"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Katılımcı yönetim anlayışını ilke edindik”

  • 1 Ağustos 2022
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

KAZIM KURT:
Sosyal demokrat, halkçı, kapsayıcı, şeffaf, kolay ulaşılabilir ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Günümüz teknolojisiyle hemşerilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarla hizmetlerimizi yaygınlaştırıyor, gün ve saat kısıtlamasını ortadan kaldırıyoruz. Yeni nesil belediyeciliğe yönelik çalışmalarımızın ilk aşaması kurumsal web sitemizi yenilemek oldu. Bazı hizmetlerimizi e-devlet platformu aracılığıyla ya da doğrudan web sitemiz üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilebilir hâle getirdik, son uygulamamızla belediye işlemlerini cep telefonlarına sığdırdık. Hayata geçirdiğimiz birçok projede ve hizmette zaman-maliyet tasarrufu sağlayan yöntemleri tercih ediyoruz. E-belediye uygulaması üzerinden vergilerin kolaylıkla ödenmesini sağlıyoruz. Bu şekilde sadece hemşerilerimize değil, belediyemizle bağı olan her vatandaşa uzaktan hizmet imkânı sunuyoruz. Böylece vatandaş odaklı hizmet anlayışımızı 7/24 saat sürdürüyoruz. Vatandaşların vezne, mali hizmetler, imar gibi işlemlerini zaman kaybı yaratan bürokrasiden uzak, kısa sürede çözüme ulaştırıyoruz. “Online Hizmetler”, “Hizmet Rehberi” ve “Yaşam Rehberi” gibi birçok bölümün bulunduğu web sitemizde “Online Canlı Destek” de yer alıyor. Cenaze başvurusundan bilgi edinme formuna, iskan için gerekli evraklara kadar birçok hizmete nasıl ulaşacağı detaylı olarak anlatılıyor. “Engelsiz Odunpazarı”,  en önemli ilkelerimizden biri. Hayatın her alanında engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. İşitme engelli bireylerin bilgiye erişmesini sağlamak için web sitemize işaret dili web eklentisini dahil ettik. Görme engelli bireylerin de web sitemizden yararlanması için onlara özel bir site tasarladık. Odunpazarı Belediyesi’ne inşaat ruhsat başvurusu yapan proje müellifleri, müteahhitlik firmaları ve yapı denetim şirketleri işlemlerini elektronik ortamda yürütüyor. İnşaat ruhsatı düzenlenene kadar işlemler dijital ortamdaki program üzerinden yapılıyor. Bu sayede işlemler hızlandı. Vatandaşlar belediyeye gelmeden inşaat ruhsat başvurusunu günün her saatinde elektronik ortamda yapabiliyor.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

KAZIM KURT:
E-belediye gibi yurttaşların hayatını kolaylaştıran sistemlerden yararlanıyoruz. Online hizmetlerle, canlı destek uygulamalarıyla yurttaşların istek ve taleplerini hızlıca karşılayabiliyoruz. Projelerimizi, haberlerimizi web sitemizde yayımlıyoruz. Sosyal medya sayesinde hemşerilerimiz ve belediyemiz arasındaki iletişim engellerini ortadan kaldırıyor, şeffaf, verimli ve 7/24 esasıyla hizmet üretiyoruz. Web sitemizi ve sosyal medyayı aktif kullanıyoruz, projelerimizle ilgili eleştiri ve önerileri görüyoruz, bu öneriler doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendirebiliyoruz. Yeni nesil belediyeciliğin hizmetleri yönlendirmesini, aynı anda daha fazla sayıda hemşerimize ulaşabilmeyi değerli buluyoruz. Hizmetlerimizi de hemşerilerimizin ihtiyaç, istek ve taleplerine göre şekillendiriyoruz.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

KAZIM KURT:
Yerel yönetimler, eğitim, ekonomi, sağlık, çevre, sosyal hizmetler, kültür-sanat ve spor gibi birçok alanda çalışmalar yürütmekle yükümlü. Odunpazarı Belediyesi’ni katılımcı bir yönetim anlayışıyla yönetiyoruz. Muhtarlarla işbirliği yapıyoruz, bunun için Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde bir birim kurduk. Mahallelerdeki sorunları muhtarlarla birlikte çözüyoruz, projelerimizi paylaşıyor, beraber karar alıyoruz. Bazı hizmetlerimiz için referandum yapıyoruz. Katılımcı yönetim anlayışımızın bir ürünü de Odunpazarı Kent Konseyi. Konsey bünyesinde kurulan Gençlik ve Kadın Meclisi, mahalle meclisleri, çalışma grupları aracılığıyla katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi Odunpazarı’nda etkin kıldık. Hayata geçirmeyi düşündüğümüz projelerimizi Odunpazarı Kent Konseyi aracılığıyla hemşerilerimize soruyor, onların istek ve beklentilerine göre şekillendiriyoruz. 2020-2024 stratejik planımızı demokratik kitle örgütleriyle, hemşerilerimizin katılımıyla yaptık. Meclis toplantılarımızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden canlı yayınlıyoruz. Her yıl nisan ayında “Hesap Veriyoruz” toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Basın emekçilerinin, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin, muhtarların katıldığı bu toplantıda o yıl hayata geçirdiğimiz ve yapamadığımız çalışmalarımızı anlatıyoruz.  Sorulara ve eleştirilere cevap veriyoruz. Sık sık halk toplantıları düzenliyor, hemşerilerimizle bir araya geliyoruz. Onların istek, talep ve beklentilerini dinliyor, notlar alıyor, sorularını cevaplıyoruz.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

KAZIM KURT:
En büyük engel, ödenek oluşturulmaması. Çok farklı görev alanlarımız olmasına karşın kamu bütçesinde bu görev alanları için yeterince ödenek yok. Örneğin, kentte yönetişimi sağlayan en önemli unsurlardan biri olan kent konseylerine bütçe ayrılması zorunluluğu söz konusu değil. Öncelikle bunun düzenlenmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler