"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İduğ: “Yerel demokrasiyi güçlendirecek düzenlemeler yapılmalı”

  • 15 Ağustos 2022
İzmir Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

MUSTAFA İDUĞ:
Yerel yönetimler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Biz de bu anlayışla hareket ediyoruz. Göreve başlar başlamaz, geleceği gören ve Bornova’nın değerleriyle güçlenen bir vizyon ortaya koyduk. Bu çerçevede çalışmalarımızı şekillendirdik. Ayrım gözetmeksizin her kesimi kucaklayan bir anlayışla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Katılımcılığı önemsiyoruz. 45 mahallenin muhtarlarıyla periyodik toplantılar yaptık, muhtarların görüşlerini dikkate aldık, mahalle sakinlerini ve esnafı dinleyeceğimiz ziyaretler yaptık. Katılımcılık, yerellik, şeffaflık ve çözüm odaklılık ilkeleri doğrultusunda ihtiyaçları giderdik, sorunların çözüm sürecini hızlandırdık. Stratejik planlarımızı hazırlarken sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilçemizin paydaşlarıyla iletişim kurduk, anketler ve formlar hazırladık, tüm paydaşların görüş ve önerilerini alarak çalışmalar yaptık, çalıştaylar düzenledik. Belediyemizin meclis toplantılarını canlı yayınladık. Kamu, tarım, sağlık, çevre, akıllı belediyecilik çalışmalarının yapılması, ihtiyaç sahibi vatandaşların ve dezavantajlı bölgelerdeki göçmenlerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve uyum sürecinin geliştirilmesi, eğitim ve spor faaliyetleri, kültür varlıklarının korunması için yaptığımız protokoller ve ilkelerimiz doğrultusunda “Demokrasi Kenti Bornova” hedefine ulaşmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmasını sağlamak için yaptığımız çalışmalarla sosyal adaletsizlik ve eşitsizlikle mücadele ediyoruz, özellikle kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik koruyucu, önleyici, destekleyici uygulamaları hayata geçiriyoruz, çalışmaların sürekliliğini sağlıyoruz.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

MUSTAFA İDUĞ:
Şeffaflık, sosyal adalet, dürüstlük, insan ve hizmet odaklılık ilkeleri doğrultusunda çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, vakıflarla, amatör spor kulüpleriyle, sendikalarla, meslek odalarıyla, sanayi siteleriyle işbirliği yapıyoruz. Vatandaşların sağlıklı, modern ve güvenli bir ilçede yaşamasını, imkânlardan eşit ve adil faydalanmasını amaçlıyoruz. 2020 yılında Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’ni Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’ne dönüştürdük. 350’den fazla sivil toplum kuruluşunun yararlandığı yerleşke, İzmir’de yerel yönetimler bünyesinde ilk olma özelliği taşıyor, geleceğin yeni nesil çalışma modeli “coworking space” konseptiyle sivil toplum kuruluşlarına hizmet veriyor. Bu sayede sivil toplum kuruluşlarının iletişim ağını genişletiyoruz, ortak çalışma kültürünü geliştiriyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilir çalışma, toplantı ve etkinlik alanları oluşturduk.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

MUSTAFA İDUĞ
: Yapısal ve ekonomik faktörler, yerel demokrasinin ve katılımcılığın gelişmesine engel oluyor. Örgütlenme bilincinin gelişmemiş olması nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Örgütlü yapılar, üyelerinin ihtiyaç ve taleplerini hayata geçirmek için mücadele etmeli, baskı grubu olmanın ötesine geçmeli, sosyal ortamlar oluşturmalı.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

MUSTAFA İDUĞ:
Türkiye, güçlü bir merkezî yönetim anlayışıyla yönetiliyor. Oysaki vatandaşlara en yakın yönetim birimleri, yerel yönetimlerdir. Şeffaflık, hesap verebilirlik, vatandaşların yönetime katılması, yerel demokrasi açısından oldukça önemli. Bu kapsamda kent konseyleri sorumluluk üstleniyor. Yerel demokrasi, mahalle meclisleri, katılımcı bütçe çalışmaları ve yerel gündem için mevzuat düzenlenmeli.


Önerilen Haberler