"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akbuğa: “Çözüm odaklı projeler hayata geçirilmeli”

  • 1 Ağustos 2022
Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?

NURETTİN AKBUĞA:
Belediyeler, hizmet alanlarını her geçen gün genişletiyor, vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmetlerini şekillendiriyor. Belediyelerin yetkilerinin artırılmasıyla birlikte hizmet alanı da genişledi. Belediyeler sadece yol, asfalt gibi çalışmaları yapmıyor, sosyal alanda da çalışmalar gerçekleştiriyor. Yeni nesil belediyecilik anlayışı sosyal belediyecilikle örtüşüyor. Sosyal alanda yapılan her çalışma, belediyelerin hizmet alanının genişlediğini gösteriyor. Yeni sistem akıllı banklar, kütüphaneler, mobil hizmet araçları bu çalışmalara örnek verilebilir. Üniversite öğrencilerine sağlanan burs, çocuklara kırtasiye malzemesi desteği, yeni doğan bebek ziyaretleri günümüz belediyeciliğini tanımlıyor.
 
İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

NURETTİN AKBUĞA:
Kent yönetiminde, yerel yönetimlerde çoğulculuğun ve katılımın sağlanmasına yönelik çalışmalarda sadece erkeklerin değil, kadınların da söz sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an için kadınların aktif olduğu kent konseyimiz yok, ancak ilçemizdeki kadınlara eğitimler veriyoruz, yerel yönetimlerde söz sahibi olmalarına katkıda bulunuyoruz, kadınlara destek oluyoruz.

İlçenizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?

NURETTİN AKBUĞA:
Çözüm odaklı projeler üretmenin temelinde ilçe halkının taleplerini karşılamak yer alıyor. Diğer bir il ya da ilçede verilen hizmetle bizim ilçemizde verilecek hizmet birbirinden farklı olabilir. Buradaki önemli soru şu: Vatandaşlar ne istiyor? Öncelikle buna yoğunlaşmamız gerekiyor. İlçe halkının talepleri yeni hizmetler için yapılacak yatırımlara ilişkin fikir oluşturuyor.

Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?

NURETTİN AKBUĞA:
Belediyelerin maddi açıdan yaşadığı sıkıntılar hizmetlerin aksamasına neden oluyor. Küçük bir ilçe olduğumuz için hizmetlerimizi hayata geçirirken sıkıntılar yaşıyoruz.


Önerilen Haberler