. 2020 yılında açılan Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’nde, girişimcilere destek veriyoruz, sosyal girişimcilikle ilgili farkındalığı artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Gençlik politikalarımızı oluştururken, gençlerin beklentilerini ve ihtiyaçlarını belirleyip birlikte yol almak için “Gençlik Evi” kurduk. Kent Konseyi Gençlik Meclisi, bu mekânda çalışmalarını sürdürüyor ve toplumun farklı kesimlerinden gençleri bu çatı altında buluşturacak faaliyetler yürütüyor. 2016 yılında Nilüfer İnovasyon Merkezi’ni kurduk. Çocuklardan akademisyenlere, özel sektörden sivil topluma, mahalle komitelerinden gençlere kadar birçok paydaş grubuyla çalışan Nilüfer İnovasyon Merkezi, düzenlediği atölyeler, eğitimler, çalıştaylarla sosyal inovasyon başta olmak üzere yenilikçilik ve yaratıcılık konusunda toplumun algısını yükseltmeye katkıda bulunuyor. 2022 yılında yönünü dijital dünyaya çeviren merkez, kapasiteyi ve farkındalığı artıracak eğitimler (dijital okuryazarlık, dijital vatandaşlık, internet radyoculuğu, podcast, arama motoru optimizasyonu, metaverse temelleri, dijital dönüşüm, siber güvenlik, etik hacker) düzenliyor.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

TURGAY ERDEM:
Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için ulusal ölçekte politikalar üretilmesi çok önemli. Yeni nesil belediyecilik uygulamalarını hayata geçirirken önümüze çıkan engellerden ziyade konu hakkında yeterli örnek ve mevzuatta tanımlı teşvik olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Yerel yönetimlerin demokrasinin ilk basamağı olduğunu hep söylüyoruz. Demokrasiyi güçlendirmek için tüm paydaşları karar alma süreçlerine dahil eden modeller oluşturulmalı ve yaygınlaştırılmalı. Gençlerin de bu sürece katılması sağlanmalı. Yerelde başlayan çalışmaların yaygınlaştırılmasıyla ulusal gençlik politikası oluşturmak mümkün olabilecek. Yerel yönetimler tarafından inovatif çözümlerin hayata geçirilebilmesi için mevzuat düzenlenmeli, yerel yönetimlerin kısıtlı kaynakları çeşitlendirilmeli ve ek fonlarla kaynak yaratılmalı.


Önerilen Haberler