"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şerdil Dara Odabaşı: “Dijitalleşmeyi ön plana çıkardık”

  • 1 Ağustos 2022
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

ŞERDİL DARA ODABAŞI:
Yeni nesil belediyecilik anlayışı doğrultusunda dijitalleşmeyi ön plana çıkardık. “Dijital Kadıköy” mobil uygulamasını vatandaşların hizmetine sunduk. Dijital Kadıköy’de sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda vatandaşların yönetime katılmasını, önemli konularda şeffaflık ilkesine uygun olarak bilgi sahibi olmasını, alınacak kritik kararlarla ilgili fikrini beyan edebilmesini, oy kullanarak karar mekanizmasına direkt müdahalede bulunmasını, belediyecilik hizmetlerinden adil ve eşit şekilde faydalanabilmesini, bu hizmetlere kolayca ulaşabilmesini esas aldık. Kadıköy’de yaşayan ve Kadıköy’ü ziyaret eden vatandaşların belediye hizmetlerine doğrudan, tek bir uygulama üzerinden ulaşmasını sağlayacak yeni nesil belediyecilik uygulaması Dijital Kadıköy, android ve ios işletim sistemli cihazlarda kullanılabilir. Uygulamada yer alan Kadıköy Kart’la anlaşmalı noktalardan harcama yapılabiliyor, geri ödeme avantajından yararlanılarak harcamalardan %1-4 arasında geri ödeme alınabiliyor, belediye hizmetlerinden hızlı ve kolaylık haberdar olunuyor. Ayrıca çevre kirliliği, geri dönüşüm, sağlıklı yaşam, doğal afetlerde yapılması gerekenler vb. konularda vatandaşları ortak bilince ulaştırmak, sorumluluk sahibi ve duyarlı olmalarını teşvik etmek için eğitici ve yönlendirici olma misyonumuzu yerine getirmek için anlaşılır ve kullanılabilir bir uygulama oluşturmayı amaçladık. Dijital Kadıköy mobil uygulaması, bu yıl dördüncüsü düzenlenen PSM Awards’ta Dijital Dönüşüm kategorisinde Altın PSM Ödülü’nü aldı. Teknolojinin hayatımıza bu denli dokunduğu yeni dünyada Dijital Kadıköy’ün, emsallerinin yaratılmasına öncü ve esin kaynağı olmasını umuyoruz.

İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

ŞERDİL DARA ODABAŞI:
“Dijital Kadıköy” projemizin yanı sıra “Anlat Kadıköy” ve “Konuşan Kadıköy” de bu kapsamda geliştirdiğimiz projelerimiz arasında yer alıyor. Bu projeler, belediyemizin 2020-2024 stratejik planının hazırlık aşamasında uygulandı, toplum katılımını destekleyen, çok paydaşlı, yaratıcı bir stratejik plan hazırlama, izleme ve değerlendirme projesi olarak Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. Projenin çıkış aşamasında yapılan çağrıda BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekildi. Projeyle iklim eyleminden eşitsizliklerin azaltılmasına, sağlıklı bireylerden sürdürülebilir kent ve yaşam alanlarına kadar küresel amaçların yerelleştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında İstanbul Kadıköy’ün 21 mahallesinde mahalle sakinlerinin katılımıyla “Anlat Kadıköy” buluşmaları yapıldı. Bu buluşmalarda katılımcılar, mahallelerine ilişkin fikirlerini sundu. Hazırlanan dijital platforma da çevrimiçi katılmak mümkün. Vatandaşlar bu sayede Kadıköy’e katkıda bulunacak görüşlerini bildiriyor. Projemiz, 4. Edremit Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen İkinci Yüzyıl Yerel Yönetimler Proje Ödülleri’nde ödüle layık görüldü.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

ŞERDİL DARA ODABAŞI: “Dijital Kadıköy”, çevre kirliliği, geri dönüşüm, doğal afetlerde yapılması gerekenler ve benzeri konularda daha bilinçli ve farkındalığı yüksek vatandaşlara ulaşmak için önemli bir araç. Bu proje sayesinde Kadıköy esnafıyla Kadıköy halkının etkileşimi artıyor, ortak fayda sağlanıyor. Kadıköy halkı semt içinde Kadıköy Kart’la ödeme yaptıkça bazı avantajlar elde ediyor, esnaf da Dijital Kadıköy uygulamasıyla görünür oluyor, halka ulaşabiliyor. “Anlat Kadıköy” projesiyle ilçe sakinleri mahallelerine ilişkin görüşlerini, önerilerini kolaylıkla belediyemize iletebiliyor, stratejik planımızda yer alabiliyor. Böylece Kadıköylüler karar alma mekanizmasına dahil oluyor.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

ŞERDİL DARA ODABAŞI:
Yeni nesil belediyecilikte dijital uygulamalarını geliştirirken ülkedeki ekonomik kriz engel yaratıyor. Yerel yönetimler, merkezî yönetim tarafından mali açıdan ve nitelikli insan kaynağı açısından desteklenmeli.


Önerilen Haberler