"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akın: “Yerel kalkınmaya odaklanıyoruz”

  • 22 Ağustos 2022
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

ÇETİN AKIN:
Projelerimizi şöyle sıralayabilirim:

•    Sanayi Çarşısı,
•    Atatürk Kültür Merkezi,
•    Pazartesi Pazarı pazaryeri,
•    Turgutlu Belediyesi Eğitim Merkezi,
•    Çok amaçlı kültür salonu,
•    Cemevi,
•    Fuar alanı,
•    Asfalt şantiyesi,
•    El Emeği Halk Pazarı,
•    Cuma Pazarı pazaryeri,
•    Canlı hayvan pazarı,
•    Taziye Evi ve Çocuk Kültür Sanat Merkezi Projesi,
•    Urganlı düğün salonu,
•    Sağlık ocağı,
•    Sokak hayvanları barınağı,
•    Cambazlı GES Projesi,
•    Ek hizmet binaları.

Hayata Geçen Projelerimiz: Atatürk Kültür Merkezi, Turgutlu Belediyesi Eğitim Merkezi, El Emeği Halk Pazarı, Taziye Evi ve Çocuk Kültür Sanat Merkezi Projesi, Urganlı düğün salonu, asfalt şantiyesi ve ek hizmet binaları.
 
Devam Eden Projelerimiz: Sanayi Çarşısı, cemevi, canlı hayvan pazarı, çok amaçlı kültür salonu, sokak hayvanları barınağı ve Cuma Pazarı pazaryeri.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

ÇETİN AKIN:
Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle belediyemizin hedeflerinde ve planlarında bazı değişiklikler yaptık. Projelerimizi ya erteledik ya da değiştirdik.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

ÇETİN AKIN: Önümüzdeki dönem projelerimiz arasında tiyatro salonu, kadın sığınma evi, aktivitelerin yapılabileceği fuaye alanı, cemevi, Cuma Pazarı, Sanayi Çarşısı, Selvilitepe Spor Salonu, yeni konutlar, Mustafa Kemal Mahallesi Taziye Evi ve Çocuk Kültür Sanat Merkezi Projesi, Urganlı düğün salonu ve ek hizmet binaları yer alıyor.

Hatırlanmasını istediğimiz birçok projeyi hayata geçirdik. İnsan odaklı sosyal belediyecilik anlayışını benimsedik. Bugünkü değeri 300 milyon TL’nin üzerinde olan 219 mülk satılırken, göreve geldiğimizden bu yana altı adet kamulaştırma yaptık. Belediyemize yeni alanlar kazandırdık ve taşınmazları satmadık. Turgutlu’da yol sorununu çözmek için asfalt şantiyesi kurduk. Kısa süre içinde 112 kilometrelik yol yaptık. Sokak hayvanlarının sağlıklı ve güvenli koşullarda yaşayabilmesi için günlük 500 kilogram üretim yapılacak Mama Üretim Merkezi’ni kurduk. Atatürk Kültür Merkezi’ni açtık, vatandaşların kültür-sanat etkinliklerine ve sosyal aktivitelere katılmasını sağladık. Eğitime önem verdik. Lise ve üniversite öğrencilerine sınav dönemlerinde destek olmak için TURBEM Projesi’ni hayata geçirdik.  Pandemi döneminde 37 kırsal mahalleye internet hizmeti götürdük. 23.000 hemşerimiz internet hizmetinden faydalandı. Kadınları destekledik. Ev kadınlarının el emeği ürünlerini satabileceği El Emeği Halk Pazarı’nı kurduk. Taziye Evi ve Çocuk Kültür Sanat Merkezi Projesi’ni ilçemize kazandırdık. Bu projeyle Mustafa Kemal Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere çevre mahallelerin ihtiyaçları karşılanacak, çocukların sağlıklı, güvenli bir ortamda keyifle zaman geçirebileceği ortam oluşturulacak. Belediyemizin Spor Akademisi’nde, “Sporla Büyüyen Gençlik Projesi” kapsamında sporcular yetiştirdik. “Kadının Gücü, Ülkenin Gücü” sloganıyla kadın basketbol ve voleybol takımları kurduk, önemli başarılara imza attık.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

