"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gerenli: “Sürdürülebilir projeleri hayata geçireceğiz”

  • 15 Ağustos 2022
Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

MURAT GERENLİ: 22.000 metrekare alandaki düzensiz çöp döküm sahasına çöp dökmeyi bıraktık. Evsel atıkları düzenli depolama alanlarına taşıyoruz, bu alanda elektrik enerjisi üretilmesini sağlıyoruz. Eski çöp döküm sahasında hayata geçireceğimiz projemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı, çalışmalarımıza başladık. Çöp toplama sistemini değiştirdik. Geri dönüşümle ilgili önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Atıkları kaynağında ayrıştırmaya başladık. İlçemizde üç ayrı noktaya yerleştirdiğimiz Akıllı Atık Tanıma Sistemi’yle birlikte “Dönüşüm Kart” uygulamasını hayata geçirdik. Mobil Atık Toplama Sistemi’ni hizmete sunduk. Her hafta belli program dahilinde mahallere giden mobil atık toplama aracıyla vatandaşların getirdiği plastik, karışık, metal ve yağ atıklarını topluyoruz. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi sayesinde inşaat ve yıkıntı atıklarını altyapı/üstyapı çalışmalarında dolgu malzemesi olarak kullanmak üzere dönüştürüyoruz.

“Kent Ormanı” projemizi hayata geçirmek için ilçemizin kuzeyindeki 973 dönümlük araziyi 20 yıllığına kiraladık, çalışmalara başladık. Kent Ormanı sayesinde kişi başına düşen yeşil alanı dört kat artırdık. Zafer, Gençlik, Yılmaz ve Sevgi Mahalleleri’ne yeni parklar yaptık. Gençlik Mahallesi’nde Yücel Şınığ Hobi Bahçeleri’ni hizmete sunduk. Yeni park ve yeşil alan çalışmalarımız devam edecek.

Altyapı ve üstyapı çalışmalarına başladık. Bütçemizin önemli bir kısmını bu çalışmalara ayırdık. 6.136 metrelik içme suyu hattını yeniledik, 8.900 metre içme suyu hattı döşedik. İlçemize dört tane su kuyusu kazandırdık. 5.347 metrelik yağmur suyu hattı çalışması yaptık. 4.100 metrelik kanalizasyon hattını rehabilite ettik, 4.600 metrelik kanalizasyon hattı yaptık, 5.200 metrelik kanalizasyon hattını yeniledik. 21 günlük çalışma sonucunda kanalizasyon hatlarını temizledik. Bu çalışmalarda desteğini esirgemeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Şafak Başa’ya teşekkür etmek istiyorum. Atık su arıtma tesisimiz 7/24 tam kapasiteyle çalışıyor, yılda yaklaşık 7 milyon ton atık suyu arıtarak Ergene Nehri’ne deşarj ediyor. Durak Mahallesi Dere 5. Ara Sokak’ta bugüne kadar kot farkından dolayı kanalizasyon hattına direkt bağlantısı yapılamayan haneler için atık su terfi odası yaptık.

Yol ve asfaltlama çalışmalarını, parke taş döşeme işlemlerini tamamladık. Lüleburgaz genelinde 226 caddede ve sokakta çalışmalar yaptık. Trafik sorununu çözmek amacıyla çalışmalara başladık. Trafik Master Planı yapmak için ilçe genelinde 25 kavşakta ve kent karayolu ağında özel ölçümlü kameralarla saha analizi yaptık. Trafik Master Planı’nın hayata geçirilmesiyle birlikte sadece yakıttan yılda 2 milyon litre ve 4 milyon 465 bin TL tasarruf edilecek. Kuzeybatı çevre yolu çalışmalarını ilerlettik. Yaklaşık 3 milyon TL harcayarak, yol çalışmaları için kamulaştırma yaptık. Fen İşleri Müdürlüğü, yol açma çalışmaları gerçekleştirdi. Hazırlıklarımız tamamlandı. DSİ’nin bölgede iki adet köprüyü yapmasıyla birlikte kuzeybatı çevre yolunu hizmete sunacağız. Bu çalışmayla ilçemizin kuzeybatısındaki trafiği rahatlatmakla kalmayıp, Mimar Sinan’ın eşsiz eseri tarihî taş köprüyü taşıt trafiğinden kurtaracağız. Sürücülerin güvenliği için ilçe genelinde trafik işaretlemelerini kısa sürede tamamladık. Bu konuda en riskli bölgelerden biri TOKİ kavşağıydı. Rögar kapaklarını ve yağmur suyu tahliye ızgaralarını yol kotu seviyesine getirdik. Motosiklet sürücülerinin olası bir kazada yaralanmasını ve hayatını kaybetmesini engellemek için motorcu dostu bariyer sistemine geçtik. Edirne Bayırı’nda başladığımız motorcu dostu bariyer çalışmasıyla birlikte bölgemizde öncü olmaya devam edeceğiz. Yaya odaklı bir sistem kurmaya başladık.

İlçemizde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda “Bisiklet Master Planı” hazırladık, bisiklet yolu çalışmalarını başlattık. Özgürlük Caddesi’nde 2.200 metrelik bisiklet yolu yaptık. Çalışmalarımız Durak Mahallesi istikametine doğru devam edecek. Lüleburgaz’a 30 kilometrelik bisiklet yolu kazandırmayı planlıyoruz. Bu konuda uluslararası işbirliklerimiz oldu. Haydi Türkiye Bisiklete Projesi’ne davet edildik. Hollanda’dan gelen şehir planlamacılarıyla birlikte çalıştaylar düzenledik.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

MURAT GERENLİ:
Belediyemizi stratejik plan dahilinde yönetiyoruz. Mali disiplinden taviz vermiyoruz. Belediyemizin öz kaynaklarıyla yatırım yapıyoruz. Borcu olmayan belediyelerden biriyiz. Belediyemizin 2020-2024 stratejik planı yedi amaçtan oluşuyor. Pandemi ve ekonomik krizle birlikte sosyal belediyecilik hizmetleri ön plana çıktı. Vatandaşların pandemiden olabildiğince az etkilenmesi için birçok sosyal projeyi hayata geçirdik. Esnafa nakdi ve ayni destekte bulunduk. Sevgi Mağazası’yla Sevgi Mutfağı’nı hizmete sunduk. İhtiyaç sahibi vatandaşların yanında olmaya devam ediyoruz. Üreten bir belediyeyiz. Belediyemize ait tarımsal arazilerde ayçiçeği ve buğday yetiştiriyoruz. Bu ürünlerin hepsini ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracağız. Yetiştirdiğimiz ürünleri Sevgi Mutfağı’nda da kullanıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaptık, “Askıda Fatura” uygulamasını hayata geçirdik. Sosyal belediyecilik hizmetlerini sürdüreceğiz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

MURAT GERENLİ:
2021 Temmuz ayında sadece %5’lik kısmını hizmete sunduğumuz Kent Ormanı’nın tamamını hizmete sunmak istiyoruz. Balkan kültürünü yaşatacak Balkan Evi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2019 yılında çöp dökmeyi bıraktığımız eski vahşi çöp depolama alanını dönüştüreceğiz, yürüyüş parkurlarının, rekreasyon alanlarının, seyir ve uçurtma tepesinin yer alacağı 22.000 metrekarelik alanı ilçemize kazandıracağız. Çocuklara yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

MURAT GERENLİ:
Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerle işbirliği yapıyoruz. “Askıda Fatura” uygulamasını hayata geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun desteğiyle Türkiye’ye örnek olan bir projeyi Lüleburgaz’da uygulama imkânı bulduk. Sayın Ekrem İmamoğlu’na bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Altyapı çalışmaları için İSKİ’den destek aldık. İSKİ’nin desteğiyle kanalizasyon hatlarını temizledik. Faaliyetlerimizle ilgili bilgi veya teknik destek almak isteyen belediyelerimiz oluyor. Bu belediyelere destek oluyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

MURAT GERENLİ:
Ortak aklın ve bilimin ışığında kararlar alıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Birçok çalışmamızda vatandaşların, kamu kurumlarının fikrini soruyoruz. İlçemizde düzenleyeceğimiz etkinliklerle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla buluşuyor, ortak kararla etkinlikleri hayata geçiriyoruz. Kültürel faaliyetlerin merkezinde sivil toplum kuruluşları var. Lüleburgaz Kent Konseyi de sürecin en önemli parçalarından biri.

Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?

MURAT GERENLİ
: Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bebeklere mama ve bez desteğinde bulunuyoruz. Bu uygulamadan 141 anne faydalanıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar Sevgi Mağazası aracılığıyla kıyafet ihtiyacını karşılıyor. Sevgi Mutfağı’nda yapılan yemekleri ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine ulaştırıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında Türkiye’de ilk kez “Bisiklet Taksi” uygulamasını hayata geçirdik, engellileri, hamile kadınlarla küçük çocuğu olan kadınları ve 65 yaş üstü vatandaşları istedikleri yere ücretsiz taşıyoruz. Engelsiz bir ilçe yaratmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

MURAT GERENLİ:
Ekonomik koşullar nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Ancak bu durum bizim için bahane değil. Görevimiz, bu zorlukları aşmak. Ekonomik sıkıntıların yanı sıra bürokrasiden kaynak ihtiyacına kadar tüm sorunların çözülmesini ya da bu konularda iyileştirme yapılmasını diliyoruz. Bu sayede daha verimli hizmetler üreteceğimize inanıyorum.

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Tesisler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Temizlik ve Çevre Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü.

MİSYON: Adil, etkin ve verimli hizmetler sunmak. İlçemizin tarihî ve kültürel mirasını, fiziksel varlıklarını korumak ve geliştirmek, değer yaratan, sürdürülebilir projelerle, uygulamalarla güvenli, huzurlu ve çağdaş bir ilçe yaratmak.

VİZYON: Ekonomik ve sosyal beklentileri karşılamak. İnsanların yaşamaktan mutluluk duyduğu, çağdaş bir ilçe olmak.

STRATEJİK HEDEFLER:
Planlı ve çağdaş bir ilçe yaşamı sunmak. İklim dostu uygulamalarla sürdürülebilir çevre çalışmaları yapmak. Kültürel yaşamı zenginleştirmek ve erişilebilir kılmak. Sosyal belediyecilik anlayışıyla toplumsal gelişimi destekleyen hizmetler sunmak. Toplumsal düzene katkıda bulunmak. Kurum içi/dışı paydaşlarla ortak hedefler doğrultusunda çalışma anlayışını yaygınlaştırmak. Stratejik önceliklere göre kaynakları kullanmak, verimli bir kurumsal yapı oluşturmak.

ÇALIŞAN SAYISI: 644

BÜTÇE: 379.500.000 TL

MURAT GERENLİ KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1994 yılında Rize Sağlık Müdürlüğü’nde doktorluğa başladı. Rize İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlığı ve Sağlık Ocakları Şube Müdürlüğü, Evrensekiz Sağlık Ocağı’nda dört yıl süre sağlık ocağı hekimliği yaptı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’nda uzmanlık eğitimini tamamladı. 2004-2017 yılları arasında Özel Derman Hastanesi’nde, 2017-2018 yılları arasında Özel Bir Nefes Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yaptı. 2005-2006 yılları arasında Lüleburgaz Atatürkçü Düşünce Derneği’nde, 2005-2007 yılları arasında Lüleburgazspor Kulübü’nde yönetim kurulu üyeliği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’yle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Lüleburgaz Şubesi’nde kurucu üyelik yaptı. 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde CHP’den belediye meclis üyesi seçildi. 2018 yılında belediye meclisi kararıyla Lüleburgaz Belediye Başkanı oldu. 2019 yerel seçimlerinde Lüleburgaz Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler