"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Yerel demokrasi güvence altına alınmalı”

  • 15 Ağustos 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Demokratik değerler doğrultusunda belediyeniz bünyesinde hangi yönetsel birimleri oluşturdunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Ortak akıl ve yerel demokrasi, yerel yönetimleri güçlü kılar. Her zaman buna yürekten inandık. Yerel yönetimler, demokrasinin tesis edilmesi için önemli kurumlardır. Göreve geldiğimiz günden bu yana vatandaşların kent yönetiminde aktif rol almasını önemsedik. Bu anlayışla düzenli olarak vatandaşlarla buluşarak, kentimizin geleceğine dair neler yapılabileceğimize dair fikir alışverişinde bulunduk. EXPO’yu kentimize kazandırırken, yapıları inşa ederken çoğu gençlerden oluşan gönüllülerle birlikte çalıştık, tanıtımdan işleyişe, inşa süreçlerinden etkinliklere kadar her aşamada birlikte hareket ettik. Kentimizin en önemli değerlerinden biri olan gastronomi alanında da ortak akılla hareket ediyoruz. Düzenlediğimiz atölyelerde ve çalıştaylarda mutfak kültürümüzü gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi bugüne nasıl kazandırabiliriz gibi sorulara birlikte yanıt arıyoruz. Kentimizin bereketli topraklarına yeniden can suyu olan kırsal kalkınma projelerimizin her aşamasında çiftçilerle omuz omuza çalıştık. Bunların yanı sıra düzenlediğimiz mahalle toplantılarıyla hem vatandaşları hem de muhtarları karar alma süreçlerimize dahil ediyoruz. Şeffaflık ve demokratik katılım ilkesini etkin kılarak yolumuza devam edeceğiz. Bir kent, farklı düşüncülerin ürettikleriyle gelişir ve güçlenir.

Demokrasinin insan hakları, katılım, temsil, çoğulculuk ve müzakere ilkeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarıyla, demokratik kitle örgütleriyle, kent konseyleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz? İşbirliği süreçlerinde herhangi bir zorluk yaşanıyor mu?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Vatandaşların karar alma süreçlerine katılma hakkı vardır. Bu aynı zamanda insan hakkıdır. Demokrasiyi üstün kılan en önemli özellik, vatandaş katılımı ve denetimidir. Bu nedenle ürettiğimiz her hizmette bu kentte yaşayan insanların izi var.  
     
Karar alma süreçlerinde sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, demokratik kitle örgütleriyle ve kent konseyiyle aynı masayı paylaşıyoruz. Her konuyu kendi özelinde ve muhataplarıyla değerlendiriyoruz, yerel demokrasinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunuyoruz. Özellikle Hatay Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Gençlik Meclisi’yle birlikte birçok karara imza attık.

Kentimizde katılım ve müzakere açısından sorun yaşamıyoruz. Kentimizde yaşayan insanlar uzlaşmacı ve çözüm odaklı. Elbette siyasi birtakım kaygıları olan kişiler veya topluluklar süreçlerin işleyişine ket vurmaya çalışabiliyor. Mücadeleci ve demokrasiden ödün vermeyen tavrımızla bu sorunları bertaraf etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü bu kent, hepimize miras. Biz, gelecek nesillere enkaz değil, sağlam bir kent bırakmak için çalışıyoruz. Bu nedenle zorlukları aşmaya hazırız.

Yerel siyasetin gelişmesini ve demokratikleşmesini sekteye uğratan faktörler, toplumsal sorun alanları var mı? Varsa, çözüm önerileriniz nelerdir?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Yerel siyasetin tüm paydaşlarını ve katılımcılarını bir araya getirmek elbette zor. Bunun nedeni, konulara başka yerlerden bakmak ya da görüş ayrılığına düşmek olabilir. Önyargı ve kaygılar bir kenara bırakılmalı. Katılım mekanizmalarının geliştirilmesi, yerel siyasetin katılımcıları arasındaki uyumun ve birlikteliğin güçlendirilmesi de etkin bir çözüm yöntemi olacaktır.

Yerel demokrasiyi güvence altına almak, demokratik yerel siyasetin önündeki zorlukları ortadan kaldırmak için yasal düzenlemelerin ve mevzuat değişikliğinin kapsamı nasıl olmalı?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Birlikte yönetme anlamına gelen yönetişim kavramının güçlendirilmesi ve yasalarla daha etkin kılınması, yerel demokrasinin güvence altına alınmasını kolaylaştırır. Merkezî yönetimin yerel yönetimlere yol gösterici örnek yönetmelik hazırlaması, bu yönetmeliğin yerel yönetimlerin meclisleri tarafından hazırlanması, yerel demokrasiyi güvence altına alacak önemli bir adımdır. Demokratik değerlerin yerel yönetimler için geçerli olması, vatandaşların karar alma süreçlerine doğrudan ya da temsilcileri aracılığıyla katılmasını teşvik eden ve koruyan yasal düzenlemelerin yapılması elzemdir.


Önerilen Haberler