ÇETİN AKIN
: Manisa Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaptığımız çalışmalar kısıtlı. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin farklı partiden (MHP) olması ve Büyükşehir Kanunu nedeniyle hizmetlerimiz büyük ölçüde engelleniyor. Belediyemizin ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde CHP’nin ve ittifak ortağımız İYİ Parti’nin azınlıkta olması sebebiyle sorun yaşıyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

ÇETİN AKIN:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Türk Kızılay Manisa Kan Bağış Merkezi işbirliğiyle Türk Kızılay Turgutlu Belediyesi Kan Alma Birimi’ni açtık. Birim, eski belediye binasının zemin katında haftanın beş günü 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Derneklerle, sendikalarla birçok projeye ve etkinliğe imza attık. Turgutlu Kent Konseyi’ni yeniden aktif hâle getirdik.

Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?

ÇETİN AKIN:
Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda ilçemizdeki derneklerle fikir alışverişinde bulunuyoruz. “Engelleri sevgiyle aşacağız,” diyerek çıktığımız yolda yedi ay gibi kısa bir sürede önemli projeleri hayata geçirdik. “Engelsiz Masa”yı kurduk, dezavantajlı vatandaşların belediyemizin giriş katında hizmetler faydalanmasını sağladık. Engelsiz ulaşım aracı 7/24 engelli vatandaşlara hizmet veriyor. Geziler düzenliyoruz, bu sayede engelli vatandaşların sosyal hayatına katkıda bulunuyoruz. İşaret dili kursu açtık. İhtiyaç sahibi vatandaşlara tekerlekli/akülü sandalyeler ve yürüteçler dağıttık. Engelli araçlarının bakımını belediyemiz bünyesinde ücretsiz yapıyoruz. Dosteli Kıyafet Yıkama ve Temizleme Merkezi, üç şubesi ve 70 kıyafet kumbarası aracılığıyla her ay binlerce kişinin kıyafet ihtiyacını karşılıyor, hayırseverlerin desteğiyle bağışlanan kıyafetler ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılıyor. Belediyemizin Aşevi ve Hayır Merkezi aracılığıyla her gün binlerce ihtiyaç sahibi vatandaşa ücretsiz yemek ve ekmek dağıtıyoruz. Kadınları her zaman destekledik. El Emeği Halk Pazarı’nı girişimci kadınlarla, dezavantajlı gruplarla buluşturduk. Kadınların her alanda başarılı olduğunu göstermek amacıyla Kadın Basketbol Takımı kurduk.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

ÇETİN AKIN:
Büyükşehir Kanunu’ndan ve ekonomik krizden etkileniyoruz. Belediye meclisimizde CHP’nin ve Millet İttifakı ortağımız İYİ Parti’nin azınlıkta olması nedeniyle plan, proje ve hedeflerimiz sekteye uğruyor.


TURGUTLU BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü.

MİSYON: Etkin ve verimli hizmetler sunmak. Şeffaf, katılımcı ve bütüncül bir anlayışla hareket etmek.

VİZYON: Kurumsal kapasitemizi geliştirmek. Yerel kalkınmaya odaklanmak. Turgutlu’yu bölge için cazip hâle getirmek.

STRATEJİK HEDEFLER: Performans ölçme ve değerlendirme sistemi kurmak. Etkin e-belediyecilik uygulamasıyla belediye hizmetlerini yaygınlaştırmak. Mali yönetimi güçlendirmek. Hukuki süreçleri etkinleştirmek. Yoksulluğu ve işsizliği azaltmak için çalışmalar yapmak. İnsana ve çevreye duyarlı belediyecilik çalışmalarını sürdürmek. Eğitimi desteklemek. Kültür-sanat ve spor etkinlikleriyle sosyal yaşamı geliştirmek. Turgutlu’nun tarihî ve kültürel zenginliğini ön plana çıkarmak. İmar planına uygun, düzenli ve planlı yapılaşma sağlamak. Kırsal kalkınma için araştırma, etüt, proje ve eğitim çalışmaları yapmak. Turizm potansiyeline yönelik çalışmalar yapmak. Temiz çevre bilincinin geliştirilmesi için etkinlikler düzenlemek.

ÇALIŞAN SAYISI: 824

BÜTÇE: 399.000.000 TL

ÇETİN AKIN KİMDİR?

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1992 yılında Turgutlu Belediyesi’nde zabıta memuru olarak göreve başladı. 2019 yerel seçimlerinde Turgutlu Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler