YÜKLENİYOR
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek Belediye Gazetesi’ne görüşlerini akardı.
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
YÜKSEL KEPENEK: Göreve geldiğimiz günden bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kaklık Mağarası’nın yenilenmesi, sulama suyunun üreticiye ulaştırılması, yeni su kaynaklarının bulunması, Yerel Tohum Merkezi’nin kurulması, kapalı pazaryerleri, gündüz bakımevi, sosyal tesisler, belediye binasına engelli asansörü yapımı, Kar-Ova gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Personelimizin özlük haklarını düzenledik, sendikal çalışmalarla personel maaşını artırdık.
Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
YÜKSEL KEPENEK: Hedeflerimizde ve planlarımızda pek değişiklik olmadı. Pandemi döneminde bazı projelerimizde gecikme yaşandı. Ekonomik açıdan güçlü bir belediyeyiz. Borçlarımızı aksatmadan ödedik, yeni projeler için bütçemizi oluşturduk. İlçemizin ihtiyaçları doğrultusunda vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik projelerimizi öz kaynaklarımızla hayata geçirdik. Ekonomik krize göre çalışmalarımızı planlıyoruz.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
YÜKSEL KEPENEK: Önümüzdeki dönem projelerimizi şöyle sıralayabilirim:
• Önümüzdeki iki yılda Kar-Ova Projesi öncelikli olacak. Karateke’ye ve Ovacık’a yakın yerde kurmayı planladığımız Kar-Ova Doğal Tarım Ürünleri Pazarı sayesinde üreticiler tarımsal ürünlerini tüketiciyle buluşturacak. Organik ürünler de bu pazarda sergilenebilecek.
• Üç mahallede inşaatı devam eden sosyal tesislere ek olarak önümüzdeki süreçte Karateke, Menteşe ve Kızılyer Mahalleleri’ne de sosyal tesis ve kapalı pazaryeri kazandıracağız. Ovacık Mahallesi’nde park ve yeşil alan çalışmaları sürüyor.
• Mahallelere muhtar odaları kuracağız, ilçe merkezine taziye evi yapacağız.
• Amacımız, çocukların okul öncesinde iyi eğitim alması ve sonraki dönemlere hazırlanması. Bu kapsamda Kızılyer Mahallesi’nde gündüz bakımevi ve kreş açtık, benzer bir çalışmayı Kocabaş Mahallesi’nde de yapacağız.
Hatırlanmasını istediğimiz projelerimiz arasında kapalı pazaryeri, Karaçay, Akbaş ve Yokuşbaşı Sosyal Tesisleri, Güllü-Himmet Bozdemir Gündüz Bakımevi ve Kreşi, Yerel Tohum Merkezi, tarımsal üretime destek çalışmalarıyla Kaklık Mağarası yenileme çalışmaları ve sulama projeleri yer alıyor. Yapımına 2021 yılında başladığımız ve Ağustos 2021’de hizmete açtığımız kapalı pazaryeri ve 28 adet işyeri, Honaz’ın önemli bir eksiğini giderdi. 2021 yılının Aralık ayında Karaçay, Akbaş ve Yokuşbaşı Mahalleleri’ne sosyal tesis ve kapalı pazaryeri yapmak için temel attık. Bu yıl içinde çalışmaları tamamlayacağız. 2021 yılının Eylül ayında Kızılyer Mahallesi’nde Güllü-Himmet Bozdemir Gündüz Bakımevi ve Kreşi’ni açtık. Finlandiya eğitim modelini uyguladığımız kurumumuzda uzay gözlem odası, tarımsal eğitim bölümü, mini hayvanat bahçesi de yer alıyor, 24 öğrenci eğitim görüyor. Yaş Sebze-Meyve Alım Merkezi bünyesinde Tohum Saklama Birimi oluşturduk. Belediyemize ait yaklaşık 4.000 metrekarelik alanda Yerel Tohum Merkezi, sera ve uygulama alanları kurduk. Yerel tohumları gelecek nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirdiğimiz “Ata Tohumu Projesi” ilgi gördü. Akdeniz Belediyeler Birliği’nin 2021 yılında düzenlediği proje yarışmasında, “Çevre Koruma ve Altyapı Çalışmaları” kategorisinde birincilik ödülü aldık.
