"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hançerli: “Yerelin sorunları ön plana çıkarılmalı”

  • 15 Ağustos 2022
Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

TURAN HANÇERLİ: Y
erel demokrasi anlayışımızın temelini ilçemizi vatandaşlarla birlikte yönetmek oluşturuyor. Avcılar için alınan kararlarda vatandaşların söz sahibi olmasına, karar alma süreçlerine katılmalarına önem veriyoruz. Belediyemizin bütçesini vatandaşlar belirliyor. “Gerçek sorunlara gerçek çözümler” anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizin geleceğini vatandaşlarla birlikte belirlemek için “Güzel Bi Fikir” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında vatandaşların bizimle paylaştığı fikir ve önerileri, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’yla temellendirdiğimiz stratejik planımızla uyumunu göz önünde tutarak değerlendiriyoruz. Projeleri hayata geçirirken ilçemizin kaynaklarını etkin ve verimli kullanıyoruz. Belediyemizin bütçesini ve yatırımlarımızın önceliğini vatandaşların görüşleri doğrultusunda belirliyoruz.

Katılımcı belediyecilik faaliyetlerimizi dijital ortama taşıdık. Vatandaşları merkeze alan dijital katılım araçlarını kullanma konusundaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık, Dijital Demokrasi Platformu’yla birlikte bir proje başlattık. Platform, sesini duyurmak, yönetimde görev almak isteyen vatandaşların istek, öneri ve ihtiyaçlarını bize bildiriyor. Bu sayede vatandaşlar Avcılar hakkında alınan kararlarda söz sahibi oluyor.

Avcılar, kentsel dönüşüm modeliyle öncü oldu. 1999-2019 arasında dönüşen konut sayısını üç yılda ikiye katladı. Bu başarıyı da çoğulcu bir anlayışla yakaladık. Kentsel dönüşümdeki yasal düzenlemede 2/3 kuralı olmasına rağmen Avcılar’da 3/3 kararla dönüşümü başlattık. Bu süreçte vatandaşları dinledik, onları her aşamaya dahil ettik. Demokratik hakların doğru kullanılması için her toplumsal sınıfın temsilinin önemsenmesi, katılımcıların dinlenmesi, ortak karar alınması gerekiyor.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

TURAN HANÇERLİ:
İlçemizde hizmet veren tüm sivil toplum kuruluşları bizim için çok kıymetli. Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’nde bölgemizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü kuruluşları aynı çatı altında topladık. Yapımı devam eden Mustafa Kemal Paşa Kent Evi’nde de sivil toplum kuruluşlarının kullanması için alanlar ve ofisler yer alacak.  

Yerel demokrasiyi güçlendirmek için Avcılar’da gönüllü seferberliği başlattık. “Avcılar’a Gönül Verdik” projemiz doğrultusunda, hayvan hakları, afetler, sosyal hizmetler, toplum sağlığı ve çevre konularında Avcılar Kent Konseyi’yle, vatandaşlarla birlikte çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının neredeyse tamamı belli hedeflerle kurulmuş. Bu kuruluşlar, idealist ve memleketini seven insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparken zorluk yaşamıyoruz.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

TURAN HANÇERLİ:
Yerel siyasetin önündeki en önemli engellerden biri, yerelin özerkliği. Avrupa Özerklik Şartı ülkemiz tarafından imzalanmış olmasına rağmen bazı çekinceler söz konusu. Bu durum, yerelin özerkliğinin sağlanmasını negatif yönde etkiliyor. Ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı dil ve politikalar yerelde de etki alanı oluşturuyor, işleri zorlaştırıyor. Yerelin sorunlarını ön plana çıkarmak, ortak akılla çözüm aramak işimizi kolaylaştırıyor.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

TURAN HANÇERLİ
: Mevzuat değişikliği katılımcı bir süreçle, üniversitelerin, yerel halkın, ilgililerin katıldığı çalıştaylarla, tartışmalarla yapılmalı. Seçimlerin katılımcı yöntemlerle, çoğulcu yapıyla yapılmasını sağlayacak şekilde mevzuat içeriği yapılandırılmalı. Yerel siyasetin önündeki engellerden biri, güçlü merkez. Güçlü merkez, yerele güç aktarmalı, merkezin denetleme, kontrol görev ve yetkisinin baskıya ve cezalandırmaya dönüşmemesi için önlemler alınmalı.


Önerilen Haberler