"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Bütünleşik kentsel hizmetler üretiyoruz”

  • 1 Ağustos 2022
Kocaeli İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET: Belediyelerde yeni kamu yönetimi anlayışı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasını, vatandaşların kaliteli hizmet almasını, yönetimde açıklığı, kamu hizmetlerinden yararlananların karar alma sürecine daha çok katılmasını gerektiriyor. Vatandaşların taleplerinin sağlıklı bir şekilde belediyeye ulaşması gerekiyor. Basın Yayın Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak çalışan Halkla İlişkiler Birimi’ni bu müdürlükten ayırdık, sadece halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütüldüğü Halka İlişkiler Müdürlüğü’ne dönüştürdük. Burada 24 kişilik ekibimizin oluşturduğu Çınar Halk Masa çağrı merkezi aracılığıyla bir ayda ortalama 10.000 talep alıyoruz. Bu taleplere 48 saat içinde geri dönüş sağlayıp, vatandaşlara bilgi veriyoruz. 15 kişilik ekibimiz mahallelerde vatandaşları ziyaret ediyor, talep ve istekleri alıyor, bu talepleri belediyemizin ilgili müdürlüklerine iletiyor, takibini sağlıyor. Yeni projelerimize internet üzerinden başvuru aldığımız uygulamalarımız var. Sıfır atık çalışmaları kapsamında hayata geçirdiğimiz “İzmit Çınar Atık” uygulamasıyla ilçe genelinde geri dönüşüm farkındalığı yaratıyoruz. AR-GE çalışmaları Kocaeli Üniversitesi Teknopark’ta yapılan “İzmit Çınar Atık” mobil uygulamasıyla vatandaşlar kendilerine en yakın geri dönüşüm noktalarını görebiliyor. Bu uygulamamız sayesinde geri dönüştürülebilir on binlerce ton atık topladık.

Yeni personel başvurularını kariyer.izmit.bel.tr adresinden alıyoruz. İlanlara başvurmak isteyen vatandaşlar bu adres üzerinden başvuru yapabiliyor, özgeçmişlerini de oluşturabiliyor. İzmit Belediyesinde çalışmak isteyenler, uygun gördükleri iş ilanına başvurarak sınava girme hakkına sahip oluyor. Vatandaşlar, www.izmit.bel.tr üzerinden online vezne, işyeri ruhsat başvurusu, e-imar bölümlerine ulaşıp, işlemlerini halledebiliyor. Engelli vatandaşların yararlandığı Yaşama Destek Evi’ne başvurular yadev.izmit.bel.tr üzerinden yapılabiliyor. İhtiyaç sahipleriyle yardımsever vatandaşlar arasında köprü görevi olan “Kardeş Eller” projemizden www.izmitkardeseller.com internet sayfası aracılığıyla yararlanılıyor. Bu sayede hem destek almak isteyen hem de destek vermek isteyen vatandaşlar bilgilerini sisteme giriyor, yardım alabiliyor ya da yardımda bulunabiliyor. Çınar Çocuk Evi’yle ilgili detaylı bilgiye http://www.cinarcocukevi.com/ adresinden ulaşılabiliyor, başvuru yapılabiliyor. Girişimci veya girişimci adayı kadınların yenilikçi fikirlerini destekleyen, onların sosyal hayata katılmasını ve ekonomik anlamda güçlendirilmesini hedefleyen İzmit Kadın Girişimciler Merkezi için de https://izgim.izmit.bel.tr/ adresini hizmete sunduk.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET: Daha önce var olmasına karşın demokrasinin ve çoğulculuğun aracı olmaktan uzaklaşan İzmit Kent Konseyi’ni ilçemizle bütünleşik hâle getirdik. İzmit Kent Konseyi aracılığıyla vatandaş katılımına önem verdik. Konseyin alt komisyonlarıyla, Kadın, Gençlik, Emekli ve Engelli Meclisleri’yle her yaş grubundan vatandaşa rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Emek, meslek ve demokratik toplum örgütleri karar ve yürütme organlarında yer almalı düşüncesinden hareketle belediyemizde esnaf, muhtar, yöre dernekleri koordinatörleri görevlendirdik. Vatandaşlarla bir araya geldik. Projelerimizi hayata geçirirken o bölgeyi ilgilendiren konular hakkında vatandaşların düşüncesini aldık. Fethiye Caddesi Yeniden Düzenleme Projesi’ni vatandaşların oylamasını sağladık, onların seçtiği projeyi hayata geçirdik. “Ben yaptım oldu,” mantığıyla hareket etmiyoruz.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET: Kamu sektöründen, özel sektörden ve gönüllü kuruluşlardan çok sayıda aktörün bir araya gelmesi, ortak amaçlar için uğraş vermesi çok kıymetli. Muhtarlardan esnaf odalarına, meslek odalarından Kocaeli Üniversitesi’ne kadar birçok kurumla işbirliği yapıyoruz. Kitle iletişim araçlarını kullanarak vatandaşları ilçemizdeki gelişmelerden ve hizmetlerimizden haberdar edebiliyoruz. Mahallelerde kamuoyu araştırmaları yapıyor, mahallelerin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiriyor, projeler geliştiriyoruz. “Tarihî İzmit Evleri” projemizi mahalle sakinlerinin istek ve talepleriyle hazırladık. Katılımcılığı önemsiyoruz. Bu nedenle Çınar Kadın Kooperatifi’ni kurduk, kadınları kooperatif örgütlenmesi konusunda bilinçlendirdik. İzmit Ziraat Odası ve Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası’yla birlikte tarımsal üretime yönelik projeler geliştirdik. Belediyemize ait olan, atıl durumdaki 120 dönüm arazide tarımsal üretim hamlesi başlattık. Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle Alzheimer Yaşam Merkezi’ni açtık. İlçemizin kültürüne sahip çıktık, daha önce 300 liraya birilerine peşkeş çekilen tarihî İzmit Evleri’ni kurtardık. O evlerin her birini müzeye dönüştürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Seka Kültür Evi’ni kuruyoruz. “Sanat Kenti İzmit” sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yetenekli gençleri sanatla buluşturmak amacıyla Sanat Akademisi’ni hayata geçirdik. Akademide ücretsiz müzik, resim, dans, drama ve tiyatro eğitimleri veriyoruz. İzmit Belediye Tiyatrosu ve Gülümse Çocuk Tiyatrosu’yla ücretsiz tiyatro oyunları sergiliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için lise ve üniversiteye hazırlık eğitimlerinin ücretsiz verileceği Çınar Akademi’yi açtık.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET: Belediye meclislerindeki parti çekişmesi, politik sebeplerle kentin zararına yönelik yapılan muhalefet, belediye halka hizmet götürmesin anlayışı, vatandaşlara fazlasıyla zarar veriyor. Belediyemizi her yıl yüz milyonlarca liralık kiralama yükünden kurtarmak için “Gelin bu araçları satın alalım, tasarruf edelim,” dedik. Ancak muhalefetin karşı oyu nedeniyle kiralama prangasından kurtulamadık. Ayrıca merkezî yönetim tarafından yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmeli, kaynak sağlanmalı, yerel yönetimlerin bütçesi artırılmalı. Yerel yönetimler, vatandaşlara en yakın kurumlar. Bu nedenle merkezî yönetimle yerel yönetimlerin eşgüdümlü hareket etmesi, yatırım planlarını askıya almaması gerekiyor.


Önerilen Haberler