"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Yerelin özgünlüğü dikkate alınmalı”

  • 15 Ağustos 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

ZEYDAN KARALAR:
Yerel demokrasinin güçlenmesi için vatandaşlar hizmet üretim sürecine dahil edilmeli. Derman belediyeciliği anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu doğrultuda hizmet üretmek amacıyla saha ekibi oluşturduk. Bu ekip, mahalleleri dolaşıyor, acil talepleri anında karşılıyor, uzun vadeli talepleri de belediyemizin ilgili birimlerine aktarıyor.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

ZEYDAN KARALAR:
2019-2024 stratejik planını hazırlarken çalıştaylar yaptık. “Ulaşım Ana Planı”, “Turizm-Kültür Eylem Planı”, “Yerel Eşitlik Eylem Planı” ve Çevre Düzeni Planı” hazırlama sürecinde derneklerle, meslek ve esnaf odalarıyla, ilçe belediyeleriyle, demokratik kitle örgüt temsilcileriyle görüştük, toplantılar yaptık, çözüm önerilerini aldık. Adana Kent Konseyi’nin kapsamını genişlettik, katılımcılığı artırdık. “Turizm-Kültür Eylem Planı” için 90’a yakın proje önerisi geldi. “Çevre Düzeni Planı” ve “İmar Yönetmeliği” hazırlık çalışmalarında ilgili odaların tamamıyla, hatta müteahhit dernekleriyle ortak noktada buluşmayı başardık. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, herhangi bir sorun yaşamıyoruz.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

ZEYDAN KARALAR:
Yerel siyasetin gelişmesinin ve demokratikleşmesinin önündeki en önemli engeller, genel siyaset anlayışının yerellikten uzaklaşması, merkeziyetçi yapı, yerelin özelliklerinin göz ardı edilmesi, tek tip yasal düzenlemelerin yapılması ve tüm yetkilerin merkeze alınması. Yereldeki yetkiler sınırlandırılıyor. Yerel yönetimler, merkezî yönetimin bir uzantısı gibi algılanıyor. Merkezî yönetimin vesayet yetkisi, yerindenlik denetimine taşındı. Bu anlayış, toplumda yerel siyasetin çözüm üretemeyeceği algısına ve yerel yönetimlerin görev alanındaki birçok hizmet talebinin merkezî yönetimden talep edilmesine neden oluyor. Yerel yönetimlerin özerkliğinin, yetkilerinin ve sorumluluklarının yeniden net olarak tanımlanması gerekiyor. Yerelin özgünlüğünü dikkate alarak bu alanlara ilişkin düzenleme yapma, hizmet üretme yetkisi yerel yönetimlere verilmeli, yerindelik denetimine tabi olmadan denetim yapılmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalı. Yerel yönetimlerle sivil alan arasındaki ilişkilerin ve işbirliği olanaklarının yöntemleriyle sınırının yeniden belirlenmesi, katılımı ve yerel siyaseti güçlendirecektir.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

ZEYDAN KARALAR:
Merkezî yönetimin görev ve yetkileriyle yerel yönetimlerin görev ve yetkilerinin net olarak belirleneceği mevzuat değişikliğine ihtiyaç var. Her türlü hizmeti hem merkezî yönetimin hem de yerel yönetimlerin yapabileceği fiilî bir durum söz konusu. Bu durum ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını engelliyor, kaynak israfına neden oluyor. Merkezî yönetimin eğitim, güvenlik, adalet dışındaki görev ve yetkilerini, bütçelerini yerel yönetimlere devredecek yasal düzenlemeler yapılmalı. Okulların bakım-onarım taleplerinin tamamını belediyeler karşılıyor, ancak bütçe Millî Eğitim Bakanlığı’nda. İklim, toplumsal yapı vb. unsurlar yerelde üretilecek hizmetleri değiştirebiliyor veya çeşitlendirebiliyor. Bu unsurları dikkate alarak üretilen hizmetler hem vatandaş memnuniyeti sağlıyor hem de verimliliği artırıyor. Tüm kararların merkezî yönetim tarafından alındığı tek tip uygulamalar vatandaşların yerel siyasete ilgisini azaltıyor. Yerelin talepleri yerinde karşılanabildiği ölçüde yerel siyaset güçlenecektir.


Önerilen Haberler