Honaz’da yoğunlukla tarımsal üretim yapılıyor. Tarımsal sulamaya destek olmak amacıyla sürdürdüğümüz projede Dinana Çayı’nı kapalı havzaya aldık, su kaybını en aza indirdik. Bağarası’nda iki farklı noktada sulama suyu sondaj tesisi kurduk. Honaz kirazının yaklaşık %95’ini ihraç ediyoruz. Sulama suyunun bol ve temiz olması, kirazın kalitesini artırıyor. Belediyemize ait 10.000 metrekarelik alana kiraz ve Honaz’a özgü domates çeşitlerini diktik. Kaklık Mağarası’nı turizme kazandırmak için çalıştık. Mağaranın içindeki yürüyüş yollarını ve ışıklandırma sistemini yeniledik. Travertenlere giden suyu artırarak, mağaranın doğal hâlini koruduk. Mağaranın dışındaki yüzme havuzunu yeniledik ve işlevsel hâle getirdik. Kaklık Mağarası, bölgemizin parlayan yıldızı olacak.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
YÜKSEL KEPENEK: Denizli Büyükşehir Belediyesi’yle fikir ayrılığı yaşasak da, uyumlu çalışıyoruz, ortaklaşa hareket ediyoruz. Olumsuzluklarla pek karşılaşmadık.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
YÜKSEL KEPENEK: Kent konseyimiz yok, kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Honaz Ziraat Odası’yla yaptığımız protokol neticesinde belediyemize ait bir araziyi on yıllığına Ziraat Odası’na tahsis ettik. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ortağız. Oradaki çalışmalarda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini imkânlarımız doğrultusunda karşılamaya çalışıyoruz. Honazspor’a destek verdik. Honazspor’un da paydaşı olduğu yaz futbol kursu açtık, 6-12 yaş arasındaki çocukları sporla, futbolla buluşturduk.
Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?
YÜKSEL KEPENEK: Dezavantajlı gruplara her zaman yapıcı yaklaştık, sorunlarını çözmeye çalıştık, eşit ve adil hizmet sunumuna önem verdik. İlçemizin her noktasına ulaşmaya, istek ve taleplerin günün şartlarına göre en iyi şekilde karşılanmasına gayret ettik.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
YÜKSEL KEPENEK: Honaz, ülkemizin farklı illerinden göç alan, farklı etnik kökenli insanların bir arada huzur ve mutluluk içinde yaşadığı bir ilçe. Honaz’da sanayi ve tarım iç içe. İlçemizin yerleşik nüfusu 35.000, hareketli nüfusu yaklaşık 100.000. Hizmet odaklı çalışma anlayışımız var. Hizmetlerimizi vatandaşlara eşit şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için gayret gösteriyoruz. Amacımız, daha müreffeh bir Honaz, huzurlu ve gülümseyen insanlar, mutlu ve gülen çocuklar. Az da olsa yaşadığımız zorluklar çalışma şevkimizi azaltmadı. Siyasi engellemeyle karşılaşmadık. Honaz için çalışmaya devam edeceğiz.
HONAZ BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.
MİSYON: Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek. Daha çağdaş ve modern bir ilçe olmak. Sosyal belediyecilik hizmetleri sunmak. Tarihî ve kültürel değerleri korumak. İlçemizi tanıtmak, layık olduğu yere taşımak. Adil, dürüst, şeffaf, verimli, hoşgörülü, saygılı bir yönetim anlayışıyla hizmet sunmak.
VİZYON: Honaz’a sahip çıkmak. Vatandaşların huzurla bir arada yaşayacağı, yaşam kalitesi yüksek, çağdaş bir ilçe ve öncü bir belediye olmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Planladığımız projeleri hayata geçirmek.
ÇALIŞAN SAYISI: 188
BÜTÇE: 63.000.000 TL
YÜKSEL KEPENEK KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bölümü’nü bitirdi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden ekonomi-planlama alanında yüksek lisans derecesi aldı. Pamukkale Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı. Eğitim Fakültesi, Honaz Meslek Yüksekokulu ve Spor Bilimleri Fakültesi’nde idari görevlerde bulundu. Girişimcilik, işsizlikle mücadele ve kadın istihdamı alanında çalışmalar, uluslararası kongrelerde konuşmalar yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Honaz Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.