"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Keskin: “Vatandaş katılımını esas alıyoruz”

  • 1 Ağustos 2022
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

MUAMMER KESKİN:
“Başka bir yerel yönetim mümkün mü?” sorusuna yurttaş odaklı bir yanıt bulma sözü vererek yola çıktık. Vatandaşların söz hakkının sınırlı olduğu, yaşadığı ilçeyle ilgili taleplerinin yönetime yansımadığı bir belediyecilik anlayışıyla yola devam etmek mümkün değil. Amacımız, aktif vatandaşı güçlendirmek, başka bir yönetimi mümkün kılmaktı. Bu inançla toplumcu belediyeciliği ve katılımı esas aldık.

Mahalleler arasında hiçbir ayrım gözetmeden her vatandaşın talep ve önerisini belediye yönetimine yansıtmak üzere katılımcı demokrasi açısından önemli olan katılımcı bütçeyi “Benim Bütçem” adıyla hayata geçirdik. Benim Bütçem’in ayırt edici özelliklerinden biri, örgütlenme biçimi. Komşularımız, mahallelerindeki Mahalle Bütçe Komitesi’ne aday oldu, kendi mahallelerinde seçimle belirlenen sözcüler Şişli Bütçe Konseyi’ni oluşturdu. Şişli’de daha iyi olana hep birlikte karar verdik, fikirlerimizi paylaştık, müzakere ettik, oyladık, kararları ortak akılla aldık. Komşularımız, belediye bütçemizin faaliyet giderlerinin belli bir yüzdesinin nasıl, nereye ve ne kadar harcanacağına karar verdi. Şişli’nin ilk katılımcı bütçesi 2021 yılının Ekim ayında Şişli Belediye Meclisi’nde oyçokluğuyla onaylandı. Belediyemizin 800 milyon TL tutarındaki 2022 bütçesinin %14’üne denk gelen 113 milyon TL’lik kısmı, mahallelerin ihtiyaçlarına ve önceliğine göre katılımcı bütçe olarak belirlendi. Bu rakam, ücret ve zorunlu giderler dışındaki 219 milyon TL’lik yatırım ve faaliyet bütçesinin %51.56’sına karşılık geliyor.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

MUAMMER KESKİN:
Şişli’de her alanda toplumcu belediyeciliği hayata geçiriyoruz. “Ulaşılabilir başkan, ulaşılabilir belediye,” diyerek, “Komşu Masa” hizmetini sunmaya başladık. Vatandaşlar, bu sistem üzerinden belediyemizle iletişim kuruyor, istek, öneri ve şikâyetlerini aracısız olarak belediyemize iletiyor. Belediyemizin tüm müdürlüklerinin bağlı olduğu bütünleşik ve kolay yönetilebilir bu organizasyonla şikâyetlere, önerilere ve sorulara en geç 48 saat içinde yanıt veriyoruz.

Doğaya ve çevreye sahip çıkan “Komşu Kart” uygulamasını başlattık. Bu hizmetimizle kâğıt, plastik, cam ve metal gibi atıkları topluyor ve geri dönüşüme kazandırıyoruz. Atıklarını geri dönüşüme kazandıran vatandaşların “Komşu Kart”larına anlaşmalı işyerlerinde kullanılabilen para puan yüklüyoruz. “Komşu Kart”, para puanın yanı sıra ayni destek, nakit desteği, asker ailesi desteği, indirim, sağlık ve pati kart, öğrencilere burs desteği gibi sekiz ayrı fonksiyon sunuyor.
 
İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

MUAMMER KESKİN:
Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, ilçemizi yeni nesil belediyecilik anlayışıyla yönetmek amacıyla çözüm odaklı projelerimizi hayata geçirmek için vatandaş katılımının esas alındığı katılımcı bütçe çalışmasını uygulamaya aldık. 25 mahallede vatandaşların kararlarda söz sahibi olduğu toplumcu belediyeciliği ortak akılla güçlendiriyoruz. Yılın belli dönemlerinde mahallelerdeki sorunların tespit edilmesi ve yapılan projelerin değerlendirilmesi için toplantılar yapıyoruz. Sadece yerel yönetim bütçesinin açık, saydam ve denetlenebilir yapıya kavuşması için değil, aynı zamanda yerelin öncelikleri dikkate alınarak faaliyetlerin ve harcamaların mahalle esaslı olması, ilçe sakinlerinin iradesinin yerel bütçeye yansıması, bütçenin izlenmesi ve denetlenebilmesi amacıyla “Benim Bütçem” uygulamasını başlattık.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

MUAMMER KESKİN:
Sosyal belediyeciliğe, kurumlar arasındaki işbirliğine ve katılımcı demokrasiye önem veren bir yönetim anlayışımız var. Bu sayede vatandaşlarla aramızda kuvvetli bir bağ oluşturduk. Yönetişim kavramı yerel yönetimleri ve demokrasiyi güçlendirmek amacıyla katılımcılıkla, insan haklarıyla, kalkınmayla ve sivil toplumla birlikte kullanılıyor. Katılımcı demokrasinin vatandaşlar nezdinde karşılık bulması için önemli iki etken, karar alma süreçlerine dahil olma ve alınan kararların denetlemesinde etkin role sahip olma. Bu, vatandaşların yerel siyasette ve ülke siyasetinde daha fazla etkin olmasını sağlayacak yerel yönetim reformuna ve demokrasinin tam anlamıyla işlemesine katkıda bulunacaktır.


Önerilen Haberler