"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Semerci: “Beldemizi layık olduğu yere taşıyacağız”

  • 1 Ağustos 2022
Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

METİN SEMERCİ:
Seçim döneminde vatandaşlara verdiğimiz vaatlerden biri, çiftçilerin isteği doğrultusunda soğuk hava deposu yapmaktı. Beldemize 700 metrekarelik soğuk hava deposu kazandırdık. Ayrıca 100 kW gücünde bir jeneratörle 100 kW gücünde bir trafo merkezi kurduk. İskeledeki doğal balıkçı barınağı bakımsızdı. Balıkçılar Kooperatifi’den ve Gelçar Denizcilik’ten gerekli izinleri aldık, iskeleyi derinleştirmeye başladık. Böylece balıkçıların tekne bağlama sorununa çözüm bulduk.

Ekonomik krize rağmen altyapı çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2.300 metre kanalizasyon, 1.250 metre yağmur suyu ve içme suyu hattı çalışmasını tamamladık. Yol çalışmaları kapsamında caddelere, sokaklara parke taş döşedik, 11.000 metrekare yol yaptık. Belediyemizin garajını yeniledik, işçiler için hizmet grubu binasına dönüştürdük. Cumhuriyet Meydanı’nın gece görüntüsü için planladığımız projeyle 20 özel direkle meydanı aydınlattık.
Küçük Sanayi Sitesinde işyerlerinin önüne dört metre eninde, 80 metre boyunda sundurma yerleştirdik, beton parke taş döşedik. İçme suyu arıtma tesisinin su deposunun eski seramiklerini yeniledik, iki kat yalıtımlı sıva yaptık. Galvanizli sac kullanarak garaj meydanına ve kahvesine gölgelik yaptık, işyerlerini güneşten ve yağmurdan koruduk. Hayırsever bir vatandaşın desteğiyle Küçük Sanayi Sitesi’nin önüne bir, Nergis’le Zübeyde Hanım Caddesi’nin kesişim noktasına bir olmak üzere iki adet üç kurnalı çeşme yaptırdık. Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle tarihî hanın üst çatısını onardık.

Pandemi döneminde belediyemizin zabıta ekiplerini ve işçileri iki gruba ayırdık. Vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, gelen ihbar telefonlarına cevap verilmesi ve gereğinin yapılması amacıyla bu grupların 24 saat nöbet tutmasını sağladık.

İki rampalı İskele Projesi’nin 1/1000 ve 1/5000’lik planları onaylandı. İskele, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 30 yıllığına kiralandı. Mimari, statik ve tarama projeleri yaptırıldı, ÇED raporu alındı.

Beldemiz doğalgaz getirmek için çalışmalara başladık. Bu kapsamda vatandaşlardan imza topladık. Elektrik/su abonelerini hesapladık, Aksa’ya ve Enerji Piyasası Kurulu’na başvuru yaptık. Ekim 2021’de doğalgaz kullanımı başladı. Beldemizde yeşil alan miktarını artırmak için çalışmalar yaptık, fidanlar diktik. Çardak Spor Gençlik Kulübü, İlkadım Çardak Gençlik ve Spor Kulübü, Çardak Gençler Gücü Spor Kulübü’ne destek olmaya devam ediyoruz.

Çiftçilerin ilaçlama işlemleri için su temin etmek amacıyla Kasapoğlu yoluna ve Kızılbayır yolundaki su deposunun yanına su tankeri doldurma istasyonu, Hayvanların su içmesi için Hacıömerler Köyü’nün yoluna yalaklı çeşme yaptık.

Kültürevini ve kütüphaneyi hizmete sunduk, internet ve bilgisayar desteğiyle EBA merkezine dönüştürdük, evinde imkânı olmayan öğrenciler için çalışma ortamı oluşturduk. Çardak Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu, 2019 yılının Haziran ayında çalışmalarına başladı. Spor salonu projemizi tamamladık, hizmete sunduk.

Belediyemizin imkânlarıyla küçük çöp kamyonunu değiştirdik, çok amaçlı kullanıma (sulama, basınçlı su, arazöz) hazır hâle getirdik. Sokakları temizlemek için yol süpürme makinesi aldık.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

METİN SEMERCİ
: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nün 23/06/2022 ve 419537 sayılı evrakına istinaden belediyemizin iskelesinin geçici işletme izni yenilenmedi. Bu nedenle belediyemizin geliri düştü. Hedeflerimizi ve planlarımızı gerçekleştirirken maddi açıdan problem yaşadık.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

METİN SEMERCİ: Beldemizde mezarlık sorununu çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Çardak Mezarlığı’nın arkasındaki 145 numaralı parselin mezarlık alanı olarak imar planı onaylandı, resmî kurumlardan gerekli izinler alındı. Satın alma işlemlerinin ardından yeni mezarlık istimlak/takas yoluyla belediyemiz adına tescil edilecek, hizmete sunulacak. Doğalgaz ve internet çalışmaları nedeniyle bozulan yolları onarma çalışmalarımız devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle Çardak Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi yapımı sürüyor.

