"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu: “Demokrasiyi özümseyen bir iktidar sistemi kurulmalı”

  • 15 Ağustos 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Ortak akıl stratejisini benimseyen bir bakış açısıyla ekibimle birlikte yerel demokrasiyi güçlendirmek amacıyla önemli çalışmalar yaptık. Kırklareli, demokrasiye hassasiyetle yaklaşan insanların yaşadığı bir kent. Biz de bu hassasiyetler üzerinden ilerleyerek, hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana her girişimimizde, attığımız her adımda demokrasiye önem verdik. Katılımcı demokrasi algısını, paylaşımcı ve ortak akıl yönetimiyle birleştirdik. Politikacılar, anlık şartlara göre hareket eder. Fakat siyasetçiler geleceği düşünür. Ben, donanımımı ve tecrübelerimi, ekip arkadaşlarımla, birim yöneticilerimizle aynı noktada buluşturan bir siyasetçiyim. Her zaman geleceği düşünüyor, bu doğrultuda planlama yapıyorum. Her şeyi bilemem. Ama eksiklerimi nasıl tamamlayacağımı biliyorum. Bu nedenle ekip çalışmasına, ortak akla önem veriyorum.

Paydaşlarımızın mutluluğuna, huzuruna, yaşam kalitesine, haklarına ve gelişimlerine odaklanıyoruz, onların varlığından güç alıyoruz. Eşitlik, şeffaflık, çevreye duyarlılık, kaliteli hizmet, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkeleri kapsamında hareket eden bir yönetim anlayışımız ve siyaset çizgimiz var.

Kitlesel hizmetler üretmekle mükellef olan belediyeler, koşullar ne olursa olsun, “insan” odaklı düşünür. Bu düşüncelerin temeli de demokrasidir. Yerel demokrasi ve bu doğrultudaki yönetim anlayışı kırmızı çizgimizdir. Biz, insanların rengine, diline, dinî inancına, siyasi görüşüne, cinsiyetine, yaşına ve statüsüne bakmayız. İnsan olmak yeterlidir.

Kentimizin geliştirmek ve vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek, öncü ve örnek bir belediye olabilmek için ilkelerimizi  “yeni kamu yönetimi” anlayışıyla belirledik. Bu ilkeler, belediyemizin karar ve uygulamalarında belirleyici ve yol göstericidir.

Kentimiz için aldığımız her kararda ve çalışmada üç siyasi partinin varlık gösterdiği belediye meclisimiz, meclis komisyonlarımız, birim yöneticilerimiz ve belediye personelimiz demokratik prensiplerle çalışıyor.

Kırklareli Belediye Meclisi, bütün siyasi parti üyelerinin etkin şekilde görev alabildiği bir şemaya sahip. Komisyonlarda, çoğunluk üyesi olan CHP’nin dışında diğer partilere mensup üyeler de başkanlık yapıyor. Encümende görev yapan siyasi parti üyeleriyle görevli birim müdürleri, siyasetle bürokrasinin demokrasi temelinde, uyum içinde hizmet üretmesini sağlıyor. Görevli ve izinli olduğum durumlarda belediye başkanlık makamına her partinin üyeleri eşit ve adil şekilde vekâlet edebiliyor. Demokrasiyi ilkeleri ve değerleriyle hayata geçiriyoruz.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Kentimizdeki katılımcı ve proaktif sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yapıyoruz. Kırklareli üzerine sözü olan herkesle, her sivil toplum kuruluşuyla birlikte hareket ediyoruz. Önemli kararlar alırken vatandaşlara danışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projelere imza atıyoruz, mevcut projelere katkıda bulunuyoruz.

Kadınlar, yaşlılar, engelliler ve çocuklar başta olmak üzere her kesimden, her yaştan vatandaşı kapsayan yönetim anlayışımızla katılımcı demokrasinin ilkeleri doğrultusunda çalışıyoruz. 2007 yılında kurulan Kırklareli Kent Konseyi çalışmalarına devam ediyor. Kent konseyinin yanı sıra aydınlık bir toplum ve ülke güdüsüyle hareket eden tüm platformlarla sık sık bir araya geliyoruz, kentin sosyal, kültürel, ekonomik ve sosyolojik beklentilerini, hedeflerini, ihtiyaçlarını beraber analiz ediyor, Kırklareli’yi geleceğe taşıyoruz. Sivil toplumla koordinasyon, bir belediyenin işlevlerinin temelini oluşturur. Nitelikli, üretken ve rasyonel yöntemlerle hayata geçirdiğimiz çalışmalar kentimize katkıda bulunuyor. İşbirliklerinde zorluk yaşamıyoruz. Ancak yasal düzenlemeler ve bağlayıcı bazı mevzuat hükümleri adımlarımızı yavaşlatabiliyor.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Türkiye’nin içinde bulunduğu durumda en önemli sorun, kutuplaşmayla merkezden türeyen ve temel yaşam ilkelerini tehdit eden despot yaklaşımlardır. Vatandaşlar, devletin önemli kurumlarına ve bu kurumların işleyişine karşı güven sorunu yaşıyor. Bu durum bölgesel çapta farklılık gösteriyor.

Kırklareli, sakin, anlayışlı ve ileri görüşlü insanların yaşadığı bir kent. Ancak merkezî yönetimle siyaset anlayışımızın farklı olması, vatandaşlara ulaştıracağımız hizmetleri sekteye uğratıyor, belediyemizi ve vatandaşları çifte standarda maruz bırakıyor.

Biz, vatandaşlarla birlikte demokrasiyi yaşatmaya çalışıyoruz. Toplumun genelindeki umutsuzluk, güven problemi, ülkedeki ekonomik bunalım bir noktadan sonra insanların direncini kırmaya başlıyor. İnanıyorum ve biliyorum ki, Kırklareli gibi yerel demokrasinin güçlü olduğu kentlerdeki pozitif bakış açısı, ülkenin genelindeki gergin atmosferi yakın zamanda dağıtacak ve yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacak.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Demokrasi, güven mekanizmasıdır. Türkiye, siyasi iktidar güç zehirlenmesi yaşadığı için adı demokrasi olan ama içeriği benmerkezci yaklaşıma hapsoldu. Şu anki yasal düzenlemelerle, mevzuat değişikliğiyle yerel demokrasideki zorlukların ortadan kalkması mümkün değil. Öncelikle siyasi anlayışın ve tercihlerin değişmesi, demokrasiyi özümseyen bir iktidar sisteminin kurulması gerekiyor. Genelden yerele, yerelden genele karşılıklı gelişecek yeni bir yönetim vizyonuyla güçlü demokrasi tesis edilecektir, toplum da olması gereken noktaya ulaşacaktır.


Önerilen Haberler