"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Vatandaş katılımına önem verilmeli”

  • 15 Ağustos 2022
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Yerel demokrasi ülkemiz açısından oldukça önemli. Beylikdüzü’nde demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek ve ilçemizi daha ileri bir noktaya taşımak için şeffaf, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkeleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Beylikdüzü’nü daha yaşanabilir, daha eşitlikçi bir ilçe hâline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Partiler üstü bir anlayışla insan odaklı hizmetler üretmeye devam ediyoruz. İlçe halkının bu süreçlere katılımını önemseyen bir belediye başkanıyım. Gerek Halk Günü gerek mahalle toplantılarında gerek sahada sık sık vatandaşlarla bir araya geliyorum, onların öneri ve fikirlerini dinliyorum. Öte yandan, vatandaşlardan gelen öneri, talep ve şikâyetlerin daha verimli bir şekilde sonuca kavuşturulması amacıyla hizmet veren Saha Çözüm ekipleri, muhtarlık binalarının içindeki Çözüm Merkezleri ve Çağrı Merkezi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için 7/24 görev başında. Sosyal medya aracılığıyla da talep ve şikâyetleri hızlıca alıyoruz. Ayrıca etkinlikleri ve toplantılarımızı yazılı basında, sosyal medya kanallarında duyuruyoruz, vatandaş katılımını artırıyoruz.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Demokrasinin ilkelerini ilçemizde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle işbirliği yapıyoruz. Beylikdüzü’nde yaşanan sorunları çözmek ve hizmet üretmek amacıyla ortak çalışmalara imza atıyoruz. Beylikdüzü Kent Konseyi aktif şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda Beylikdüzü Kent Konseyi işbirliğiyle “Kitap Toplama Projesi” başlattık. İhtiyaç sahibi öğrencileri ve geri dönüşümü desteklemeyi amaçladığımız proje kapsamında kitapları ve ansiklopedileri kütüphanelere, yıpranmış kitapları geri dönüşüme kazandırdık, ders ve test kitaplarını ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdık. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte faaliyetler yürütüyoruz. Metropol ölçekli projeler için farkındalık çalışmaları yapıyoruz. İlçemizdeki okulların ve öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda saha çalışmalarına devam ediyoruz. Her fırsatta dile getirdiğim gibi, toplum yararını gözeten tüm sivil toplum kuruluşlarına kapımız açık. Bu bilinçle hareket eden sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliklerinde herhangi bir zorlukla karşılaşmıyoruz.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Vatandaşlara en yakın yönetim birimi yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler her kesime eşit mesafede durmalı, ortak masalarda buluşabilmeli. Demokratikleşmenin en önemli şartının bu olduğunu düşünüyorum. 2019 yılında belediye başkanı seçildiğimde parti rozetini çıkardım, Türk bayrağı rozetini taktım. Çünkü yerel yönetimler bu bayrak altında yaşayan herkese eşit hizmet götürmek mecburiyetinde. Yerel yönetimlerin çabasına rağmen vatandaşların menfaatine olan kararlar mecliste grubu bulunan bazı partiler tarafından reddediliyor. Toptancı anlayışa karşı biz de vatandaşları bilgilendiriyoruz.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Demokratik değerlerin yerel yönetimler için geçerli ve sürekli olabilmesi için anayasal güvencenin sağlanması gerekiyor. Yerel demokrasi daha ziyade temsilciler aracılığıyla yapılıyor. Vatandaşların yereldeki karar süreçlerine katılımını sağlayacak şekilde mevzuat genişletilmeli. Yapılacak değişiklikler yasal güvence altına alınmalı. Aksi takdirde bu alanlar iktidarların arka bahçesi olur. Çoğunluğu ilgilendiren kararlar öncesinde anket, seçim vb. yöntemlerle vatandaş katılımının önü açılmalı ve bu kararlar bağlayıcı olmalı.


Önerilen Haberler