Belediyenizin il/ilçe belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

METİN SEMERCİ:
Atık yönetimi çalışmaları kapsamında Çanakkale, Lapseki, Kepez Umurbey Belediyeleri ve İl Özel İdaresi’yle birlikte 184.000 nüfusa hizmet veren Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği’ne üye olduk. Belediyemiz sınırlarında toplanan evsel atıklar 2009 yılından bu yana Türkiye’deki ilk AB destekli katı atık yönetimi yatırımlarından olan Çanakkale Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf ediliyor. Geri dönüştürülebilir atıkları kaynağından alarak, Sıfır Atık Sistemi’yle entegre biçimde Birlik Havzası’nda topluyoruz. Temmuz 2019 itibarıyla ÇAKAB, mevcut katı atık yönetimi kavramını yeniden yapılandırdı, mevzuata uygun, fonksiyonel, çevreci ve sürdürülebilir “Entegre Katı Atık Yönetimi Sistemi” kurulması için çalışmalara başladı. Bu çalışmalarla katı atıkların geri dönüştürülerek değerlendirilmesi, değerlendirilemeyen, depolamaya tabi olacak katı atık miktarını en aza indirerek mevcut depolama alanlarının ekonomik ömrünün uzatılması ve katı atıkların zararlı etkilerinin yok edilmesi amaçlanıyor. EKAY sisteminin tamamlanmasıyla birlikte mevcut Düzenli Depolama Tesisi’nin lotlarının iyileştirilmesi, genişletilmesi, dolan lotların kapatılması, depolamadan kaynaklanan katı atık sızıntı sularının arıtılması için Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin kurulması, depo gazından elektrik enerjisi elde edilmesi için Depo Gazı Toplama Sistemi’nin oluşturulması, katı atıkların geri kazanılması amacıyla Mekanik Biyolojik Arıtma Tesisi, Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi, Kompost Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi’nin kurulması hedefleniyor.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

METİN SEMERCİ:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Çardaklıyız Biz Derneği’yle birlikte “Çardaklı Sanatçılar” sergisi düzenliyoruz, beldemizin sanatçılarıyla vatandaşları buluşturuyoruz. Sokak hayvanları için çalışmalar yapıyoruz, her ay 18 paket köpek ve 5 paket kedi maması alıyoruz, kısırlaştırma işlemi yapıyoruz. Kent konseyimiz yok.

Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?

METİN SEMERCİ:
“ Hoş Geldin Bebek” projesi kapsamında beldemizde doğan bebekleri ve ailelerini ziyaret ediyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

METİN SEMERCİ:
Önceki dönemden kalan borçlar nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Belediyeyi 10 milyon TL’lik borçla devraldık. Bu nedenle maddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bürokratik engellerle, teknik eleman yetersizliğiyle karşılaşıyoruz. İŞKUR destek programlarından yararlanamıyoruz.

ÇARDAK BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI
: Fen İşleri Müdürlüğü, Mali İşler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü.

MİSYON: Sürdürülebilir hizmet ilkesiyle beldemizin tarihî ve doğal dokusunu korumak. Kaynakları etkin ve verimli kullanmak. Yerel hizmetleri adil, kaliteli, gelişime açık ve verimli yönetim anlayışıyla sunmak.

VİZYON: Beldemizin doğasını bozmamak için yapılacak her yatırıma destek vermek. Beldemizi layık olduğu yere taşımak. Beldemizde turizmi geliştirmek.

STRATEJİK HEDEFLER: Beş katlı binalara müdahale edebilmek için 20-24 metrelik merdiven uzunluğu olan itfaiye aracı temin etmek.

ÇALIŞAN SAYISI: 70

BÜTÇE: 15.800.000 TL

METİN SEMERCİ KİMDİR?

Balıkesir Ordu Donatım Astsubay Sınıf Okulu’nu bitirdi. 1985 yılında Jandarma Genel Komutanlığı’na katıldı, Ankara, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Adana, Diyarbakır, Edirne ve Batman illerindeki jandarma birliklerinde görev yaptı 2008 yılında Batman Jandarma Komando Taburu’ndan kademeli kıdemli başçavuş rütbesiyle emekli oldu. İstanbul’da üç yıl boyunca özel güvenlik şirketlerinde yöneticilik (operasyon müdürü) görev yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler