"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Her bölge ayrı değerlendirilmeli”

  • 22 Ağustos 2022
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kentsel dönüşüm projelerinden bahseder misiniz? İmar planlarına, kentsel yaşam alanlarına ve kentsel yenileme/dönüşüm projelerine ilişkin yasal düzenlemeler çalışmalarınızı ne ölçüde etkiliyor?

ABDÜL BATUR:
Konak’ta yapı stoku çok eski. Hemşerilerimizin çoğu yaşadıkları yerden memnun değil. Göreve gelir gelmez, Konak’ta kentsel dönüşüm sürecini başlattık, çalışmalarımızı hızla ilerlettik. Gültepe planlarıyla ilgili süreç Konak’ta yılan hikâyesine dönmüştü. Bu kördüğümü çözmek bize nasip oldu. Altı ay gibi kısa bir sürede planlarımızı tamamladık, belediyemizin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden oybirliğiyle geçirdik. İlçemizin tüm paydaşlarını, bölgede yaşayan hemşerilerimizi süreçle ilgili bilgilendirdik. Planlarımızı web sitemiz üzerinden ulaşılabilir hâle getirdik, bölgede danışma ofisleri açtık, vatandaşları bilgilendirdik. Bu süreçte 4. İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava neticesinde planın iptaline ilişkin bir karar aldı. Bu karara itiraz etmek için başvuru yaptık, çalışmalarımıza devam ettik. İptal gerekçesine yönelik revize yaptık, Gültepe için çözüme hazır olduğumuzu her fırsatta vurguladık. Karara ilişkin itiraz başvurumuz kabul edildi, Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması yönündeki karar kaldırıldı. Mahkeme davanın reddine karar verdi. Biz zaten planlarımızı bölgenin ihtiyacına ve uygulanabilirlik kriterlerine göre hazırlamıştık. Mahkeme kararı da haklılığımızı ortaya koydu. Gültepe planları artık uygulamada devam ediyor.

Gültepe bölgesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahalleleri olmak üzere 14 mahalleyi ve 300 hektarlık alanı kapsıyor. Orada yapılan çalışmalar İzmir’e, Konak’a, bölgede yaşayan insanlara kolaylık sağlayacak. O bölgede yaşayan hemşerilerimize hak ettikleri yaşam koşullarını, çağdaş bir kent hayatını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.

Sadece Gültepe değil, Beştepeler bölgesi için de planlarımızı tamamladık. Bu planlar da belediyemizin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden oybirliğiyle geçti. Beştepeler, İzmir’in en eski mahallelerine ev sahipliği yapıyor, kentin köklü tarihini, belleğini barındırıyor. Beştepeler bölgesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe Mahalleleri olmak üzere 14 mahalleyi ve yaklaşık 200 hektarlık bir alanı kapsıyor. Plan, 50.000 kişilik nüfusu çağdaş ve modern bir yaşam alanına kavuşturacak.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüğümüz iki bölgemiz daha var: Gürçeşme ve Yenişehir-Mersinli. Bu bölgeler için çalışmalarımızı özenle sürdürüyoruz. Ege Mahallesi’ndeki ve Ballıkuyu’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütüyor.

Kentsel dönüşüm, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen çok boyutlu bir süreç. Stratejilerinizi, proje modellerinizi ve bütçenizi nasıl planlıyorsunuz? Yerel paydaşlarınızı, yurttaşları ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ediyor musunuz?

ABDÜL BATUR:
Kentsel dönüşüme sadece binaları yenilemek olarak bakmadık. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Konaklı hemşerilerimiz daha sağlam, sağlıklı binalarda oturacak ve daha modern bir hayata kavuşacak. Planlarımıza bakıldığında yeşil alanları da kapsayan sosyal donatı alanlarının dünya ortalamasının üzerinde olduğu görülür. Beştepeler bölgesinde füniküler hattı kuracağız. Bu sayede ulaşım sorununu da çözeceğiz.

Türkiye, deprem ülkesi. Bu gerçekle yüzleşmemizin vakti geldi de, geçti bile. İzmir’de iki yıl önce yaşadığımız depremde 117 vatandaşımızı kaybettik. Bu acının tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Konak’ta yapı stokunun eski olduğunu belirterek sorularınızı yanıtlamaya başlamıştım. Az katlı olmasına rağmen depremde hasar gören binalar Beştepeler bölgesindeydi. Konaklı hemşerilerimizin can ve mal güvenliği bizim için çok önemli. Bu nedenle önceliğimiz, kentsel dönüşüm. Konak, kentsel dönüşümle kazanacak, nefes alacak. Konak’ta yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmaları İzmir’in çehresini değiştirecek. İlçemizin tüm paydaşlarının ve vatandaşların görüşleri bizim için kıymetli. Planlarımızı web sitemizde ve ilgili bölgelerde açtığımız ofislerde paylaşıyoruz. İlçemizin paydaşlarına özel sunumlar yapıyoruz, planlarımızı anlatıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla periyodik olarak bir araya geliyoruz. Her öneriyi, itirazı dikkate alarak yola devam ediyoruz. Bu dayanışma ortamı bizim için oldukça önemli, çünkü vatandaşların dahil edilmediği kentsel dönüşüm projeleri başarılı olamaz. Şeffaflık ve güven ilkesiyle hareket ediyor, “vatandaşa rağmen” değil, “vatandaşla birlikte” yerinde dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlar, aynı mahallede, komşularıyla birlikte yaşamaya devam edecek.

Belediyeniz bünyesinde fizibilite, harita, plan, jeolojik etüt, taşınmazların değer tespiti, ön hazırlık, imar planı taslaklarının hazırlanması, hak sahipleriyle görüşmeler vb. çalışmalar için ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Finansman desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

ABDÜL BATUR
: Belediyemiz bünyesinde kentsel dönüşümle ilgili birimimiz var, müdürlüklerimiz de özenle çalışıyor. Kentsel dönüşüm planlarını titizlikle hazırlıyor, çalışmaların yapılacağı bölgelerde yaşayan vatandaşlara ayrıntılı bilgi veriyoruz. Teknik ekiplerimiz sahada bilgi aktarıyor ve vatandaşların sorularını yanıtlıyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’yla “sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma” kapsamında işbirliği sözleşmesine imza attık, parselasyon planları dahilinde birlikte hareket ediyoruz.

Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını belirleyen mevzuatta ve yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm politikaları hangi kriterler doğrultusunda oluşturulmalı?

ABDÜL BATUR:
Kentsel dönüşümde her bölge ayrı değerlendirilmeli. O bölgenin yapısı, yıllardır süregelen yaşam, yaşanan sorunlar o bölgeye özgü çözümleri gerektiriyor. Konak’ta yaptığımız çalışmaları da Konak modeli olarak ortaya koyacağız, zaten süreç de bu şekilde, bölgeye göre çözümleri üreterek ilerliyor. Konak’ta kentsel dönüşümde iki büyük plan hazırladık: Gültepe ve Beştepeler. Asıl iş, bu planların hazırlanmasıydı. Kentsel dönüşüm uzun bir süreç. Bu nedenle kentsel dönüşümde her bölgenin ayrı değerlendirilmesi ve dönüşümde yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yerel yönetimler vatandaşların yanında olmalı. Tüm paydaşlarla uzlaşılmalı ve mağduriyete neden olunmamalı.


Önerilen Haberler