"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Arda: “Kadınlar yerel siyasette yer almalı”

  • 15 Ağustos 2022
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

HALİL ARDA:
Demokrasinin yerelden gelişeceğine inanıyoruz. Toplumun her kesiminin talep ve ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz, bu doğrultuda projelerimizi ve çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Projelerimiz için mahalle bazında ihtiyaç analizi yapıyoruz, her süreci vatandaşlarla paylaşıyoruz. Şeffaf belediyecilik anlayışımız kapsamında üç yılda hayata geçirdiğimizi projelerimizi Abdullah Arda Meydanı’nda “Halka Hesap Veriyoruz” adlı sunumla vatandaşlarla paylaştık. Yerel demokrasinin güçlenmesi, vatandaşların yerelde söz sahibi olması amacıyla yeni platformlar oluşturuyoruz. Özellikle çocukların ve gençlerin katkısını önemsiyoruz. Gaziemir Belediyesi Çocuk Meclisi aracılığıyla çocukların yönetime ortak olmasını, sorunlarını, ihtiyaçlarını ve çözüm önerilerini dile getirmesini sağlıyoruz. Belediyemizin ağustos ayı meclis toplantısında aldığımız kararla gençlerin taleplerini dile getirmesi, fikirlerini hayata geçirmesi için Gaziemir Belediyesi Gençlik Meclisi’ni kurduk.
Geleceğin akıllı, çevreci ve sürdürülebilir kentlerini yaratacak gençlerin yönetime ortak olmasını istiyoruz. Gençlik Meclisi’yle gençlerin vatandaşlık, demokrasi, çoğulculuk, gönüllülük kavramlarını içselleştirmesini ve yerel faaliyetlerde sorumluluk almasını sağlayacağız. Toplumun her kesimine ulaşmak için Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde de “Eşitlik Birimi” ve “Şehit ve Gazi Aileleri Birimi” oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
 
Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

HALİL ARDA:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Sürdürülebilir projeler için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal Market’in işleyişinde Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’yle işbirliği yapıyoruz. Derneğin yaptığı ayni yardımları Sosyal Market aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Vatandaşların kaliteli hizmetlere ve sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla hayata geçirdiğimiz Porta Gaziemir için Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi’yle işbirliği yaparak kadınların üretime katılmasını ve sigortalı çalışmasını sağladık. Kadınların ürettiği ürünler Porta Gaziemir’in içindeki Zeytin Evi’nde satışı sunuluyor. İlçemizin sorunlarını çözmek için sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği de yapıyoruz. İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normal değerinin 7.291 katı radyasyon yayan atıklar ilçemizin sınırlarındaki 70 dönümlük alanda toprağa gömülü. İzmir’deki tüm canlıların yaşamını tehdit eden bu atıkların devletin ilgili kurumları tarafından bertaraf edilmesi için meslek odalarıyla, çevre örgütleriyle birlikte mücadele veriyoruz.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

HALİL ARDA:
Demokratikleşmenin önündeki en önemli engel, kadınların yerel siyasette yer alamaması. Bu soruna çözüm bulmak için kadın dernekleriyle ortak hareket ediyoruz, kadın dostu bütçeleme çalışmaları yapıyoruz. Kadınların evde bakım yükünü hafifletmeliyiz, siyasette yer almalarını sağlamalıyız. Bu kapsamda Toplum Merkezi’nde ve Semt Evleri’nde oyun odaları açıyoruz. Siyasi partiler, kadın adaylara öncelik tanıyacak önlemler almalı. Belediyeler, kamu kurumlarının işleyişine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyebilir.
 
Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

HALİL ARDA:
Demokrasinin güçlenmesi için yerel yönetimlerin güçlü olması ve vatandaşların yönetime katılması gerekiyor. Yerel yönetimlerin birçok sorumluluğu var, ancak merkezî yönetim nedeniyle yetkiler yetersiz. Bu durum, hizmet üretmemize engel oluyor. Vatandaşların yaşadıkları yerin yönetiminde daha fazla söz sahibi olması için gerekli yasal düzenlemeler ve mevzuat değişikliği yapılmalı, bu sayede yerel demokrasi ve yerel yönetimler güçlendirilmeli.


Önerilen Haberler